MotoNews.pl

Gaz sekwencja - problemy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
nie chce mi sie pisac od nowa pod was wiec skopiuje tylko co napisalem na innym forum:
mam od niedawna gaz (od 2 miesiecy) i zaczynam zalowac tego coraz bardziej... zalozylem do swojego Forda Probe 2,2 turbo gaz sekwencyjny BRC. Jak pojechalem odebrac samochod bylo wszystko pieknie dopuki nie wypelnilem wszywstkich formalnosci i szczesliwy zaczelem wracac do domu... szczesliwy do pierwszego wyprzedzania!! a mianowice momentalne szarpniecie bylo, cos zaczelo piszczec i gaz sie wylaczyl... szybko do gazoli ktorzy jeszcze 2 godziny pomeczyli sie i duzo nie wymyslili troche pokrecili, poregulowali i byla minimalna poprawa... ale niestety dalej sie przelaczalo na benzyne... pozniej regulowali jeszcze mi ze 3 razy samochod i wycisneli tyle ze przelaczalo mi sie na benzyne dopiero przy 4tys obrotow nie jak predzej przy 3 tak po dlugim oczekiwaniu w koncu dostali nowy reduktor, ktory mial pomoc niby ( TAKI REDUKTOR )... ale niestety nie pomogl nic siedzieli jeszcze 4 godziny nad autkiem moim, i zwiekszali dawke, i zmniejszali i nic!! caly czas samochod slaby na gazie i przelacza na benzyne przy ok 4tys!! no juz mi rece opadaly, w ich minach widac bylo wielkie zwatpienie i kompletny brak pomyslow!! na sam koniec nawet wyciagneli elektrozawor przy butli!! na komputerze to wyglada tak, ze na luzie jak wcisne pedal w podloge wtryskiwacze na ulamek sekundy sie wylaczaja niewiadomo dlaczego!! na wskazniku nie widac zeby sie odlaczal gaz zmiana dlugosci wtrysku tez nic nie dala... a i przewody od gazu sa 8mm chyba i mowili ze wiekszych nie ma sensu...
ogolnie mowiac jest tak:
samochod znaczaco slabszy na gazie w porownaniu do benzyny,
przelacza na benzyne przy ~4tys obrotow przy mocno wcisnietym pedale gazu (jak delikatnie operuje sie to mozna pojsc wyzej ale szarpie troche),
gdy jade stala predkoscia tak ~140km/h i delikatnie puszcze gaz to zaczyna szarpac silnikiem, albo jest jedno wielkie szarpniecie...
na benzynie nie ma tych objawow!! wszystko ladnie, pieknie chodzi na benzynie!! tylko cos z tym gazem... poprostu rece opadaja... moze macie pomysly co to moze byc

[ wiadomość edytowana przez: pytlar dnia 2007-12-12 20:22:55 ]

Może warto podjechać do innego zakładu, jak zrobią wziąść FV i dać ja w twoim zakładzie.... żeby zapłacili.
Albo po prostu zarządać zwrotu pieniędzy i przywrócenia samochodu do stanu sprzed ich działań

może wtryski dali za małe?

wtryski pomaranczowe - niby najmocniejsze...

co do jazdy do innego zakladu - dalem im troche czasu zeby wymyslili cos i jak teraz pojade maja zrobic! jak nie zrobia ide gdzie do innego zakladu...

[ wiadomość edytowana przez: pytlar dnia 2007-12-12 20:41:23 ]

no to chyba jedź do innych gazowników jak borys mówi.. bo gaz do turbo to nie jest tak prosto założyć.... czytałem o takich problemach w 1.8T ze własnie sie przełączał przy wyższych obrotach.

no wlasnie widzialem, ze staly u nich Audice 20V turbo z gazem, albo A8 4l z gazem i mowili ze chodzily bez problemu!! a ja oczywiscie musze miec szczescie do wszystkiego... nie dosc ze gaz nawala, to sprzeglo spalilo sie, to przeguby wala i jeszcze chyba wywalilo mi tuleje w wachaczach z przodu i zbierznosc z tylu sie nagle przestawila... i swiat brakowalo!! jakbym mial malo wydatkow.. dobija mnie ta sytuacje ostatnio...

