MotoNews.pl

1,3 muł jak cholera

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ponownie mam problem, moj 1,3 nie szaleje moca, ale podawana powinna byc plynnie, a ja daje mu gazu do polowy.... jakos idzie, ale jak w podloge to spi, nie zbiera sie wcale, tescio ma gaznikowego to niebo do ziemi, a ten moj monowtrysk spi, nowy filtr powietrza, olej zmieniony, kable i swiece nowe, nie wiem co jeszcze. Ratujcie bracia, aaaa i potencjometr od polozenia przepustnicy zmienilem na prawie nowke.

Cytat:
2007-12-12 22:34:19, pavulonstudio pisze:
Witam ponownie mam problem, moj 1,3 nie szaleje moca, ale podawana powinna byc plynnie, a ja daje mu gazu do polowy.... jakos idzie, ale jak w podloge to spi, nie zbiera sie wcale, tescio ma gaznikowego to niebo do ziemi, a ten moj monowtrysk spi, nowy filtr powietrza, olej zmieniony, kable i swiece nowe, nie wiem co jeszcze. Ratujcie bracia, aaaa i potencjometr od polozenia przepustnicy zmienilem na prawie nowke.

A było kiedyś lepiej że zapytam? Nie miałem 1,3 a 1,4 na mono wtrysku i tez rewelacji nie było. Może coś przytkane(wydech)
Na każdym biegu ciągnie do pewnego momentu , później dziura i jak zmienisz na bieg większy to znów trochę ciągnie?

Na moje to on sie nieco lepiej zbierał, wywalilem kata, pewnie tylny wydech go blokuje. No nic zaloze przelotowke i zobaczy sie

Wykręć najpierw sonde lambda i jesli masz zatkany wydech to bedzie lepiej. U mnie tak było.

Cytat:
2007-12-13 10:46:04, arti31 pisze:
Wykręć najpierw sonde lambda i jesli masz zatkany wydech to bedzie lepiej. U mnie tak było.

spoko ale sie sonda nie spieprzy? Mam grzechotke w tylnym tlumiku, wiec musze go nieco zapodac przelotem

hmm nie wiem . taki sposób podał mi elektryk samochodowy z Ina.
W sumie to czemu ma sie zepsuć. Bedzie podłaczona tylko nie bedzie miala co czytać. A to i tak tylko na momencik żeby zobaczyc. Ja przejechalem może ze 100m i juz czułem że wchodzi powyzej 4000obr/min bez problemu . Ale hałas że hej

Cytat:
2007-12-13 12:29:10, arti31 pisze:
hmm nie wiem . taki sposób podał mi elektryk samochodowy z Ina. W sumie to czemu ma sie zepsuć. Bedzie podłaczona tylko nie bedzie miala co czytać. A to i tak tylko na momencik żeby zobaczyc. Ja przejechalem może ze 100m i juz czułem że wchodzi powyzej 4000obr/min bez problemu . Ale hałas że hej

Dzieki dzis juz bede mial tlumik koncowy wywalony, bo on naprawde grzechocze, srodkowy ma przelot? CHyba tak wiec go zostawie, bedzie glosno ale petarda w taki malym motorku kazde 5 KM sie liczy

niestety kolego po wywaleniu kata 1.3 bedzie sie zbieral gorzej. sprawdzalem to u siebie . a co do twoich problemow to sprawdz czy masz dobre (3 bary) cisnienie paliwa. no i temu wtryskowi bym sie przyjrzal.

[ wiadomość edytowana przez: maciek701 dnia 2007-12-13 14:00:55 ]

Filtr paliwa wymieniony, regulacja zaworów zrobiona.

