MotoNews.pl
12Pompa (202219/45) - NT

Pompa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam pytanie co to może piszczeć? Pompa wspomagania, napinacz czy pompa wtryskowa? Dzięje się tak jak silnik jest nie rozgrzany. Jak przejadę parę km to piszcznie zanika. Dodam że wymieniłem pasek. A i jescze jedno jak sciągnąłem pasek i zpaliłem silnik to piszczenia nie było. Ja mam takie podejrzenie ze to pompa wspomagania ale to tylko moje przepuszczenia bo nie jestem mechanikiem. A może to napibnacz albo pompa wtryskowa tylko ze jak nie ma obciążenia (paska) to nie uwidacznia się piszczenie. Sam nie wiem doradzcie. A jeśli to pompa wspomagania to ile miejwięcej kosztuje jej regeneracja. i czy w normalnym warsztacie mechanicznym można to zrobić czy są tylko specjalne punkty do tego typu napraw. pozdrawiam.

a mi cos sie wydaje, ze to nie pompa

A co jak nie pompa. A czy płyn może być już zurzyty? Napisz co to może być.

A na pewno nie słabo naciągnięty pasek???

moim zdaniem gdyby byla pompa, to piszczalaby na rozgrzanym, albo caly czas

Ja też myśle, że musisz naciągnąć bardziej pasek.
Mi (jak był z luźny) piszczał w wilgotne dni.

mi piszczała pompa wodna na zimnym silniku, taki cieniutki pisk po odpaleniu i przez ok 5 min. Po wymianie pompy przestało ale na jakieś 500 km

Naciągnij mocniej pasek, albo sprawdź dokładnie napinacz czy wszystko tam się dobrze trzyma czy nic nie jest pękniete. Mam to samo, wymieniłem pasek u mechanika a ten nic mi nie powiedział, że mam popekany napinacz i paska naciagnac sie nie da i piszczy tak jak u ciebie.

Pasek juz napinałem poluzniałem i to samo. A napinacz mam cały. A gdzie jest ta pompa wodna też jest napędzana tym paskiem.