| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-11-19 22:35:22 Jest za zimno i dlatego nie działa.Wjedź do ogrzewanego pomieszczenia na parę godzin i zacznie działać.
Przynajmniej powinno
|
zajarek Daeewo ESPERO Płoki | 2007-11-19 22:55:50 Właczyłem ogrzewanie w garażu, ale to chyba nic nie dało. A gdzie jest czujnik temperatury? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-11-20 09:39:55
A jaką osiągnąłeś temperaturę w garażu? |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-11-20 10:20:52
ze co ???? chyba zartujesz, mi dziala nawet przy -30 |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-11-20 10:28:32
Czyli masz uszkodzony (zwarty) czujnik niskiego ciśnienia.Niezależnie od temperatury masz sygnał do komputera prawidłowego ciśnienia w układzie. U mnie przestała działać klima przy +2 (była kontrolowana przed latem i był wymieniany czynnik). Przed napełnieniem zamierała przy +10. Po 2 godzinach w pomieszczeniu o temperaturze +15 stopni zaczęła normalnie działać. |
adamus0 Multipla 1,9 JTD Łochów | 2007-11-20 10:43:14 klima powinna dzialać w każdej temperaturze, w zimie też powinno sie włączać co jakiś czas, osusza powietrze
ja miałem takie objawy jak nie miałem czynnika - raz się zapalała i nic nie było słychac a raz było pyk sprawdź czy masz czynnik bo to że dwa dni temu był to nic nie znaczy a jak nie ma czynnika i bedziesz właczał to możesz sprężarke zatrzeć powodzenia |
zajarek Daeewo ESPERO Płoki | 2007-11-20 10:47:53 Panowie, nie chcę się wymądrzać, ale Cwikus ma rację. Poczytajcie sobie książkę obsługi samochodu, tam wyraźnie pisz:" Zaleca się załączanie klimatyzacji w zimie i przez cały rok. Klimatyzacja poza schładzania spełnia również funkcję osuszacza powietrza i likwiduje parowanie szyb"....koniec cytatu.... ![]() |
adamus0 Multipla 1,9 JTD Łochów | 2007-11-20 10:49:53 No przecie właśnie to napisałem |
zajarek Daeewo ESPERO Płoki | 2007-11-20 10:56:07 A sory, minęliśmy sie postami...
Ale dla wszystkic - PROBLEM USUNIĘTY !!!!!!.. )
I tu pomocne znowu były porady z forum. Pojechałem po całej instalacji elektrycznej. Był....zły styk, a raczej jego brak, właśnie na czujniku niskiego ciśnienia. Dla potrzebujących, to instalacja idzie tak: Od sterownika w samochodzie (guziczek z diodą) do czujnika wysokiego ciśnienia (na sprężarce), stamtąd na czujnik niskiego ciśnienia (obok termostatu) a stamtąd, na przekaźnik sterowania elektromagnesem na sprężarce klimatyzacji. Rozmieszczenie czujników może być rózne w modelach z róznymi silnikami. Ja mam model Espero z silnikiem 2,o. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-11-20 11:02:26 Niech wam będzie. W prymitywnych klimach może da się ją włączyć i przy -30... Tylko co wtedy osuszać? |
zajarek Daeewo ESPERO Płoki | 2007-11-20 11:51:31 No chyba jednak my mamy racje i to nie ze względu na, jak to powiedziałeś byle jakie klimatyzacje, ale dlatego, że producenci tak zalecaja: http://www.alpo.ig.pl/klima.html |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-11-20 11:55:10
I z drugiej strony produkują klimy, które poniżej pewnej temperatury się nie załączają. Inna sprawa, że teraz u mnie na wsi jest +7 czyli zima się póki co skończyła. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-11-20 13:21:30
No nie?
A drugiej strony takie zabezpieczenie nie pozwala na uszkodzenie układu przy niskich temperaturach. :: Naprawiając klimatyzację 13 razy na gwarancji w esperaku (nie w Aranosie) zdążyłem poznać dość dokładnie ten zasrany układ. [ wiadomość edytowana przez: JaRabbit dnia 2007-11-20 13:23:46 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-11-20 15:01:05
Nie wiem na czym to ogólnie polega, ale wiem, że moją domową klimę przy temp. poniżej +15 stopni się poprostu nie uruchomi i tyle, a producent nie przewidział wykonywania jakichś niezbędnych uruchomień raz na tydzień czy miesiąc, jak również wizyty serwisanta po zimie. Co więcej klima ta nie ma teoretycznej potrzeby nabijania czynnika. Ma działać i tyle. |
adid11 ESPERO 2.0 CD LPG Jaworzno | 2007-11-22 16:24:10 Look-nijcie do serwisówki tam piszą, że czujnik niskiego ciśnienia odpowiada również za odcinanie kompresora przy ujemnych temperaturach, aby go nie uszkodzić.
U mnie z autopsji wiem, że klima nie włączała się przy -2 a np. dzisiaj się już włącza. Zatem to jest normalne zjawisko i tak ma być. Piotrek ma rację co przy ujemnych temperaturach osuszać |
roland66 Klubowy Weteran Espresso 1.8 CD Wrocław | 2007-11-23 16:53:46
Po czym poznałeś, że działa? Do kabiny nawiewało -35 C?
Pzdr. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-11-27 23:33:59
nie do końca od czujnika nc idzie do komputera. KOmputer steruje przekaźnikiem załączającym sprężarkę. ROla komputera jest bardzo ważna: - nie włączy klimy gdy: obroty silnika zbyt niskie przyspiesza się z gazem do deski, temp silnika zbyt wysoka a prędkość niższa niż 70, przez kilka sekund od uruchomienia silnika co do samej klimy - prawidłowo działający czujnik nc nie uruchomi klimy gdy temp jest niższa niż ok. 2 stopnie. Przy tej temperaturze czynnik ma zbyt niskie ciśnienie. Oczywiście czujniki mają pewną tolerancję, ilość czynnika może być większa niż powinna, poza tym parownik, rurki i inne elementy nagrzeawją się od silnika i dlatego klima czasem rusza nawet przy -10 |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-11-27 23:38:47
Zaparowane szyby są u mnie mitem. Jak widze kierowce ktory jedzie z otwartym oknem w zime to sobie mysle ze albo przylecial z daleeeekiej rosji i lubi marznac albo nie ma klimy. Wg mnie klima MUSI miec opcje dzialania przez caly zakres temperatur bo u nas nie ma codziennie -30 stopni zeby moc ja uszkodzic... |