Antena w Lantrze - słaby sygnał.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam gorąco ,

Mam w Lantrze ( '96 ) antenę sztywną, pręt wkręcany
i z tej anteny mam słaby sygnał ( przerywa, rds nie przełącza częstotliwości w trakcie długich tras ). Zamontowałem dzisiaj wzmacniacz antenowy i efekt jest jescze gorszy.
Oprócz rwanego sygnału pojawiły się przebicia sąsiednich częstotliwości , słowem fatalnie.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady.
Pozdrawiam

jak wcześniej było ????? dobrze? no to sprawdż czy sie kabel gdzieś nie przytarł/rozłaczył / no i mocowanie anteny dokłądnie zbadaj. Dokładanie wzmacniaczy nie ma sensu. Antena pwoinna wystrczyc reszta to czułośc radia...

Arturo ma rację.
Wzmak nie ma sensu, bo jak sama nazwa wskazuje wzmacnia, jeśli masz uszkodzoną instalację antenowa i szumi to wzmacniacz wzmocni i sygnał użyteczny i szumy.
Przyczyną najczęściej jest instalacja antenowa narażona na wpływ czynników atmosferycznych i soli z dróg zimowych. Pewnie zgniła masa albo sygnał przy stopce anteny w błotniku.

Przyczyną tych objawów, również może być zanik masy anteny. Obudowa anteny powinna mieć dobrą łączność z karoserią samochodu.

Dzięki za rady.
Popróbuję i dam znać. Zmniejszyłem czułość na radiu
i jest poprawa, ale masę anteny też koniecznie sprawdzę,
bo czasem sygnał ucieka.

Pozdrawiam

witam,

Ja trochę z innej beczki. Czy taka antene mozna zamienić na inną ale chowaną nie elektrycznie? tzn czy będzie pasowac z marketu czy trzeba szukac innej?
PZDR
PGR

Ogólnie rzecz biorąc mozesz podłączyć każdą antenę, najważniejsze żeby element mocujący był dopasowany do Twojego samochodu (żeby się nie okazało, że antena wysuwa się z boku samochodu lub do przodu ).

ja do mojego accencika 95 rok nie umiem znalesc ani na allegro ani w pobliskich sklepach antenty. Ma ktos jaki pomysł?

Masz na myśli elektryczną ?

nie, zwykłą