Rozrząd

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie , niedawno kupilem samochod , musze nim jezdzic do pracy , nie wiem kiedy byl wymieniany rozrząd .... pod koniec tygodnia planuję jego wymianę. mam silnik 1.4 z 93r . czy mozna jakos rozpoznac zurzycie rozrządu? [moze przesiąść się na busy?]
czy da sie cos zrobic by zmniejszyc szanse zerwania się rozrządu?

proszę o wszelkie informacje

Dzięki

Wymienić, koniecznie. Zakładając że poprzedni właściciel nie zaniedbał tego na maksa, to nic nie powinno Ci się stać przez te 4 dni, ale wymiana to podstawa. Więcej nie zdziałać nic sensownego. Oglądać go można, wróżyć czy wygląda świeżo czy nie, ale to nigdy nie da Ci pewności że jest OK.

Wymień i będziesz miał spokój, ja i tak jeszcze na Twoim miejscu olej bym sprawdził. A wracając do rozrządu przygotuj sie nie tylko na paski, ale i roli...

dokładnie wymieniac
U siebie tez nie wymieniłem od razu ale jak sie zabrałem to przerażenie nastąpiło. Okazało sie że wszystkie rolki łącznie z tymi od paska wielorowkowego do wymiany bo graja że hej.

Cytat:
2007-12-11 07:32:43, michalmotyka pisze:
Wymień i będziesz miał spokój, ja i tak jeszcze na Twoim miejscu olej bym sprawdził. A wracając do rozrządu przygotuj sie nie tylko na paski, ale i roli...

Radze Ci wymienić olej bo nie wiadomo czy nie masz tam smoły.