Ceny benzyny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Właśnie cena 1 litra PB95 osiąga w kraju na stacjach pozim USD 1,00. Ciekwaym czy na tym się skończy, czy może jeszcze dalej, np. do poziomu EUR 1,00?

Pozdr.,
Wrolo

Do końca roku nie powinno przekroczyć 4.10-20.

Gdyby jednak

Zajechalem jakies 3 dni temu na stacje STATOIL na Torunskiej zatanowac esperaka jak zawsze i gdy podnioslem ten pistole z dystrybutora moim oczom ukazaly sie magiczne cyferki 4.15gr za litr benzyny 98PB niestety zatankowalem ale juz przezuce sie chyba na bezobslugowe NESTE bo tam paliwo jest po 3.80 za 98PB

Cytat:
2004-05-07 13:39:44, Bartek1112 pisze:
chyba na bezobslugowe NESTE bo tam paliwo jest po 3.80 za 98PB

Podejrzanie niska cena. U mnie na wsi 95 na statoilu kosztuje 3,86 - i tak to jest taniej niż w Krakowie.

Cytat:
2004-05-07 18:03:27, piotr-ek pisze:
Cytat:
2004-05-07 13:39:44, Bartek1112 pisze:
chyba na bezobslugowe NESTE bo tam paliwo jest po 3.80 za 98PB

Podejrzanie niska cena. U mnie na wsi 95 na statoilu kosztuje 3,86 - i tak to jest taniej niż w Krakowie.

Neste w Gdańsku.

3.69 (95)
3.80 (9 - Chyba

No nic tylko do beczek tankować i do piwnicy chować. Cukru już 176 kg mam, mąki 80 kg, a fajek... przerzuciłem się na skręty - paczka z dobrego tytoniu wychodzi po 2 zł.

Ja tankuję jedynie na Statoil'u benzynkę suprema 95 okt. za 4,05 zł.

A tak z ciekawości... po co lać do Esperaka benzynę o oktanowości = 98
Nie twierdzę, żeby lać syf, ale właśnie np. Suprema jest tańsza i w tym przypadku lepsza

Pozdrawiam - SpeedR

Lałem na statoilu i 98 i supremę... żadnej różnicy nie zauważyłem (do Laosa też kolega przez pomyłkę nalał 98 i jak było 106KM tak pozostało 106KM) - bo jej poprostu nie ma (no chyba, że bym rozebrał silnik i go mierzył wzdłuż i w poprzek).

Ja leje zawsze 98PB ale zauwazylem ze czasami 98 jest lepsza a czasami gorsza z tej samej stacji z tego samego dystrybutora dzisiaj zatankowalem benzyne z NSTE beobslugowej jak mowilem no narazie niezle jest

Prawda jest taka, że odróżnisz benzynę złą od dobrej, a nie drobne zmiany w parametrach - więc nie kituj tu - tym bardziej, że nie tankujesz u Gienka pod stodołą.

A ja zalałem esperaka ostatnio full za 38złoty z groszami
I dlatego twierdze ze gasss jest THE BEST!!!

Cytat:
Prawda jest taka, że odróżnisz benzynę złą od dobrej, a nie drobne zmiany w parametrach - więc nie kituj tu - tym bardziej, że nie tankujesz u Gienka pod stodołą.

U Gienka nigdy niezatankuje chocby zadarmo mi dawal ta benzyne

Cytat:
2004-05-07 21:07:59, Bartek1112 pisze:
Ja leje zawsze 98PB ...

Wiem, wiem. Już o tym rozmawialiśmy, jednak chodzi moi o powód?

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2004-05-07 21:28:08, Czarek_Rej pisze:
A ja zalałem esperaka ostatnio full za 38złoty z groszami
I dlatego twierdze ze gasss jest THE BEST!!!

niestety te czasy tez powoli przemijaja, jak ostatnio wlalem po 1.72 to mi wyszlo ponad 60zl

ale to zawsze lepiej niz po 4zl/l

Witam.
Wczoraj tankowałem na BP, tam gdzie pracuje Tottito i zapłaciłem 4,21 za Pb98.
SpeedR ja też tankuję 98 bo u nas benzyna nie ma tych parametrów jakie powinna mieć. Tak więc 98 ma może coś koło 95.
Na 98 silnik pracuje ciszej i może trochę mniej pali.
Pozdrawiam Kobar

Cytat:
Na 98 silnik pracuje ciszej i może trochę mniej pali.

