MotoNews.pl

Sterowanie nawiewem ("klimatronik")

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
ponieważ mam zamiar nieco usprawnić klimę o możliwość sterowania temperaturą w kabinie , potrzebny mi będzie fragment schematu instalacji elektrycznej obwodu silnika dmuchawy powietrza. Jeśli ktoś może mi go podesłać, to bardzo proszę.
Andrzej

Właśnie wysłałem Ci na Emila schemat o który prosiłeś. Z tego co piszesz Twoja koncepcja klimatronica jest różna od mojej. Jeśli dobrze zrozumiałem, Ty zamierzasz sterować temperaturą wewnątrz samochodu za pomocą sterowania nawiewem.
Ja natomiast chcę sterować temperaturą za pomocą załączania / wyłączania sprężarki. Człowiek, który naprawiał mi klimatyzację mówił, że takie załączanie jej nie przeszkadza - a jakie to rozwiązanie da oszczędności paliwa. Z tego co wiem prawdziwy klimatronic także bazuje na sterowaniu nawiewem. Ja ze swoim projektem jestem jeszcze daleko w tyle (na razie muszę wyprowadzić samochód "na prostą").
Szczerze Ci kibicuje i służę pomocą, myślę że pozostali grupowicze z klimami także czekają na wieści od Ciebie.

No jak najbardziej ! Jesteśma całym swoim jestestwem za każdym pomysłem porawienia, usprawnienia czy wprowadzenia czegoś pożytecznego w naszych maszynkach!! Jak jeszcze coś udaje się naprawdę zrealizować to jest naprawdę SUPER! Trzymam kciuki za powodzenie projektu!

ja tez powodzenia

Koncepcje mamy takie same. Mój "klimatronik" też będzie zał/rozł. sprężarkę. Dodatkowo chcę wprowadzić sterowanie nawiewem, by min. szybciej uzyskać efekt schłodzenia wnętrza po włączeniu klimy i jednocześnie skrócić czas pracy sprężarki ( spalanie ).
Andrzej

Jestem pełen nadziei i optymizmy, że coć Ci z tego wyjdzie. Czekam(y) na informację

Trzymajcie kciuki, jest szanasa na elektroniczne sterowanie temperaturą z wyświetlaniem.
Andrzej

Jesteśma pełni nadziei i optymizma !!