!!!DAKAR ODWOŁANY!!! Co o tym myślicie??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tegoroczna edycja rajdu DAKAR została odwołana. Jakie jest wasze zdanie na ten temat??

Nie zostala odwołana i nie wierz w to co ci media podaj. Albo naucz się czytać miedzy wierszami.
Firma ubezpieczeniowa poprostu wycofala sie z pewnych etapów rajdu i mają problem.
Od godziny trwają dyskusje jak to rozwiązać.
Wiesz ile by musieli organizatorzy wywalić kasy za koszta wszytkich zalóg, a napweno odbyly by się sprawy sądowe bo nikt nie pozwoli sobie na wywalenie kasy w błoto czym jest wlasnie zamknięcie rajdu.

przed chwilą w radiu podawali że zagrożenie atakami terrorystycznymi ale beka

Oficjalne oświadczenie organizatora Rajdu Dakar
2008-01-04 13:50:56

Po wymianie zdań z francuskim rządem, zwłaszcza Ministrem Spraw Zagranicznych, opierając się na ich mocnej rekomendacji, organizatorzy Dakaru postanowili odwołać edycję 2008, zaplanowaną pomiędzy 5 a 20 stycznia, na trasie między Lizboną i stolicą Senegalu.

Opierając się na silnym międzynarodowym napięciu politycznym i morderstwie czterech francuskich turystów 28 grudnia, połączonym z gałęzią Al-Kaidy, jak również przede wszystkim na bezpośrednich groźbach, kierowanych pod adresem rajdu przez organizacje terrorystyczne, A.S.O. nie mogło podjąć innej decyzji tylko odwołać imprezę.

Podstawowym zadaniem A.S.O. było zapewnienie bezpieczeństwa wszystkim: mieszkańcom odwiedzanych krajów, zawodowym i amatorskim zawodnikom, personelowi technicznemu, dziennikarzom, partnerom i współorganizatorom rajdu. A.S.O. potwierdza tym samym, że sprawy bezpieczeństwa nie są, nigdy nie były i nigdy nie będą przedmiotem kompromisu w sercu Rajdu Dakar.

A.S.O. potępia groźby terrorystów, które unicestwiły rok ciężkiej pracy, zaangażowania i pasji wszystkich uczestników i innych aktorów największego off- roadowego rajdu świata. Świadome wielkiej frustracji, zwłaszcza w Portugalii, Maroku, Mauretanii i Senegalu - poza ogólnym rozczarowaniem i ogromnymi konsekwencjami finansowymi wynikającymi z pośrednich i bezpośrednich reperkusji które dotkną odwiedzane kraje - A.S.O. będzie broniło głównych wartości wielkich imprez sportowych i kontynuowało zaangażowanie w mocny rozwój programu Actions Dakar, rozpoczętego 5 lat temu w pod-saharyjskiej Afryce razem z SOS Sahei International.

Dakar to symbol i nic nie może zniszczyć symboli. Odwołanie edycji 2008 nie zagrozi przyszłości Dakaru. Zaoferowanie w 2009 roku nowej przygody pasjonatom off-roadu to wyzwanie które A.S.O. podejmie w nadchodzących miesiącach, zawierzając swojemu zaangażowaniu i pasji do sportu.

no to w końcu jak z tym dakarem jest??

[ wiadomość edytowana przez: kaza dnia 2008-01-04 14:18:42 ]

Holek powiedzial w TVN24 że samoloty zwiadowcze odkryly grupe 500 uzbrojonych terrorystów czekających na nich.
O zgrozo

Cytat:
2008-01-04 14:04:50, sas01 pisze:
Nie zostala odwołana i nie wierz w to co ci media podaj. Albo naucz się czytać miedzy wierszami. Firma ubezpieczeniowa poprostu wycofala sie z pewnych etapów rajdu i mają problem. Od godziny trwają dyskusje jak to rozwiązać. Wiesz ile by musieli organizatorzy wywalić kasy za koszta wszytkich zalóg, a napweno odbyly by się sprawy sądowe bo nikt nie pozwoli sobie na wywalenie kasy w błoto czym jest wlasnie zamknięcie rajdu.

