Halogeny MKVII - Jeszcze raz od poczatku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, przejzalem cale forum i nie wiem od czego zaczacz bo nie zanlazlem odpowiedzi na swoje pytania dot. halogenow wiec bardzo prosze o pomoc.

Mam zderzak przedni gdzie juz sa zamontowane halogeny lecz nie mam do nich podlaczonych zadnych kabli (podejzewam ze poprzedni wlasciciel mogl je zdjac), wlacznik swiatel przeciwmgielnych jest tylko na tylne.

Prosze Was o to by jak najprosciej (lopatologicznie) wyjasnic mi jak sprawdzic czy takowa instalacja istnieje, jakie przekazniki, bezpieczmiki itp... Najlepiej krok po kroku od czego zaczac i jak sprawdzac.

Bardzo dziekuje i pozdrawiam.

Pomocy Proszeeeeeeeeeee

Trzeba sprawdzić:

Wtyczki C1200 i C1201 (powinny być pod zderzakiem) Przewody w obu wtyczkach to fioletowo-biały i czarny.
Z wtyczek przewody halogenów idą do skrzynki bezpieczników na złącze C3908 (pod spodem skrzynki, 10-pinowe). Jeśli nie masz tego złącza, to instalacji nie ma. To samo jeśli nie znajdziesz w miejscu włącznika przednich przeciwmgłowych wtyczki C3008 (8-pinowa z przewodami fioletowym, fioletowo-pomarańczowym, czarnym, fioletowo-niebieskim i fioletowo-żółtym)

Dodatkowo przekaźnik nr 15 brązowy, dioda.

A jak nie, to trzeba zenętrzną instalację dorabiać.

W którym miejscu skrzynki ta dioda?

Na mój rozum to twoje autko nie było wyposażone w halogeny, poniewaz nie masz włacznika, a poprzedni własciciel prawdopodobnie roztrzaskał oryginalny zderzak (wszyscy wiemy jakie one są kruche) i kupił używkę z halogenami

Dzisiaj sie okaze - maly odpoczynek i zaczynam dochodzenie ..... zobaczymy co z tego wyniknie ...........

OK, niestety ori ma racje instalacji nie ma.

Wiec moja nastepna prosba - jak najprosciej zalozyc instalacje halogenowa w mkVII - prosze jak najprosciej jakie czesci oraz jak to zmontowac.

Posprawdzalem nie ma przekaznika R15, ani zadnych innych kabli itp.... z gory dziekuje za pomoc.

A może chcesz sprzedać te halogeny?

przełącznik wraz z wtyczkami przekaźnik i troche metrów kabla

No dobra ...... ze musze miec

1. Przeloczanik
2. Wtyczki (jak rozumiem od strony przelacznika i halogenow ?!)
3. Przekaznik
4. Kable

to wydaje sie mi w miare oczywiste, ale ja jako laik(wybaczcie ale zajmuje sie takimi rzeczami od niedawana) to bede mial problemy gdzie co podlaczyc wiec prosilbym znowu punkt po punkcie lopatologicznie o wyjasnienie.

Jezeli chodzi o przekaznik to wiem gdzie go wlozyc - znalazlem rozpiske na forum i ogladalem dzisiaj skrzynke wiec to chyba nie stanowi problemu.

Po kupieniu przelacznika, podpinam tylnie, a jak rozumiem robie kabelki do wtyczki do przednich ktore beda podpiete w druga czesc przelacznika. ?!

Teraz wyprowadzam kable od przelacznika do przodu do halogenow i ........... ?????!!!!! jestem w d...........

Prosze jak zwykle o pomoc - i z gory bardzo dziekuje.

p.s. Nie chce sprzedac halogenow to apropos poprzedniego posta.

Jeszcze trzeba sprawdzić, czy styki w gnieździe R15 w skrzynce są. I czy łączą się z odpowiednimi gniazdami w skrzynce.

1. Prowadzisz nową instalację od lamp do skrzynki.
2. Prowadzisz nową instalację od przełącznika do skrzynki.
3. Wkładasz przekaźnik i powinno działać. Teoretycznie.

Ok mam nastepujacy czesci, kupilem na szrocie i bede jutro podlaczal:

1. Przekaznik brazowy (15PLN)
2. Wlacznik dzielony halogenow (przod / tyl) (45PLN)
3. Wtyki do halogenow (8PLN)
4. Kable

Jednyne czego mi brakuje do szczescia to wtyk do skrzynki bezpiecznikow oraz schemat.

Bardzo WAS prosze pomozcie - potrzebuje:

1. Zdjecie lub opis czy rysunek tej wtyczki do skrzynki bezpiecznikow (z tego co przeczytalem ma ona byc 10pinowa) i miejsce jej podlaczenia w skrzynce

2. Schemat instalacji bo kable z wtyczek mam poucinane i nie bardzo wiem jak nowe kabeliki pociagnac co do czego.

Wiem ze musze was zanudzac tymi halogenami ale bardzo was prosze pomozcie bo juz powoli trace do nich sile a bardzo chcialbym to zrobic sam a nie u elektryka.

Dziekuje i pozdrawiam Was serdecznie.

Ponawiam prosbe o pomoc

Czy ten brązowy przekaźnik wygląda tak jak ten na zdjęciu ?

no i przy okazji chciałbym ponowić prośbę kolegi @Luccas
Z góry dzięki

Koledzy poratujcie bo ja już się pogubiłem W tej chwili mam tylko włącznik do tylnych przeciwmgielnych. Włącznik podwójny oraz kostkę do przednich halogenów i przekaźnik R15 będę miał. Chodzi mi tylko co gdzie wpiąć, najlepiej żeby było foto skrzynki z miejscem wpięcia tego przekaźnika oraz gdzie podłączyć resztę przewodów.

up

UP