Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Mieszczan Espero 1,5+ Gaz Tomaszów mazowiecki | 2009-02-13 14:08:27 Witam .Mam problem od wczoraj pokazuje mi sie wskaznik kontrolny silnikanr 12 w instrukcji obsługi.Jak właczam zapłon to się pojawia (to normalne) 7póżniej gaśnie ale po przejechaniu 2 km pojawia się i nie gasnie.w instrukcji pisze ;,,Nie nalezy prowadzić pojazdu zbyt długo z zapalonyym wskaznikiem kontrolnymsilnika,poniewaz moze to spowodowac zwrost zuzycia paliwa i pogorszyć warunki eksploataczyjne pojazdu.;; i teraz pytanie co trzeba sprawdziś wymienic zeby ta kontrolka się nie zapalała? Moze byc to spowodowany zbyt małą ilościa płynu chłodniczego?bo jest roszke na samym dnie do tego czarnego punktu,dolałem 1L i było do połowy zbiornika ale jak uruchomiłem silnik i przejechałem troche znów bylo jak przedtem. [ wiadomość edytowana przez: Mieszczan dnia 2009-02-13 14:12:39 ] |
![]() Mieszczan Espero 1,5+ Gaz Tomaszów mazowiecki | 2009-02-13 15:02:37 poszukalem troche na forum i podobno to od gazu.zbyt niska meiszanka czy sonda lambda? |
![]() Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2009-02-13 15:09:37
Wróżkami nie jesteśmy. Sprawdź błędy najpierw tak jak Ci Piotrek radzi. ----------------- czasem tu zaglądam |
![]() slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2009-02-13 19:04:22 Rzeczywiście trzeba odczytać kod błędu.
Prawdopodobnie jest to zbyt uboga mieszanka (objaw przy LPG). Być może jest to spowodowane ostatnimi intensywnymi regulacjami składu mieszanki LPG. |
![]() Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-02-13 22:35:44 Kiedyś miałem podobny problem. Kontrolka silnika zapalała się po przejechaniu pewnej odległości, nie napiszę ile po prostu nie pamiętam. Po zgaszeniu auta i ponownym uruchomieniu i jeździe tylko i wyłącznie na PB problem nie występował. Więc wiadomym było, że jest coś z LPG. Po wyjeżdżeniu butli LPG i zatankowaniu gazu w innym miejscu problem ustąpił ![]() |
![]() Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-02-14 12:03:42
Ja muszę przyznać, że na początku się przejąłem, ale zadzwoniłem szybko do kumpla, który pracuje w firmie gdzie LPG mi montowali opowiedziałem o problemie, a ten odpowiedział, że to jest częstym przypadkiem w autach zasilanych LPG, ale dla wszystkiego zaprosił na regulację ![]() ![]() |
![]() adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2009-02-19 02:30:34 w espero na LPG raczej nie swieci sie zbyt uboga mieszanka tylko najczesciej ERG (recylkulacja spalin) u mnie wielokrotnie to sie pojawialo. Wilokrotnie odczytywalem i zawsze ERG. Nic z tym nie rob, nic strasznego sie nie dzieje.
PS co mieli napisac w ksiazce? Zeby sie nie przejmowac tylko jedzic dalej? Napisali zeby nabic kasy serwisom. |
![]() Mieszczan Espero 1,5+ Gaz Tomaszów mazowiecki | 2009-02-19 10:21:16 dziwne pświeciło poświeciło i przestło ![]() ![]() |