MotoNews.pl

Wskaznik kontrolny silnika(wkrótce potrzebna obsługa)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam .Mam problem od wczoraj pokazuje mi sie wskaznik kontrolny silnikanr 12 w instrukcji obsługi.Jak właczam zapłon to się pojawia (to normalne) 7póżniej gaśnie ale po przejechaniu 2 km pojawia się i nie gasnie.w instrukcji pisze ;,,Nie nalezy prowadzić pojazdu zbyt długo z zapalonyym wskaznikiem kontrolnymsilnika,poniewaz moze to spowodowac zwrost zuzycia paliwa i pogorszyć warunki eksploataczyjne pojazdu.;; i teraz pytanie co trzeba sprawdziś wymienic zeby ta kontrolka się nie zapalała? Moze byc to spowodowany zbyt małą ilościa płynu chłodniczego?bo jest roszke na samym dnie do tego czarnego punktu,dolałem 1L i było do połowy zbiornika ale jak uruchomiłem silnik i przejechałem troche znów bylo jak przedtem.

[ wiadomość edytowana przez: Mieszczan dnia 2009-02-13 14:12:39 ]

Error nr X. Poszukaj na forum/www jak sprawdzić w/w nr X wykorzystując 5 cm druta bo ja już nie pamiętam... Aha... złomero nie potrzebuje wkrótce obsługi - ono działa lub nie.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2009-02-13 14:32:35 ]

poszukalem troche na forum i podobno to od gazu.zbyt niska meiszanka czy sonda lambda?

Cytat:
2009-02-13 15:02:37, Mieszczan pisze:
poszukalem troche na forum i podobno to od gazu.zbyt niska meiszanka czy sonda lambda?

Wróżkami nie jesteśmy. Sprawdź błędy najpierw tak jak Ci Piotrek radzi.

-----------------
czasem tu zaglądam

Rzeczywiście trzeba odczytać kod błędu.
Prawdopodobnie jest to zbyt uboga mieszanka (objaw przy LPG).
Być może jest to spowodowane ostatnimi intensywnymi regulacjami składu mieszanki LPG.

Kiedyś miałem podobny problem. Kontrolka silnika zapalała się po przejechaniu pewnej odległości, nie napiszę ile po prostu nie pamiętam. Po zgaszeniu auta i ponownym uruchomieniu i jeździe tylko i wyłącznie na PB problem nie występował. Więc wiadomym było, że jest coś z LPG. Po wyjeżdżeniu butli LPG i zatankowaniu gazu w innym miejscu problem ustąpił i do dziś dnia kontrolka mi się nie świeci w trakcie pracy silnika.

Kiedyś też mi ten błąd wyskakiwał. Więc przeciąłem ...taki biały kabelek dochodzący do komputera, w jego obwodzie są teraz rozwarte styki przekaźnika sterowanego z zasilania instalacji gazowej i

Tym sposobem podczas jazdy na gazie komputer nie wie czy mieszanka jest uboga czy nie i check nie zapala się.

Podczas jazdy na benzynie (elektrycznie) wszystko jest po staremu...

Ot jak bardzo przejąłem się błędem nr 12

Cytat:
2009-02-14 00:05:05, nawigator5 pisze:
... Ot jak bardzo przejąłem się błędem nr 12

Ja muszę przyznać, że na początku się przejąłem, ale zadzwoniłem szybko do kumpla, który pracuje w firmie gdzie LPG mi montowali opowiedziałem o problemie, a ten odpowiedział, że to jest częstym przypadkiem w autach zasilanych LPG, ale dla wszystkiego zaprosił na regulację Tyle, że przed regulacją zrobiłem to co opisałem we wcześniejszym poście

w espero na LPG raczej nie swieci sie zbyt uboga mieszanka tylko najczesciej ERG (recylkulacja spalin) u mnie wielokrotnie to sie pojawialo. Wilokrotnie odczytywalem i zawsze ERG. Nic z tym nie rob, nic strasznego sie nie dzieje.

PS co mieli napisac w ksiazce? Zeby sie nie przejmowac tylko jedzic dalej? Napisali zeby nabic kasy serwisom.

dziwne pświeciło poświeciło i przestło nic nie robiłem z gazem.zalałem znów do pelna i od tego czasu niic ale dzieki za posty uspokoiliście mnie