Jak dmuchać

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Bynajmniej pytanie nieerotyczne, choć niewątpliwie z dziurkami związane. Otóż w klusce mojej zapchaniu uległa rurka pomiędzy pompką spryskiwacza a spryskiwaczem tylnej szyby. Sprawdzona została sama pompka jak i drożność końcówki spryskiwacza z tyłu. Wszystko ok. Niestety, sama rurka jest zapchana. Strach to wszystko rozbierać i szukać zatem kombinuje by podjechać na stację i pompka do kół /kompresorem/ próbować przedmuchać.
Czy ktos sobie inaczej z tym problemem radził?
Pozdrawiam - zupper

a czy jesteś pewny ze jest zapchana?
bardzo często zdarza sie jej załamać gdzieś w środku np jezeli cos robiłes w tunelu albo przy podsufitce.
Najproście przedmuchac kompresorem a więc odłaczasz przewód przy silniczku i przy spryskiwaczu i z którejś (gdzie wygodniej) strony dmuchasz z kompresora. jeżeli dmucha z drugiej strony to znaczy ze jest oki jeżeli nie to gdzies sie skleiła rurka albo zagiięła.
pozdrawiam

a ta rurka jakby byla zlamana to by nie ciekla przypadkiem?

Jeśli przedmuchać to od strony pompki, bo po drodze powinien być zaworek zwrotny który zatrzymuje cofanie się płynu do zbiorniczka. Więc przedmuchiwać tylko od tej strony bo w drugą nie pójdzie.

Nigdzie nijakich prac nie prowadziłem. Nigdzie także nie kapie na odcinku po którym rurka biegnie. Podjadę jutro na kompresor i sprawdzę.

Cytat:
2007-10-30 12:46:20, fatboy82 pisze:
a ta rurka jakby byla zlamana to by nie ciekla przypadkiem?

nie złamana tylko załamana czyli zgnieciona

zupper ty taki doswiadczony i do dmuchania kompresora cictrzeba......

Nie ma lepszej encyklopedi wiedzy o kluskach niz tutaj. W rzeczy samej uległ zagięciu przewód spryskiwacza szyby tylnej pod akumulatorem. Jednak przyznam się szczerze, że wyjęcie końcówki spryskiwacza z klapy tylnej to prawdziwy horror /porysowałem lakier /
Post-zdrawiam
zupper

Czy na tym wężyku, idącym do tylnego spryskiwacza jest zaworek zwrotny?? Bo u mnie pryska dopiero po 3 przerysowaniach szyby suchym piachem...

to zagnij w przekazniku załaczenie wycieraczek po wcisnieciu sprysku. wtedy prysniesz i dopiero przełaczysz na wycieraczkę.

Dobrze, tylko który pin trzeba zagiąć?? Czy można też zrobić to samo dla przedniej szyby, mimo że mam spryskiwacze reflektorów?? Nie odpowiedziałeś w sumie, czy jest zaworek zwrotny, czy nie, bo może to rozwiąże sprawę tylnej szyby??

Cytat:
2007-12-29 09:51:37, sewcio pisze:
Dobrze, tylko który pin trzeba zagiąć??

a nie łatwiej przeciąć rurkę od tylnego sprysku i założyć zaworek? koszt 4 zł w motoryzacyjnym, ostatnio kupowałem.

Cytat:
2007-12-29 11:23:25, QNA pisze:
a nie łatwiej przeciąć rurkę od tylnego sprysku i założyć zaworek? koszt 4 zł w motoryzacyjnym, ostatnio kupowałem.

dokladnie tak zrobilem. nie patrzylem, nie szukalem czy jest ale chyba za 5-6zl kupilem i zamontowalem w naprostrzym miejscu. w ramie klapy nie ma miejsca, na laczeniu nie zalozysz. ja wybralem slupek po stronie pasazera, tam trzeba wymacac rurke spryskiwacza, przeciac, wcisnac zaworek, zalosyc oslonke i po robocie. calosc ok.5min.