[Pony] skrzynia bardzo szumi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
W niedziele stałem się posiadaczem sprowadzonego Pony rocznik 95' 1.5 na pełnym wtrysku, stan w sumie bdb poza jedną rzeczą która mnie denerwuje. Mianowicie z okolicy skrzyni dochodzi okropny szum (jeśli to można tak nazwać). Byłem już u 2 mechaników i każdy mi powiedział że skrzynia do wymiany. Sprawdziłem olej i jest go pod dostatkie i dobry. Mechanicy mi mówili że auto musiało sporo bez oleju jeździć. Objawia się to tym że szumi jak jest na biegu, im mocniej przyspieszam tym szum mocniejszy, jak sprzęgło wcisne to ustaje. Myślałem nad naprawą skrzyni ale koszt 1200zł jest troche odstraszający Jutro jak mechanik będzie miał czas to auto idzie do naprawy (pod warunkiem że gość któy ma mi sprzedać jutro skrzynie nie nawali). Mam skrzynie od takiego samego jak mój za 400zł z rozbiórki bez gwarancji, opłaca się? Mogę mieć za 550zł z 2miesięczną gwarancją. Wolałbym tą za 400zł ale nie wiem jaką mam pewność że ta skrzynia wogóle jest sprawna Znacie może kogoś w okolicach Sosnowca kto by się na tym znał lub kogoś z okolic żeby miał skrzynie do opchnięcia. Jutro będę się starał do Perfect Servicu umówić bo to były ASO Hyundaia, więc znają się, taniej mają i dostęp do części niezły.

Pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedź, najlepiej jak najszybszą

Halo halo a po co chcesz skrzynie wymieniać jak działa dobrze?? szum niekoniecznie jest od tego. Moze być od czegoś innego. Mi sie palił check engine z powodu niepodłączonej rurki. W Aso tego nie wiedzieli, wiec sie nie spiesz.

Aha a jak gwarancję wyegzekwujesz? Wyjmiesz skrzynie bedziesz musiał zawieść i co bedziesz czekał 2 tygodnie? Wymiana skrzyni to koszt około 300 zł. Wiec 2xwymiana =600 zł.

Sugeruje nic nie wymieniac jak ci się zacznie tak sypać że jakis bieg odpadnie to wtedy. Szumieć i moze z powodu łożyska.
Zgrzyta? biegi nie wchodzą?

"Byłem już u 2 mechaników i każdy mi powiedział że skrzynia do wymiany."

A jak to badali na postoju?

szum słychać z przodu z prawej strony, mechanicy sprawdzali samochód na drodze jak ich wiozłem z sobą. Skrzynia nie to że tak sobie troche szumi, napisałem że bardzo więc tak że nie słychać silnika nawet przy wysokich obrotach, nieraz ciężko rozmawiać nawet. Skrzynie tak czy inaczej mam, przeszukałem wcześniej jeszcze forum Mitsubishi (bo skrzynia jest od tej firmy) i tam też były takie przypadki a powodem była skrzynia. Montaż skrzyni to dokładnie 150zł u ludzi którzy się znają na rzeczy. Jestem prawie pewny że to skrzynia jest, będzie założona w poniedziałek, razem z przednimi hamulcami (się okazało że klocki mają grubość bibułki, podobnie jak tarcze ).

Pozdrawiam