Podkładka pod korek spustowy Hyundai Pony 1,5l gaźnik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cześć Wszystkim,

chcę sobie sam wymienić olej w weekend i mam zagwozdkę: zawsze przy wymianie oleju w serwisie kasowali mnie za podkładkę miedzianą pod korek spustowy oleju. Zapytałem się o nią w sklepie, to muszę podać rozmiar, bo mają z osiem rodzajów. Jakie są wymiary takiej podkładki dla kucyka?

Szukałem w internecie i nic nie ma. Książka manual też nie ma na ten temat informacji. Jak go wykręcę i spuszczę olej, to sklepy będą zamknięte już, a nie chce żeby cały dzień stał bezużyteczny.

pozdrawiam,
danonwoj

Ja wymieniałem u siebie bez wymiany tej podkładki(i nawet nie sprawdzałem czy jakaś jest).I nic nie cieknie ani się nie sączy.

podobnie ja w accencie-nawet nie wiem,czy jest.wazne,ze nie cieknie.w poprzednich autach ta podkladka sluzyla mi wielokrotnie,wiec nie wiem czemu w ponym mialoby byc inaczej.

W scoupe jest fi 14 więc w ponym pewnie też. A nie możesz kupić 3 rodzajów?? Przecież jedna kosztuje około 0,30 zł

jak tam mówicie, że bez wymiany tej podkładki będzie ok. Myślałem, że ona się po prostu gniecie podczas wkręcania i jest po prostu jednorazowego użytku. Prócz średnicy wewnętrznej jest jeszcze zewnętrzna i grubość...koleś miał na widoki z 10 rodzajów podkładek Spróbuję faktycznie użyć tej "starej", szczególnie, że ma niewiele niż rok.

pozdrawiam i dzięki wszystkim za odpowiedzi,
danonwoj

Cytat:
2007-12-01 10:04:45, danonwoj pisze:
jak tam mówicie, że bez wymiany tej podkładki będzie ok. Myślałem, że ona się po prostu gniecie podczas wkręcania i jest po prostu jednorazowego użytku. Prócz średnicy wewnętrznej jest jeszcze zewnętrzna i grubość...koleś miał na widoki z 10 rodzajów podkładek Spróbuję faktycznie użyć tej "starej", szczególnie, że ma niewiele niż rok. pozdrawiam i dzięki wszystkim za odpowiedzi, danonwoj

Kolego dobrze myślałeś ta podkładka przy mocnym dokręceniu robi się twarda, dla pewności weź tą podkładkę i w celu zmiękczenia rozgrzej na ogniu do czerwoności, pozwól jej powoli wystygnąć - będzie jak nowa. To jest stara, sprawdzona metoda na wszystkie miedziane podkładki uszczelniające. W serwisie nie bez powodu byłeś kasowany, chociaż inni koledzy też mają rację.

witajcie ponownie,

dzisiaj zabrałem się do wymiany oleju. Ciężki dostęp, bo nie mam kanału, ale udało się Podkładka faktycznie fi 14 [mm]. Cała operacja zajęła mi ponad godzinę, bo chciałem porządnie zlać stary olej. Wlałem Mobila 15w/40 (14 pln/litr z beczki w Wwie). Ostatnie 20 tys. km przejechałem na Midland XHD i go więcej brał niż wcześniej Mobila. Zobaczymy jak teraz.

pozdrawiam i dziękuję za pomoc,
danonwoj