Ucieka płyn z zbiorniczka wyrównawczego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich. mam cari 1,6 95r
z gazem. dziś wypłyneła mi 1/3 płynu z zbiorniczka wyrów. chłodnicy i to nie podczas jazdy ale zaraz po zatrzymaniu i zgaszeniu silnika. jak myślicie co to może być? płynu było w nim tyle ile należy a chłodnica była wymieniona 4 miesiące temu.
druga sprawa (chyba nie związana z pierwszą) to problemy z odpaleniem zimnego samoch. Silnik nie chce wejść w obroty tak jakby nie było ssania i strasznie trzęsie, żeby wszedł na ssanie to muszę parę razy ostro go przegazować, i wtedy jest ok. sprawdzałem błędy i ma błąd spalania stukowego i sonde lambda. aparat zapłonowy wymieniłem, świece i przewody też

Zalej zbiorniczek do pełna i zobacz czy nie ma bąbli podczas pracy silnika.Moze zalewa któryś cylinder spod uszkodzonej uszczelki.

Ja tez obstawiałbym uszczelkę pod głowica,miałem podobny problem w pracy w wózku widłowym tez TOYOTA po odpaleniu po przerwie dluzszej niz 5min przebierała i nie chodzila na wszystkich cylindrach a z tłumnika chmura niebieskiego dymu,dopiero jak przepalila płyn zaczynała normalnie pracować ale wtedy zaczynały sie gwałtowne wzrosty teperatury prawie do maksa na wolnych obrotach i unormowanie po przegazówce- efekt był taki ze strzelila uszczelka.

Cytat:
2007-12-17 21:55:25, carinus pisze:
Zalej zbiorniczek do pełna i zobacz czy nie ma bąbli podczas pracy silnika.Moze zalewa któryś cylinder spod uszkodzonej uszczelki.

dziś nie miałem czasu żeby sprawdzić (wiadomo praca).ale w drodze do domu zauważyłem że wskazówka wskaźnika tem.płynu podniosła sie wyżej niż zwykle(do tej pory utrzymywała się posrodku tego symbolu co jest na wskaźniku)a teraz była już z 4mm wyzej juz przed samym wyłączeniem silnika(akurat zaparkowałem samochód). czy czasem nie powinien już się załączyć wentylator chłodnicy? bałem się czekac dalej bo juz raz przed wymianą chłodnicy widziałem jak szybko temp. skacze do góry i wywala cały płyn.czy jest możliwe że jest uszkodzony włącznik wentylatora, a może termostat? nawet nie wiem gdzie jest bezpiecznik od wentylatora

Zakrec chwilke rozrusznikiem na zimnym silniku i wykrec swiece.Zobacz czy któraś nie jest podejrzanie mokra lub oblepiona nagarem.