Zdjęcie ducha ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Spójrzcie na to zdjęcie

Zrobiłem je w domu moich teściów, zabrali się do remontu jednego z pokojów przekuwali dziurę w ścianie i kurz osadzający się podczas tej pracy osadził się na ścianach tworząc właśnie to coś.
Dodam jakby było mało że dom ten pochodzi z końca 18 wieku, nie wiadomo kto go dokładnie zbudował i na jakie potrzeby, jest wielki, łukowe sufity, zdobienia i jakieś herby, ma poteżne ściany i stoi na wysokim wzgórzu, w czasie wojny był tam szpital wojskowy, a szukając wkoło wykrywaczem metali znaleźliśmy mnóstwo łusek i amunicji.
Myślę że zdjęcie jest dość zastanawiące, pewnie przypadek, a może coś więcej...

21 wiek i w duchy wierzy... zadzwoń do radyja może podeślą jakiegoś kapłana to egzorcyzmy odprawi

Cytat:
2007-11-25 00:02:05, pjacek26 pisze:
zabrali się do remontu jednego z pokojów przekuwali dziurę w ścianie i kurz osadzający się podczas tej pracy osadził się na ścianach tworząc właśnie to coś. Dodam jakby było mało że dom ten pochodzi z końca 18 wieku, nie wiadomo kto go dokładnie zbudował i na jakie potrzeby, jest wielki, łukowe sufity, zdobienia i jakieś herby, ma poteżne ściany i stoi na wysokim wzgórzu, w czasie wojny był tam szpital wojskowy, a szukając wkoło wykrywaczem metali znaleźliśmy mnóstwo łusek i amunicji. Myślę że zdjęcie jest dość zastanawiące, pewnie przypadek, a może coś więcej...

jakby sie bali i chcieli za grosze sprzedac to biore

trup zamurowany w scianie....? takie mam wrazenie

Ja tam widze tylko coś jakoby duża japa na ścianie..

no, kwaśniewski z półprofilu. Na trzeźwo

Oko masz niezłe!
Niestety mózg ma taką właściwość, że rozpoznaje twarze, a rozpoznać może we wszystkim (tak jak twarz na Marsie, albo "cudowne" wizerunki MNP w szybach okiennych).

Cytat:
2007-11-25 00:04:32, Tomek-Mydlowski pisze:
21 wiek i w duchy wierzy... zadzwoń do radyja może podeślą jakiegoś kapłana to egzorcyzmy odprawi

a ja wierzę w Świetego Miokołaja i to bardzo ( zwłaszcza w grudniu)

Cytat:
2007-11-25 01:37:20, Navi pisze:
no, kwaśniewski z półprofilu. Na trzeźwo

Myślałem, że się nabijasz, ale rzeczywiście jak Kwasniewski...

Cytat:
2007-11-26 23:38:45, pyrekcb pisze:
Myślałem, że się nabijasz, ale rzeczywiście jak Kwasniewski...

Kwachu jak malowany

Dla mnie to też Kwaśniewski jak nic

Zaś co do samych dawnych właścicieli to proponuję (o ile oczywiście chcesz) rozpocząc działania od ksiąg wieczystych a jak już poznasz nazwiska poprzednich właścieli to po księgach parafialnych można próbować dojść konkretnie już co to za osoby i skąd pochodzą. Koncepcja oczywiście dobra pod warunkiem, że po drodze nie miało miejsce np. spalenie ksiąg wieczystych lub archiwów parafialnych jak też pod warunkiem, że poprzedni właściciele byli katolikami a nie np. protestantami. W takiej sytuacji księgi parafialne są bezradne.

nie czytalem waszych postow a pierwsze co pomyslalem to wlasnie kwachu
Pozatym ciekawie to wyszlo

latasz z wykrywką ??

tylko sie podepne - ja latam z wykrywka a czasami nawet dwoma

(serio)

Cytat:
2007-11-27 20:15:32, sweeper23 pisze:
latasz z wykrywką ??

eee, no w sumie mam zamiar zainwestować w jakiś lepszy sprzęt do wykrywania, bo na razie pobiegałem trochę z Jablem, a to wiadomo że kolorów nie rozróżnia i dyskryminacji nie ma więc sporo się trzeba nakopać.
Co do tych właścicieli, to rzeczywiście coś spróbuję się dowiedzieć, ale myślę że lepiej będzie zidentyfikować ich po herbie który jest na tym budynku. Może ktoś się zna na herbach i powie co to może być ??

Piękna sprawa taki dom!

jezeli chodzi o wykrywki to : zalezy czego masz zamiar szukac (militarka , monetki, kolor) wiadomo jak to w reklamie jesli cos jest do wszystkiego to jest do ... w sumie na poczatek przy niewielkiej kasie rutus jest dobry ale... temat rzeka

Cytat:
2007-11-27 10:08:33, lothaar pisze:
Dla mnie to też Kwaśniewski jak nic Zaś co do samych dawnych właścicieli to proponuję (o ile oczywiście chcesz) rozpocząc działania od ksiąg wieczystych a jak już poznasz nazwiska poprzednich właścieli to po księgach parafialnych można próbować dojść konkretnie już co to za osoby i skąd pochodzą. Koncepcja oczywiście dobra pod warunkiem, że po drodze nie miało miejsce np. spalenie ksiąg wieczystych lub archiwów parafialnych jak też pod warunkiem, że poprzedni właściciele byli katolikami a nie np. protestantami. W takiej sytuacji księgi parafialne są bezradne.

W miejscowości tej (otoczona wookoło lasem, kilkuset mieszkańców) są dwa stare kościoły gdzieś około XVI-XVII wiek, jeden był podobno protestancki a drugi katolicki, obydwa kościoły są po obydwu stronach tego właśnie domu sąsiadując z nim, więc pewnie księgi jakieś są, ale możliwe że już ich nie ma w Polsce tylko w Niemczech, no bo ja mieszkam jakby nie było na ziemiach odzyskanych, i to właśnie niemiaszki zbudowały ten dom i te kościoły

Może jednak nie niemcy... Ozdobne litery S i A i korony na nimi wskazują na Stanisława Augusta (trzeci?), orzełki są raczej polskie choć chyba nie w tą stronę zwrócone a jelenie mają w sobie coś niemieckiego może austriackiego?, lwy kojarzą mi się z Gdańskiem, może herb wywodzi się stamtąd? Poza tym kształt koron wskazuje na wyznanie rzymskokatolickie, gdyby herb miał cos wspólnego z ewangelikami to IMO byłby to widać, z kolei krzyż prawosławny trochę inaczej wygląda... W herbie jest klucz i ptak - tego chyba trzeba szukać... w sumie ciekawa sprawa...

Cytat:
2007-11-25 00:02:05, pjacek26 pisze:
Spójrzcie na to zdjęcie ....zabrali się do remontu jednego z pokojów przekuwali dziurę w ścianie i kurz osadzający się podczas tej pracy osadził się na ścianach tworząc właśnie to coś.

Weź pędzel i to zamaluj ...się będziesz p...... dużo !!!!

Dla mnie jest to tak samo idiotyczne jak wypatrywanie jakiś układów :niedźwiedzi małych, dużych, jeleni, łosi.... z układu gwiazd na niebie