Oj widze pytlarku że znowu muszę sie do ciebie wybrać-twój Proboszcz jak zobaczy mojego Essiego to ze strachu się sam naprawi jak to było ostatnim razem hehe no ale już nie spamuje a tak powoli nasuwa mi się myśl że za mała ilośc gazu jest podawana przy tych 4tys.(uboga mieszanka-spalanie stukowe) stąd szarpanie-być może wystarczyłoby zmienić gazior w sensie zatankowac w jakimś sprawdzonym miejscu ??
Specjalistą od gazu nie jestem więc jeśli coś źle przekombinowałem to proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam

1. Jakim przewodem puszczony jest gaz pod autem fi 6 czy fi 8
2. Może dysze w inne miejsce można dać...
3. Z tego co mi się wydaje to są wtryski: niebieskie-najsłabsze, pomarańczowe-średnie i żółte najmocniejsze....
4. zkąd wzięte jest podciśnienie??? za przepustnicą czy przed?
5. może poprostu w programie trzeba ustawić na SILNIK DOŁADOWANY???
6. może też przełączać bo gaz dobrze nieodparowuje(jaką temp ma reduktor w czasie pracy??)

ogólnie ja bym obstawiał coś z drożnością gazu czyli za mało go dostaje.... Od ilu turbina zaczyna dmuchać???

1. fi-8
2. dusze sa nad klawiatura, ciezko gdzie indziej je wcisnac
3. tez tak zaczeli gadac, ale szef wpadl i powiedzial jednak ze zolte sa srednie a pomaranczowe mocniejsze
4. za przepustnica, zalozyli tam jakis trójnik...
5. nie ma czegos takiego...
6. reduktor jest taki goracy ze nie idzie go dotknac...

jeden z tych gazoli co widac ze w miare bystry (bo mlody) cos tam pobawil sie z czasem wtryskow i doszedl do wniosku ze mam za male cisnienie gazu chyba na listwie... ale nie wiadomo wlasnie dlaczego!!

a i tankowalem juz na roznych stacjach... roznica byla taka ze na jednej wychodzilo mi spalanie 10 a na drugiej 12

Cytat:
2007-12-12 20:55:02, nowypn pisze:
Oj widze pytlarku że znowu muszę sie do ciebie wybrać-twój Proboszcz jak zobaczy mojego Essiego to ze strachu się sam naprawi jak to było ostatnim razem hehe no ale już nie spamuje a tak powoli nasuwa

ty wiesz co ty mozesz tym swoim BEZHAMULCOWYM wynalazkiem zrobic

[ wiadomość edytowana przez: pytlar dnia 2007-12-12 21:02:06 ]

a właśnie że hamulce mam teraz hehe bo oponki 175/70R13 i do tego stalowe obręcze-uroda autka wyleciała na zime do ciepłych krajów razem z bocianami nie denerwuj się żartowałem tylko a tak całkiem na poważnie to może faktycznie się do ciebie wybiorę?!

nie ma problemu...:] jestem codziennie po 15

A reduktor przy butli?? Moze on jest spieprzony i mimo pelnego otwarcia nie daje odpowiedniej ilosci gazu gdzie pozniej komp odczytuje za male cisnienie i przelancza na bene. Ja tez mam 8mm i skoro u mnie wystarcza to u Ciebie tez musi.

