Accent 2007- parametry felg.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, może ktoś mi podać, jakie parametry mają felgi w accencie z 2007 roku, bo mam zamiar alumy kupić. Znajomy jeździ często do Niemiec i chce mi przywieźć jakieśużywane, tylko musze dokładne parametry mieć. Pozdrawiam.

W moich źródłach jeszcze nie ma danych modelu 2007, ale powinieneś to znaleźć w instrukcji.

No niestety, w instrukcji jest tylko, że felgi te mają rozmiar 5,5x14 i et chyba 38. Nie ma niestety rozmiaru śrub. Może ktoś wie, jaki powinien być dokładny rozstaw śrub??

No cóż, domyślam się, że jest albo 4x100, taki jak w nowszych modelach, albo tradycyjnie Hyundaiowy 4x114,3, nie pozostaje nic innego jak zmierzyć Różnica jest na tyle duża, że raczej się nie pomylisz. Chyba, że w nowym Acc jest 5 śrub Tak czy inaczej da się to zmierzyć, tak samo jak otwór na piastę
Pozdrawiam!

Dzięki spróbuje to zmierzyć. Ale moje felgi mają 4 śruby, więc zobaczymy.

To bardzo łatwo zmierzyć
Przyłóż jakiś "przymiar" (linijkę, miarkę, nie trzeba wyjaśniać) do środków przeciwległych nakrętek i masz rozstaw otworów.
Jeśli masz 4 śruby to na pewno rozstaw otworów (dokładnie mierzy się środki otworów, nie krawędzie) wynosi albo 4x100 albo 4x114,3, różnica jest na tyle duża, że nawet przy niedokładnym pomiarze nie sposób się pomylić

Dla ułatwienia dla wzrokowców:

Pozdrawiam!

Zmierzyłem: mam rozstaw 4x100 i otwór na piastę 5cm. Dzięki bardzo za pomoc. Mam nadzieje, że w Niemczech uda się mojemu nznajomemu dopasować pod ten rozmia jakieś felgi za rozsądną cenę.

Ten otwór na piastę to ma dokładnie 54,1 mm
To najmniejszy dostępny powszechnie na rynku, więc tak naprawdę każda felga z rozstawem 4x100 będzie pasowała, bo mogą mieć otwór 54,1, 56,6, 57,1 itd... ale nie mniejszy
W przypadku większych wystarczy zastosować odpowiedni pierścień centrujący redukujący otwór w feldze na średnicę 54,1 mm.
Pozdrawiam!

PS: nie zapominaj o offsecie felgi (ET). Może być inny niż seryjny, ale w rozsądnych granicach, inaczej koło będzie przycierało o błotnik albo o inny element karoserii lub zawieszenia.