MotoNews.pl

Samozapłon

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
ostatnio w swojej Viki wymieniłem kopułkę, palec rozdzielacza, świece i przewody. świece kupiłem jak zawsze NGK przewody PowerTech. Viki ma przelatane 260 tyś z czego 120 tyś na LPG. Jednak od jakiegoś czasu gdy gaszę silnik na LPG moja viki dostaje samozapłonu. Co jest grane??? Wczesniej nic sie takiego nie dzialo. Nadmieniam iż mam instalację Tartarinii TEC99 II generacji z silniczkiem krokowym
CZEKAM NA PORADY

wykrec i zobacz te swiece jaki maja kolor

u mnie tez tak było i pomogła regulacja instalki

pozdrawiam

Witam

Mam ten sam problem z LPG w mojej Hondzie Accord
dostaje samo zapłonu przy gaszeniu silnika ale nie zawsze to jest najdziwniejsze. Dzieje się to sporadycznie.

Jakieś rady

Witam
Ja też mam taki problem, czy ktoś sobie z tym poradził?????

Prawdopodobnie zebrał się nagar w cylindrach/na tłokach/na świecach i to on powoduje samozapłon. A tak poza tym to moim zdaniem może być źle podpięte zasilanie sterownika LPG. Wyłączenie stacyjki nie odcina zasilania elektrozaworów od gazu i dopóki sterownik dostaje z czujnika położenia wału sygnał o tym, że silnik się kręci to nie zamyka elektrozaworów. Gdyby sygnał o obrotach był brany z cewki WN to wyłączenie stacyjki odłącza cewkę i sterownik przestaje dostawać impulsy i zamyka elektrozawory.