Czy da Rade odkamienic nagrzewnice bez wyciagania???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
J/w. Prosze bardzo o porady bo zima a w aucie jak na dworze.

A skąd wiadomo, że jest zakamieniona?
nowa nagrzewnica to koszt 70-100pln.
Możesz to zrobić z komory silnika, trochę tam ciasno, ale powinno się udać.

Tak mi sie wydaje bo gdy wlacze nadmuch to tylko chwile wieje cieplym.Gdy wylacze to po kilku minutach sytuacja sie powtarza. Mysle ze to mala przepustowosc nagrzewnicy.

Sa zaklady ktore oczyszczaja caly uklad chlodzenia ultradzwiekami bede na wiosne cos takiego robil

albo uzyj srodka ktory wlewa sie sie do ukladu chlodzenia,
zalewasz to cus, odpalasz auto na max 15min... w srodku ustawiasz temp na max, wicher na ful i po tym czasie spuszczasz "syf" plukasz woda az nie zacznie leciec czysta i zalewasz nowym plynem
tych srodkow jest mnostwo na stacjach benzynowych i w sklepach motoryzacyjnych

Cytat:
2007-12-19 14:30:10, Fedor pisze:
Tak mi sie wydaje bo gdy wlacze nadmuch to tylko chwile wieje cieplym.Gdy wylacze to po kilku minutach sytuacja sie powtarza. Mysle ze to mala przepustowosc nagrzewnicy.

a węże do nagrzewnicy są wtedy gorące rozumiem?

Oto mi chodzilo.Jak dasz rade to podalbys mi nazwe kilku bo jestem UK i bedzie latwiej znalezc.Pozdrowionka.

Cytat:
2007-12-19 14:40:22, POMPA pisze:
albo uzyj srodka ktory wlewa sie sie do ukladu chlodzenia, zalewasz to cus, odpalasz auto na max 15min... w srodku ustawiasz temp na max, wicher na ful i po tym czasie spuszczasz "syf" plukasz woda az nie zacznie leciec czysta i zalewasz nowym plynem tych srodkow jest mnostwo na stacjach benzynowych i w sklepach motoryzacyjnych

Czyli płuczesz wężem ogrodowym cały układ? Nie zostanie nic w pompie i chłodnicy?

jesli jestes w UK to szukaj srodkow z napisem RADIATOR FLUSH
polecam firme STP i VALVOLINE powinny byc w UK
surec- napewno cos zostaje, nie tyle w pompie czy chpdnicy ale w silniku.
ale nie mysle ze to cos zaszkodzi

A tak z innej beczki to... próbowałeś odpowietrzyć układ ? Bo trochę tak wygląda jakby był zapowietrzony, a nie zakamieniony. Używając do napełniania układu płynu do chłodnic (na bazie glicolu) wody demineralizowanej to raczej w układzie nie ma kamienia bo niby z czego, a przynajmniej nie aż takiego.

Cytat:
2007-12-19 14:56:39, POMPA pisze:
jesli jestes w UK to szukaj srodkow z napisem RADIATOR FLUSH polecam firme STP i VALVOLINE powinny byc w UK surec- napewno cos zostaje, nie tyle w pompie czy chpdnicy ale w silniku. ale nie mysle ze to cos zaszkodzi

jak zapcha kanały w silniku, to po ptakach, ale może dmucham na zimne. Powodzenia.

ja to u siebie zrobilem profilaktycznie ale i tak syf wyplywal
a z tym odpowietrzaniem to tez dobra rada

[ wiadomość edytowana przez: POMPA dnia 2007-12-19 15:08:16 ]