Cytat:
2007-12-13 12:43:08, pavulonstudio pisze:
Dzieki dzis juz bede mial tlumik koncowy wywalony, bo on naprawde grzechocze, srodkowy ma przelot? CHyba tak wiec go zostawie, bedzie glosno ale petarda w taki malym motorku kazde 5 KM sie liczy

z tym sie nie zgodzę ja mam całkowicie przelotowy wydech i śmiga lepiej niż seria

co do kłopotów pavulonstudio to może filtr paliwa masz zatkany

Cytat:
2007-12-13 14:10:00, orioninblue pisze:
z tym sie nie zgodzę ja mam całkowicie przelotowy wydech i śmiga lepiej niż seria co do kłopotów pavulonstudio to może filtr paliwa masz zatkany

Wymienie, powiem szczerze, ze troszke glosniejszy jest, buchy troche ale nie ryczy az tak mocno, moze sie uda do torunia w niedziele podjechac to sie okaze. ale roznica w odejsciu straszna, dzis odstawilem tigre i to jak cholera, powiem szczerze, ze nawet gdy tam byl 1,4 to jak na fordzika to elegancko

A może sprzęgło się ślizga ?

Cytat:
2007-12-14 00:48:06, Mirekm11 pisze:
A może sprzęgło się ślizga ?

Silnik jakby sie zatykał, spróbuję jeszcze zmienic filtr paliwa

a poza tym to glownie na wolnych obrotach muli

Mój essi ma wyśmigany już silnik. Wałek rozrządu kwalifikuje sie tylko do wymiany. Od dołu ma muła, ale później jakoś idzie.

[ wiadomość edytowana przez: tomason2 dnia 2007-12-14 11:31:10 ]

Cytat:
2007-12-14 11:30:52, tomason2 pisze:
Mój essi ma wyśmigany już silnik. Wałek rozrządu kwalifikuje sie tylko do wymiany. Od dołu ma muła, ale później jakoś idzie. [ wiadomość edytowana przez: tomason2 dnia 2007-12-14 11:31:10 ]

Wywaliłem końcowy wydech, katalizator - wstawiłem strumienicę łuskową, i teraz moge sie zalamac??? Pytam o spalanie, czy jest tak, ze bedzie mi duzo palil? I tak ten krwiopijca pali mi w miescie 11-12l. Mam ciezka noge no ale 1,3...

Cytat:
2007-12-14 15:53:27, pavulonstudio pisze:
Wywaliłem końcowy wydech, katalizator - wstawiłem strumienicę łuskową, i teraz moge sie zalamac??? Pytam o spalanie, czy jest tak, ze bedzie mi duzo palil? I tak ten krwiopijca pali mi w miescie 11-12l. Mam ciezka noge no ale 1,3...

mój na maks spala 10l i to bardzo rzadko, tak średnio 7,5l.

Co do dławienia i mulenia przy wcisnięciu pedału gazu na maksa to też tak miałem dopóki nie wymieniłem potencjometru położenia przepustnicy. Okazało sie, że był po prostu uwalony. Niestety kosztuje ok. 250zł, więc przed wymianą radzę sprawdzić swój (sposób jest w poradach albo po prostu podłączyć do kompa)
Jedna rada jesli się okaże, że to potencjometr położenia przepustnicy jest zepsuty to nie kupuj podróby, bo mi po około 6 miesiącach znowu zaczyna się psuć.

pozdrawiam
b.

Cytat:
2007-12-14 17:10:28, bociansan pisze:
mój na maks spala 10l i to bardzo rzadko, tak średnio 7,5l. Co do dławienia i mulenia przy wcisnięciu pedału gazu na maksa to też tak miałem dopóki nie wymieniłem potencjometru położenia przepustnicy. Okazało sie, że był po prostu uwalony. Niestety kosztuje ok. 250zł, więc przed wymianą radzę sprawdzić swój (sposób jest w poradach albo po prostu podłączyć do kompa) Jedna rada jesli się okaże, że to potencjometr położenia przepustnicy jest zepsuty to nie kupuj podróby, bo mi po około 6 miesiącach znowu zaczyna się psuć. pozdrawiam b.

Mam nowke od focusa, czyli z 2003 roku

Czekam na jeszcze jakies pomysły, ale nie chciałbym wymienic wszystkiego...