Cytat:
2007-12-12 20:21:55, pytlar pisze:
nie chce mi sie pisac od nowa pod was wiec skopiuje tylko co napisalem na innym forum: mam od niedawna gaz (od 2 miesiecy) i zaczynam zalowac tego coraz bardziej... zalozylem do swojego Forda Probe 2,2 turbo gaz sekwencyjny BRC. Jak pojechalem odebrac samochod bylo wszystko pieknie dopuki nie wypelnilem wszywstkich formalnosci i szczesliwy zaczelem wracac do domu... szczesliwy do pierwszego wyprzedzania!! a mianowice momentalne szarpniecie bylo, cos zaczelo piszczec i gaz sie wylaczyl... szybko do gazoli ktorzy jeszcze 2 godziny pomeczyli sie i duzo nie wymyslili troche pokrecili, poregulowali i byla minimalna poprawa... ale niestety dalej sie przelaczalo na benzyne... pozniej regulowali jeszcze mi ze 3 razy samochod i wycisneli tyle ze przelaczalo mi sie na benzyne dopiero przy 4tys obrotow nie jak predzej przy 3 tak po dlugim oczekiwaniu w koncu dostali nowy reduktor, ktory mial pomoc niby ( TAKI REDUKTOR )... ale niestety nie pomogl nic siedzieli jeszcze 4 godziny nad autkiem moim, i zwiekszali dawke, i zmniejszali i nic!! caly czas samochod slaby na gazie i przelacza na benzyne przy ok 4tys!! no juz mi rece opadaly, w ich minach widac bylo wielkie zwatpienie i kompletny brak pomyslow!! na sam koniec nawet wyciagneli elektrozawor przy butli!! na komputerze to wyglada tak, ze na luzie jak wcisne pedal w podloge wtryskiwacze na ulamek sekundy sie wylaczaja niewiadomo dlaczego!! na wskazniku nie widac zeby sie odlaczal gaz zmiana dlugosci wtrysku tez nic nie dala... a i przewody od gazu sa 8mm chyba i mowili ze wiekszych nie ma sensu... ogolnie mowiac jest tak: samochod znaczaco slabszy na gazie w porownaniu do benzyny, przelacza na benzyne przy ~4tys obrotow przy mocno wcisnietym pedale gazu (jak delikatnie operuje sie to mozna pojsc wyzej ale szarpie troche), gdy jade stala predkoscia tak ~140km/h i delikatnie puszcze gaz to zaczyna szarpac silnikiem, albo jest jedno wielkie szarpniecie... na benzynie nie ma tych objawow!! wszystko ladnie, pieknie chodzi na benzynie!! tylko cos z tym gazem... poprostu rece opadaja... moze macie pomysly co to moze byc [ wiadomość edytowana przez: pytlar dnia 2007-12-12 20:22:55 ]

hihihi. a jeszcze kilka dni temu pisales,ze gazik rulaaaa
no i masz babo placek

[ wiadomość edytowana przez: maciek701 dnia 2007-12-13 08:56:40 ]

Cytat:
2007-12-12 23:58:45, Seba pisze:
A reduktor przy butli?? Moze on jest spieprzony i mimo pelnego otwarcia nie daje odpowiedniej ilosci gazu gdzie pozniej komp odczytuje za male cisnienie i przelancza na bene. Ja tez mam 8mm i skoro u mnie wystarcza to u Ciebie tez musi.

tez sie nad tym zastanawialem... musze chyba wyjezdzic gaz do konca i do nich podjechac wlasnie zeby to zrobili jeszcze

Cytat:
2007-12-13 08:54:09, maciek701 pisze:
hihihi. a jeszcze kilka dni temu pisales,ze gazik rulaaaa no i masz babo placek

ogolnie jezdzic sie da i jakos caly czas jezdze jak by ktos normalnie jezdzil to nie mial by powodow do narzekania... ja poprostu lubie jak czasem wskazowka poleci na czerwone pole

jak ci sie przelacza na benzyne to masz mozliwie za male cisnienie gazu
a za to odpowiadfa przewod doprowadzajacy gaz z butli, reduktor, wtryski? wielozawor w butli

dzwonilem do gazoli i powiedzieli ze w poniedzialek mam wpasc do nich i beda mi cos tam rozwiercac w butli...

i coś powiedzieli?

ja dziś byłem u gazownika - miał mi ustawić poziom gazu bo cały czas się mi palił full zbiornik ale jak zaczęliśmy się bawić wyszło że włosi spierniczyli oprogramowanie sterownika BRC i czekać muszę na poprawkę - może to ma jakieś znaczenie również u Ciebie

pytlar i co powiedzieli bo sie ociagasz z odpowiedzia

no powiem tak: probowali i probowali bez efektu... na koniec cos tam zmienili, przejechalem sie i dalej to samo... gosciu sie zalamal poprostu... w drodze powrotnej cos jednak zauwazylem ze samochod duuuuzo lepiej juz jedzie na gazie:] niemal jak na benzynie ale i tak odcina w pewnym momencie!!:/ a i co do ustawienia wskaznika: na koniec poprosilem zeby mi ustawil bo mialem do pelna!! i niby ustawil, ale zrobilem 80km i juz pokazywalo tylko ze jest 1/4 zbiornika a spalil 8 litrow:/ wiec ten wskaznik zyje wlasnym zyciem poprostu!! i nie ma co patrzec na niego!!:/