Z innej beczki "ogrzewanie"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
koledzy chciałem założyć do pomieszczenia usługowego o powierzchni 21m2 klimatyzację z funkcją grzania, chodzi mi szczególnie o ogrzewanie.

I w związku z tym mam pytanie czy ktoś miał okazje z takiego ogrzewania korzystać, czy to wystarczy do ogrzania pomieszczenia o kubaturze ok 50m3 przy temp. zewn -2???

Z danych takich klimatyzatorów wynika że powinno bo daje efektywnie 3,3KW ciepła pobierając przy tym 1,2KW prądu. wiem że można tym ogrzewać pomieszczenia gdy temp. na zewnątrz jest powyżej -2st. ale tych dni w zimie jest więcej a i latem można z tego skorzystać. w pozostałych dniach bardziej mroźnych uzupełnieniem był by zwykły grzejnik elektryczny.

Widziałem coś takiego u mojego kolegi. Ma to urządzenie w biurze drugi rok i mówi, że bardzo jest z niego zadowolony. Mówił, że efektywnie pracuje do temp. -11 stopni C. Nie wiem czy to jest możliwe, ale według jego relacji to koszt prądu 100 zł./miesiąc. Jest to urządzenie fuji.

dzięki za odpowiedz może jeszcze jakieś opinie???
zastanawiam się cały czas nad pompą ciepła lub piecykiem naftowym ew. grzejnik gazowy podokienny z wyrzutem spalin na zewnątrz.

ale najelepiej by pasowała ta klimatyzacja z funkcją ciepła

mam w domu i w mrozy radzi sobie dobrze, powinna wystarczyć nawet bez dodatkowego grzejnika

a jakiś firmowy czy chińczyk???

LG

to super że sobie radzi. bo alternatyw jest dużo, ale pompa ciepła jest obecnie najtańszym sposobem ogrzewania(50% tego co ogrzewanien na prąd), i praktycznie bezobsługowym (nie musze dokładać dolewać czy zmnieniać paliwa) a co najważniejsze nie zajmuje miejsca jak piec naftowy.

u nas w biurze załozony jest sharp z dodatkowa funkcją jonizatora, i 20 stopni temperatura jest jak najbardziej codzinnie.
pozdr

i jeszcze coś innego.
jak nazywa się ten rodzaj druku-reklamy na takiej siatce. który często jest na autobusach miejskich na witrynach sklepów,
druk widoczny z jednej strony a z drugiej nie

Cytat:
2008-01-02 23:42:00, OpelOmega pisze:
i jeszcze coś innego. jak nazywa się ten rodzaj druku-reklamy na takiej siatce. który często jest na autobusach miejskich na witrynach sklepów, druk widoczny z jednej strony a z drugiej nie

o ile wiem to nie ma nazwy... po prostu duk na siatce. niekiedy nazywa sie ja mesh ale to raczej dotyczy siatki pcv wielkoformatowej (na budynki).

Cytat:
2007-12-09 21:57:09, OpelOmega pisze:
a jakiś firmowy czy chińczyk???

W żadnym wypadku chińczyk !

Mam w rodzinie fachmana od klim - ten sprzęt choć tańszy to znacznie mniej trwały, a w razie awarii - masakra z naprawą bo warunki gwarancji jakieś powikłane a po jej upływie to koszty na maxa i dłłłłłługi czas oczekiwania).

Ta folia reklamowa samoprzylepna z malutkimi dziurkami nazywa się 1-way, czyli w jedną stronę
Ja wszedłem to firmy reklamowej kolegi, powiedziałem, że chcę projekt na tylną szybę smarta na folii 1-way i wszystko było jasne...
Jest tylko jedna niedogodność, jak załączysz wycieraczkę, to jeszcze gorzej widać, niż przed jej załączeniem, ponieważ wszystkie syfy wchodzą w te dziurki, albo nawet sama woda wejdzie i też gówno widać...