Filtr pyłkowy w Avensis

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie !
Chba wkońcu muszę wymienić filtr płkowy w swojej toYce, ale mam problem bo nie wiem gdzie on jest .

Moja toYotka ma klimę i jest to rocznik '97.

Witam,
filtr pyłkowy w Toyocie znajduje się po stronie kierowcy po prwaej stronie przy pedałach. Musisz odchylić dywanik zdjąć osłonkę i wyjąc dwa filtry . Tak nawiasem to cena ich jest cholerna w serwisie 265 PLN.
Ja mam za to pytanko do Cibie. U mnie w Toyocie gdy pada deszcz pojawia się woda ( nie są to wielkie ilości) na progu przy drzwiach na tej gumowej nakładce. Czy to jest normalne ? Dośrodka samochodu się nie dostaje jest tylko na tej gumie na progu. Spotkałeś się moze z takim czymś.
Pozdrawiam
Diono

Witam serdecznie
Jesli chodzi o filtr to smialo mozna zastosowac tanszy zamiennik, widzialem cos takiego chyba firmy Nipparts, sam tez taki kupie ale dopiero na wiosne
Diono: z ta woda na progu to raczej normalna sprawa, u mie tez tak jest i u paru znajomych tez .( a moze u wszystkich ).

pozdr
Pawel

Cytat:
2006-08-29 10:41:43, poulwoi pisze:
Witam serdecznie Jesli chodzi o filtr to smialo mozna zastosowac tanszy zamiennik, widzialem cos takiego chyba firmy Nipparts [...]

Witam,

ja osobiście wymieniałem filtr w maju b.r.
Poprzednio miałem filtr marki JC a teraz mam Filtrona.
Uwierz mi, że Filtron to niebo a JC to ziemia!
Filtron kosztujący 60-70zł jest wg mnie jedyną sensowną alternatywą filtra kupowanego w ASO.

Pozdrawiam
Grzesiek

Ja również polecam Filtrona, do Avensis jest to K1134-2X. Niedawno dokonałem wymiany i jest znakomicie! Koszt 54zł. Polecam oczywiście przy wymianie filtru zastosować obowiązkowo jakiś odgrzybiacz (np.piankę firmy CRC -23zł).

pozdrawiam
Guma

Cytat:
2006-10-19 22:51:16, Guma_1 pisze:
Ja również polecam Filtrona, do Avensis jest to K1134-2X. Niedawno dokonałem wymiany i jest znakomicie! Koszt 54zł. Polecam oczywiście przy wymianie filtru zastosować obowiązkowo jakiś odgrzybiacz (np.piankę firmy CRC -23zł). pozdrawiam Guma

Się podepnę.

A znasz może symbol katalogowy tego Filtrona, ale do CarinyE ?? Bądź mógłbyś skombinować ? Też już myślę nad wymianą plus odgrzybienie.

pozdrawiam,

Cytat:
2006-10-20 10:45:44, Fiskomp pisze:
Się podepnę. A znasz może symbol katalogowy tego Filtrona, ale do CarinyE ?? Bądź mógłbyś skombinować ? Też już myślę nad wymianą plus odgrzybienie. pozdrawiam,

A nie ten sam przypadkiem...?

Cytat:
2006-08-29 17:55:21, gwp pisze:
Uwierz mi, że Filtron to niebo a JC to ziemia! Filtron kosztujący 60-70zł jest wg mnie jedyną sensowną alternatywą filtra kupowanego w ASO.

A powiecie o filtrach PZL Sedziszów...?
Pozdr. P.

Ja napaliłem się na TEN filtr, ale czy czasem nie jest to jego połowa? Sprzedawca nie umie mi odpowiedzieć.

TOYOTA CARINA PO-97R ?
były jakieś po 97r?

W sumie też byłbym zainteresowany testowaniem tego
A on wygląda jakby był dwuczęściowy, więc chyba by się zgadzało... do Cariny.

[ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2007-08-29 14:05:25 ]

z tego co ja ostatnio rozbierałem to są tam dwie takie kasetki jedna i druga wchodzi w te sama przestrzen tyle ze wchodzi do góry i mialem z tym klopot ale sie udało

Otrzymałem odpowiedź, że przedmiotem aukcji jest to co na zdjęciu. Ja na to czy nie jest on czasem złożony z dwóch części, ale odpowiedzi brak. To kto pierwszy zaryzykuje?

Pewnie chodzi o "od 97", bo po 97 cariny zmieniły skórkę

Cytat:
2007-08-29 14:14:01, AdS pisze:
Pewnie chodzi o "od 97", bo po 97 cariny zmieniły skórkę

raczej do 97

ale ciekawe jest to, że porównując z inną aukcją zwykłego filtra ten wydaje się mniejszy
też będę musiał się dopytać...

Trochę niewyraźne to zdjęcie, ale jakby się dobrze przypatrzeć przy lewej krawędzi to wygląda że tam jedna część leży na drugiej. Są dwa wcięcia w połowie wysokości. To jedno.
Drugie, to u góry widać dwa uchwyty do wyjmowania. Jeden na krawędzi, drugi w połowie. To by się zgadzało. Górna część filtra ma na dole uchwyt, a dolna w połowie.

Cytat:
TOYOTA CARINA PO-97R ?
były jakieś po 97r?

Ano, trafiały się jeszcze jakieś wynalazki z '98 w baaardzo ograniczonej ilości.

Mnie natomiast zastanawia "węglowość" tego filtra
Z wyglądu to zwykła harmonijka jak w standardowym filtrze. Czyżby zwykły filtr tylko przyprószony węglem ?
Jak dla mnie filtr węglowy to powinien być pojemnik z węglem aktywnym, przez który przelatuje powietrze jak np. w okapach kuchennych, a nie bibuła posypana węglem
Z resztą, cena też jakoś podejrzanie niska nawet jak na zwykły filtr.
Ogólnie ta pozycja nie budzi mojego zaufania. Toć już nawet w podróbie z JC uchwyty do wyjmowania są obłożone gąbką...
Pozdro.

Ps. I jeszcze jedno... Cariny E mają ten sam filtr p.pyłkowy co Ave 97-

[ wiadomość edytowana przez: Perzan dnia 2007-08-30 10:58:27 ]

No i jak, ktoś zaryzykował ten wynalazek z Allegro ?
Pozdro.

pewno jeszcze nie

Cytat:
2007-08-30 10:55:29, Perzan pisze:
[...]
Ps. I jeszcze jedno... Cariny E mają ten sam filtr p.pyłkowy co Ave 97-

Co widać dokładnie tutaj:
http://www.wf-sedziszow.pl/katalog_online/use_filter.php?filtr_zastosowanie=WA60-251
http://tiny.pl/5b83

Pozdrawiam
Grzesiek

Cytat:
2007-09-04 12:31:29, Perzan pisze:
No i jak, ktoś zaryzykował ten wynalazek z Allegro ? Pozdro.

Ja

Kupiłem ten aster italia niby węglowy, ale z innej aukcji, gdzie wyraźnie było widać ze to ten filtr.
Być może jutro go zamontuję, ale nie wiem jak to wyjdzie bo mam jeszcze filtr oleju, powietrza i olej do zmiany :> Za to nie mam odgrzybiacza, chciałem CLIMa, a przywieżli Plaka o zapachu ocean..., jak jeszcze bedzie kupie CRC za 30zł (na allegro 20zł).

I jak to wygląda ? Jak ta jego "węglowość" ? Bo ze zdjęcia to on mi wyglądał całkiem standardowo... Jedynie kolor inny. Jakiś specjalny materiał ?
Pozdro.

Bardzo ciężko jest mi to ocenić, bo nie mam porównania. Wygląda raczej standardowo, prawdopodobnie jakiś tam węgiel (aktywny lub nie :>) znajduje sie w warstwie pofałdowanej w harmonijkę. Mogę przesłać na maila dokładne zdjęcia.
Dla mnie najważniejsze jest to ze jest nowy Zobaczymy jak sie sprawdzi w praktyce.