ACCENT 2000 Wentylator chłodnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Dzisiaj po podniesieniu maski silnika i rutynowej kontroli stanu płynów ustrojowych uległem zaskoczeniu. W zbiorniczku wyrównawczym stan płynu był powyżej max.
Po kilku testach doszedłem do wniosku, że wentylator chłodnicy nie załącza się. Za jego załączenie odpowiada pewnie jakiś czujnik tylko pytanie gdzie on jest? Proszę o pomoc.
Hyundai Accent 2000 rok przebieg 94 kkm
Dzięki, pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: garf dnia 2008-02-09 20:50:49 ]

tylko co wspolnego ma wentylator z za duzym poziomem plynu chlodniczego?
a na poczatek sprawdz,czy sam wentylator jest ok.

Myślę sobie tak, że ze względu na wysoką temperetarę płyn poprzez korek w chłodnicy przedostał się do zbiornika wyrównawczego. Wskażnik temperatury na desce doszedł w środkowe położenia, silnik pracował na postoju, a wentylator nie załączył się. Pytanie zasadnicze co załącza wentylator w chłodni
Dzięki pozdrawiam.

komputer

Dzięki e-gen
Jestem cienki w tych sprawach.
Skąd komputer pobiera informację o tym , że ma załączyć wentylator. Znalazlem tylko pod termostatem jakiś czujnik, po jego odłączeniu przestał pokazywać temp. wskaźnik na desce.
proszę o dalsze podpowiedzi.
Pozdro.

nie wiem dokładnie jak jest w Accencie, ale czujnik w termostacie który rozłączyłeś mógł pełnić podwójną rolę: podawać dane na deskę rozdzielczą oraz informować komputer sterujący pracą silnika - a ten na podstawie odczytów decyduje o mieszance, zapłonie itd. oraz o tym, kiedy włączyć wiatrak na chłodnicy;

w moim poprzednim samochodzie - Lantrze - komputer nie decydował o tym kiedy włączyć wiatrak na chłodnicy; rolę włącznika pełnił specjalny czujnik wkręcony w dolną część chłodnicy

Ok
Obejżałem dokładnie chłodnicę i nie znalazłem żadnego czujnika, a ten przy termostacie jest trzy pinowy być może to on odpowiada za wskazanie temperatury i pracę wentylatora. Jutro podjadę do serwisu, może problem się rozwiąże.
dzięki pozdrawiam