Co NOWEGO z SZYBAMI

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
To znaczy chciałbym wiedziec czy jest jakis nowy przepis dotyczoncy przyciemniania szyb ?moze macie jakies konkretne wycinki z kodeksu drogowego dotyczonce przyciemnionych szyb JUTRO ODDAJE AUTO DO GOSCIA CO MA MI SZYBY PRZYCIEMNIC I CHCIAŁBYM WSZYSTKIE NAJCHĘTNIEJ JAK NAJCIEMNIEJSZE ale ile tak mozna naprawde zeby paly sie nie czepiały
Za pomoc z góry dziękuje POZDROWIENIA DAMIAN

z tego co ja slyszalem to musi byc widocznosc do tylu 180* czyli musisz miec 2 lusterka.
a folia musi miec atest i nie moze byc 100% czarna

Konkretnie chodzi mi o przednie szyby koles taki mi mówił ze weszły jakies przepisy ze przedniom szybe też mozna ale tylko do 25% a kierowcy i pasazera w przednich drzwiach do 35% CZY TO PRAWDA CZY KOLES TYLKO ŚCIEME WALIŁ MA MOZE KTOS JAKIS FRAGMENT KODEKSU DOTYCZONCY TYCH PRZEPISÓW

Cytat:
2003-07-08 22:21:22, DAMIANO pisze:
Konkretnie chodzi mi o przednie szyby koles taki mi mówił ze weszły jakies przepisy ze przedniom szybe też mozna ale tylko do 25% a kierowcy i pasazera w przednich drzwiach do 35% CZY TO PRAWDA CZY KOLES TYLKO ŚCIEME WALIŁ MA MOZE KTOS JAKIS FRAGMENT KODEKSU DOTYCZONCY TYCH PRZEPISÓW

buahaha - czołową przyciemniać... To nawet jak policjant bedzie wporzo to cie odholuje.
boczne w przednich drzwiach do 30% ale nikt tego nie moze sprawdzic wiec legalnie to na razie chyba tylko piecowe z Technicolor'u. BTW wie ktos ile to kosztuje??

cze do tej pory bylo tak ze przednie boczne moznabylo przyciemniac do 30% a lylnie boczne i tylnią do 70%, przedniej nie mozna przyciemniac, a [przednie boczne moga byc tylko fabrycznie tył moze byc folią ale z chomologacją

Cytat:
2003-07-09 21:10:16, Rino125p pisze:
cze do tej pory bylo tak ze przednie boczne moznabylo przyciemniac do 30% a lylnie boczne i tylnią do 70%, przedniej nie mozna przyciemniac, a [przednie boczne moga byc tylko fabrycznie tył moze byc folią ale z chomologacją

Nie zgodze sie z Tobą. Firma Technicolor przyciemniajaca szyby piecowo przyciemnia legalnie rowniez przednie boczne szyby (czołowej oczywiscie nie wolno):

Cytat:
JAKO JEDYNI W POLSCE! Posiadamy certyfikat Instytutu Szkła i Ceramiki w Krakowie potwierdzający spełnianie przez naszą technologię wymogów dotyczących przyciemniania szyb samochodowych, w tym - przednich opuszczanych (przepuszczalność świetlna - transparencja - zgodnie z normą musi wynosić minimum 70% - na szyby przednie opuszczane, pozostałe szyby mogą być ciemniejsze). Po zakończonym procesie przyciemniania każdy z naszych klientów otrzymuje CERTYFIKAT, pozwalający na poruszanie się pojazdem, bez obaw o utratę dowodu rejestracyjnego, a przyciemnione szyby zostają oznaczone numerem atestu. Certyfikat ISiC jest jak najbardziej ważny dla POLICJI!!!

Nie sądze żeby pisali nieprawde bo przekret na taką skale bylby chyba zbyt ryzykowny. Oczywiscie nie mam 100% pewnosci co do tej legalnosci ale jeszcze ni slyszalem/czytalem zlych opini na temat tej firmy.
ps. Moze ktos zechce zadzwonic do tej firmy i zorientuje sie co do kosztow tej operacji? Ja w godzinach pracy nie mam czasu niestety a zeby na kom dzwonic to nie mam tyle kasy

Co do istnienia "INSTYTUTu SZKŁA I CERAMIKI Oddział Zamiejscowy w Krakowie" chyba nikt nie ma wątpliwości, a na stronie Dział Badań Wyrobów Szklanych jest troche o przyciemnianiu szyb samochodowych np. wzory znaków homologacyjnych, wzór "zaświadczenia o instalacji folii samochodowej", oraz Wykaz folii, które mogą być montowane na szybach bocznych pojazdów, znajdujących się w polu widzenia kierowcy i wykaz firm uprawnionych do oklejania szyb samochodowych -zarejestrowanych i odpowiedzialnych za zgodne z przepisami stosowanie zezwolnia (wg stanu na dzień 8 marca 2003 r.) - w/w firma technicorol jest tu np. na pozycji 217.

To chyba wszystko wyjaśnia i rozwiewa wszelkie wątpliwości co do tematu przyciemniania szyb.

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2003-07-09 23:55:30 ]

sokka moze zle sie wyrazilem, mówiąc fabrycznie nie chodziło mi o samochodzik nowy ktory wyjezdza z fabryki tylko chodzilo mi o to ze nie mozesz wziac sobie foli i sam nakleić bo to musi zrobic zaklad który jest w stanie wysawic certyfikat który potwierdzi ze szyba jest przyciemniona nie więcej jak 30%.

A, no to bylo male nieporozumienie. Jest jak mowisz Wielki Bracie