Czy to krokowy?? Wideo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mialem dzis dziwną sytuacje. Zatankowałem gazu do pełna, i od tego momentu zaczeły mi falować oboroty na ciepłym silniku, do tego nie bardzo chce schodzić z obrotów (jakby się przywieszały). Tak jak na filmiku. Dzieje sie to zarowno na gazie jak i benzynie. W 45 sekundzie filmu przełączyłem na gaz. Czy to silniczek krokowy? Czy coś innego? Jeśli tak to gdzie on sie znajduje w zetecu z plastikowym kolektorem może jakies linki odnosnie czysczenia go ? Tylko czy to krokowy? I od czego moglo sie tak stac? Bo autentycznie po zatankowaniu gazu przelaczylem na gaz i cos zaczelo smierdziec w srodku spalinami. Po chwili przestalo ale problem z obrotami pozostal. Pomozcie! pozdrawiam

Trzeba podgłośnić bo w escorcie tak cicho że ledwo silnik slychac

Filmik

Krokowy jest po lewej stronie od kolektora,przy plastikowym czujniku polozenia przepustnicy

Ok bede szukał po diagnozie czy to krokowy?? Bo i benz y gaz tak sie dzieje (gaz 2 gen)

Cytat:
2008-04-19 14:57:06, batuslubin pisze:
Krokowy jest po lewej stronie od kolektora,przy plastikowym czujniku polozenia przepustnicy

pod kolektorem szukaj... baardzo ciezko sie do niego dostac

a po prostu obroty Ci nie spadaja a nie faluja

http://www.ford.sklep.pl/sklep,1502,30204620,23809062161400,03,,pl-pln,172926,0.htmlnullnull

Na gazie falują a nie falowały. Zrobić wideo z falowania ?

A może ten trop, że po przelaczeniu na gaz zaczelo smierdziec spalinami w srodku ? Moze jakies lewe zlapal może gaz strzelił tak po cichu?

Up nikt nie wie ?? wszyscy maja 1.3 ?

Odpiąłem VSS - to samo. Wyciągnąłem rurę od filtra powietrza , nic. przyslonilem pół wlotu powietrza - nic. Zatkałem całkiem - zgasł. Odpiąłem przepływomierz - na benzynie obroty tragiczne szarpało pyrkało, ale schodził z obrotów normalnie. Na gazie schodziły wolno, zatrzymywały sie przy 2 tyś. Podpiąłem znowu i to samo. Przeczyściłem styki czujnika temp do kompa oraz do przepływomierza. Jakies sugestie?

Ja zrobiłem reset kompa i narazie (odziwo) jest OK.

a masz gaz? a miales takie objawy?

Cytat:
2008-04-19 17:27:58, czyczu pisze:
Ja zrobiłem reset kompa i narazie (odziwo) jest OK.

reset zawsze na chwile pomaga
ale problem wroci

przyczyn falowania moze byc setki.. przepustnica, potencjometr, krokowy, vss, lambda, lewe powietrze, odpowietrzanie skrzyni korbowej - test pisaka...

u mnie to bym potencjometr
podjechalem na kompa i w 30 sekund wyskoczyly bledy co jest nie halo w samochodzie

VSS odpialem i to samo wiec odpada.

u mnie wystepuje identyczny objaw(zawieszajace sie obroty), stymze niezawsze. Czasem zawieszaja sie na ok 1100-1200 RPM. I tu podejrzewam ten silowniczek na lince gazu, tak jakby nie odbijal do konca. czy jest jakas metoda na sprawdzenie jego dzialania? Moze inaczej. jak on ma dzialac?

A obroty faluja mi tylko jak jest zimny silnik wiec sie nie martwie.

Silnik 1.6 16V mk7, auto nigdy gazu nie widzialo...

Cytat:
2008-04-19 18:52:30, Borys_PG pisze:
u mnie wystepuje identyczny objaw(zawieszajace sie obroty), stymze niezawsze. Czasem zawieszaja sie na ok 1100-1200 RPM. I tu podejrzewam ten silowniczek na lince gazu, tak jakby nie odbijal do konca. czy jest jakas metoda na sprawdzenie jego dzialania? Moze inaczej. jak on ma dzialac? A obroty faluja mi tylko jak jest zimny silnik wiec sie nie martwie. Silnik 1.6 16V mk7, auto nigdy gazu nie widzialo...

mialem tak samo... mi falowal nieraz gasl - tylko na zimnym
na cieplym zacinanie obrotow 1200-1300 czasem 1500

potencjometr przepustnicy

na zimnym mul straszny miedzy 2 a 3 tys

mi nie gasnie i nie muli. Tylko jak odpale rano albo po pracy to lekko faluja obroty. Wrzucam bieg i jade wiec przestaja falowac

myslalem ze moze to są typowe objawy czegoś

Podczas schodzenia z obrotów słychać strzały z wydechu. Nie było tego. Jak się spokojnie doda gazu do 4 tyś to ładnie schodzi z obrotów. Natomiast jak się szybko doda do 3,5 to schodzi powolutku i czasem zafalują obroty. Nie ma nikt jakiejś sugestii? Sprawdziłem rure kolektor-filtr. Szczelna

To forum to juz nie to co kiedyś, śpece odeszły

jest sobota wieczor chlopie...