Powinien pracować ciszej ale niestety trochę więcej palić. Nigdy nie zauważyłem różnicy pomiędzy 95 i 98 (oprócz ceny) ale może jest ona na tyle subtelna ,że umknęła mojej uwadze. Ale jeżeli ktoś ma kasę i przekonanie że 98 jest lepsza to niech taką kupuje (moim zdaniem to tylko efekt placebo)
W instrukcji do Espero jest podane że wystarczy E91 (poważnie) to i 95 będzie aż nadto. Jako że tej 91 nie spotkałem na stacjach to założyłem gaz

No własnie, zmierzałem do tego, by zauważyć różncę pomiędzy oktanowością paliwa, a jej kalorycznością...

Oktanowość paliwa (w przypadku oleju napędowego - liczba cetanowa) wyraża (wg norm ISO) łatwość paliwa do samozapłonu, a tym samym do wsytepowania zjawiska spalania detonacyjnego w silnikach o wysokim stopniu kompresji.

Wspomniana oktanowość nie ma jednak nic wspólnego z kalorycznością paliwa, która to wyraża: zdolność pozyskania energii w casie spalania 1 kg. materiału paliwowego w powietrzu atmosferycznym przy założonym ciśnieniu, wilgotności, itp. co składa się na przepływ i ciężar masowy powietrza.

Wartość kaloryczna paliw od największej do najmniejszej (z paliw ogólnodostępnych) przedstawia się następująco...
ropa, benzyna 95 okt., benzyna 98 okt., etylina 94, gaz (lpg).

W zalezności od budowy silnika, w szególności od możliwości wykrywania spalania stukowego, można zmodyfikować silnik (sterowanie) tak, aby paliwo o wyższej liczbie oktan, dawało więcej mocy w konkretnym silniku (modyfikuje się głównie kąt wyprzedzenia zapłonu).

Wyjaśnikiśmy sobie zatem kilka faktów...
Po pierwsze - nie warto przepłacać za paliwo 98 okt. w całkowicie seryjnym, esperakowym silniku, którego sprężanie dopuszcza stosowanie paliwa o liczbie okt. 91.

Po drugie - od razu widać, z jakiego powodu (z reguły) auta zasilane gazem LPG dysponują gorszymi osiągami (patrz - kaloryczność).

Po trzecie... z informacji które wpadły mi w ręce większość paliwa z markowych stacji trzyma parametry dotyczące ich oktanowości. Zupełnie inna sprawa to fakt, że poprzez mieszanie ich z dodatkami, których nie przewidziano w procesie "projektowania" ich składu (czyt. woda, rozpuszczalniki i inne syfy) zaniżana jest właśnie ich kaloryczność, oraz stopień "zmętnienia" co w rezultacie przekłada sie na zwiększone ilości odkładanego w procesie spalania nagaru.

... a właśnie duze ilości nagaru wymuszają stosowanie dobrych jakościowo, syntetycznych olejów z dobrymi własciwościami czyszczącymi (płuczącymi) silnik.

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2004-05-07 23:58:01, raf316 pisze:
niestety te czasy tez powoli przemijaja, jak ostatnio wlalem po 1.72 to mi wyszlo ponad 60zl

ale to zawsze lepiej niz po 4zl/l

A mnie to nie robi żadnej różnicy. Wlałem pełny bak za 180cośtam zł, a i tak nie mam tego gdzie i kiedy wyjeździć.

Jeźdźcy zasilani Petroleum (gasssowcy też, poprawi Wam się humor )

http://polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1236521&MP=1

Uwaga, artykuł klikustronicowy, w pierwszej chwili myślałem, że text kończy się na nagłówku.

mimo niechęci jaką pałam do gazopierda ...jeżeli cena Pb przekroczy 5zł, to hak im w smak, zakładam instalacje