KONTROLKA SILNIKA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
LUDZIE POMOCY !!! Zapalila mi sie wczoraj zolta kontrolka diagnostyczna silnika !!! Czy moze kto wie co to moze byc??? dodam ze odlaczylem na godzinke akumulator myslac ze wykasuje sie jakis tam blad ale nic z tego, blad pozostal i lampka jak swiecila tak swieci dalej !!! pozdro!!! dodam ze moja cari ma przebieg 100 tys km byla serwisowana regularnie i nigdy ale to nigdy nie mialem z nia problemow!!! do wczoraj kiedy zapalila sie ta kontrolka , ale i tak nie ma zadnych zmian w pracy silnika !

Jeśli nie zaobserwowałeś żadnych objawów nisprawności silnika to trudno jednoznacznie stwierdzić co jest grane z twoim samochodem. Najpewniejszą metodą na poznanie przyczyny swiecenia kontolki byłoby podpięcie pod komputer diagnostyczny. po 100 tys może juz dawac znać o sobie katalizator ale to nic pewnego

Jaki rocznik?
Czy odczytany kod błędu?
Jaki numer kodu?

nie wiem, czy masz LB ale jeżeli tak to stawiam na sondę lambda
ale...

po pierwsze zrób diagnostykę i powiedz co Ci wymrygała kontrolka

po drugie - jak padła sonda to zapewne wzrośnie Ci zużycie paliwa, chociaż mi na początku wzrosło tak nieznacznie, że tego nie zauważałem

Cytat:
2007-12-08 11:43:16, robertog pisze:
nie wiem, czy masz LB ale jeżeli tak to stawiam na sondę lambda

Mądrzejsi odemnie swojego czasu napisali, że jak ma się silnik LB, to NIE ma się sondy lambda, tylko czujnik LB
Jak rozpoznać LB też pisali - w skrócie wtryskiwacze są "wkręcone" w głowice - LB, wtryskiwacze są "wkręcone" w kolektor dolotowy - nieLB.

Podrawiam, życząc, żeby nie był to kod 21, 27, tudzież 25

Cytat:
2007-12-08 15:38:16, skoda100 pisze:
Mądrzejsi odemnie swojego czasu napisali, że jak ma się silnik LB, to NIE ma się sondy lambda, tylko czujnik LB Jak rozpoznać LB też pisali - w skrócie wtryskiwacze są "wkręcone" w głowice - LB, wtryskiwacze są "wkręcone" w kolektor dolotowy - nieLB. Podrawiam, życząc, żeby nie był to kod 21, 27, tudzież 25

Witam!!!
Tak mam LB. Bylem dzisiaj na diagnostyce i wyskoczyl blad nr 21 tj. oxygen sensor czyli sonda lambda, ale pech koszt 280 Euro a dodam ze 40 juz zaplacilem za diagnostyke!!!
pytanko ma ktos moze na sprzedaz takie cudo ?? moze poszukac uzywki na szrocie?? co dalej zrobic?? nie zabardzo usmiecha mi sie wydac 280 Euro za takie gowienko z dwoma przewodami !1

jakbyś poczytał forum to byś miał 40 euro w kieszeni bo diagnostykę zrobiłbyś sam

a 280 euro to i tak tanio za sondę lambda (czujnik ubogiej mieszanki) bo w Polsce takie cudo kosztuje ponad 1500 zł - więc nie narzekaj.

jak znajdziesz tanio na szrocie to kup używkę, tylko sprawdź wcześniej czy jest sprawna - chociaż jedyna chyba teraz na allegro kosztuje 270 zł - mi jakimś cudem udało się znaleźć za 100

Cytat:
nie zabardzo usmiecha mi sie wydac 280 Euro za takie gowienko z dwoma przewodami

czujnik ubogiej mieszanki ma cztery przewody

Cytat:
2007-12-09 10:47:22, robertog pisze:
jakbyś poczytał forum to byś miał 40 euro w kieszeni bo diagnostykę zrobiłbyś sam a 280 euro to i tak tanio za sondę lambda (czujnik ubogiej mieszanki) bo w Polsce takie cudo kosztuje ponad 1500 zł - więc nie narzekaj. jak znajdziesz tanio na szrocie to kup używkę, tylko sprawdź wcześniej czy jest sprawna - chociaż jedyna chyba teraz na allegro kosztuje 270 zł - mi jakimś cudem udało się znaleźć za 100 czujnik ubogiej mieszanki ma cztery przewody

Ok, spoko zrobilbym sam??? !!! trudno a tak naserio to mozesz mi podeslac linka gdzie to znalezc jak zrobic to samemu ?? bardzo prosze bo nie mam czasu na szukanie. Dzieki i pozdrawiam!