To ciekawe co powiesz na konferencje prasowa organizatora, na ktorej oficjalnie odwolal rajd?

No teraz jak juz to oglosili....
Ja to pisalem wczesniej.

Szkoda że tak się stało. Piękna rywalizacja by była. Nowe samochody, nowe możliwości.

a z innej beczki czy ktoś się orientuje jakie jest wpisowe na rajd i jaką licence trzeba mieć , bo zainteresował mnie start Pani Podkalickiej która startuje w KIA cup , parę lat temu startowała chyba Martyna Wojciechowska która też dysponowała lic wyścigową

al kaida, osama...

i śp Saddam

Jaki plus odwołania rajdu ? A taki że mówi się o nim w polskich mediach

piter twoje podejscie jest z lekka beznadziejne, myslisz ze straciliby taaaaaaaaaaaaaaaaka kase jak by nie bylo duzego zagrozenia?

tym sposobem terrorysci i tak zrobili to na czym polega ich zasada dzialania - odwołano slynny rajd bo sie ich boja po prostu i tyle.

Cytat:
2008-01-04 14:37:53, rafal125p pisze:
a z innej beczki czy ktoś się orientuje jakie jest wpisowe na rajd i jaką licence trzeba mieć , bo zainteresował mnie start Pani Podkalickiej która startuje w KIA cup , parę lat temu startowała chyba Martyna Wojciechowska która też dysponowała lic wyścigową

??

Wg mnie to musiało być coś poważnego, że odwołują taką impreze. Jeśli to faktycznie przez terrorystów to musiała ich być spora grupa, albo dostali jakieś porządne groźby. Wykluczam kwestie finansową bo raczej taki rajd jak Dakar nie ma problemów z budżetem. Nie wiem, może rząd Mauretanii się nie zgodził, może faktycznie jakieś ataki planowano... trudno. Ale wyobraźcie sobie teraz rozmowe ze sponsorami i wytłumaczcie im, że kasa, która poszła na testy, auto, relacje w tv została wyrzucona w błoto.

Cytat:
2008-01-04 16:17:16, jaqo pisze:
piter twoje podejscie jest z lekka beznadziejne, myslisz ze straciliby taaaaaaaaaaaaaaaaka kase jak by nie bylo duzego zagrozenia?

nie zrozumiałeś mnie

chodzi mi o to że o "atakach" z 11.09 rząd usa wiedział a gówno zrobili

i jak słysze o duchach typu al kaida i osama to mnie na brecht bierze

No a rajdu szkoda, Hołek nie wyrwie dupy z czerwonego cabioletu

Cytat:
2008-01-05 00:06:55, piter_s1 pisze:
nie zrozumiałeś mnie chodzi mi o to że o "atakach" z 11.09 rząd usa wiedział a gówno zrobili i jak słysze o duchach typu al kaida i osama to mnie na brecht bierze No a rajdu szkoda, Hołek nie wyrwie dupy z czerwonego cabioletu

Al kaida i Osama to sciema, a 9.11 to owoc największej zdrady od czasów JFK i jednocześnie chyba największy rabunek w historii.

Co do rajdu - wielka szkoda, a jaka jest prawda odnośnie jego odwołania, pewnie nie szybko się dowiemy.
Bankowo za wszystkim stoi "Układ"

Cytat:
2008-01-05 10:39:51, Max_psg pisze:
Bankowo za wszystkim stoi "Układ"

układ, szara siatka i front, (rozciągający sie od tych, co stoją tam gdzie stało zomo, po fakty i mity, które przeprowadziły wywiad z morderca Popiełuszki), któremu nie daliśmy rady.

Czyli firma z Prison Break

Cytat:
2008-01-05 11:18:41, kosa131 pisze:
układ, szara siatka i front, (rozciągający sie od tych, co stoją tam gdzie stało zomo, po fakty i mity, które przeprowadziły wywiad z morderca Popiełuszki), któremu nie daliśmy rady.

nie daliśmy RADE

Cytat:
2008-01-04 14:18:24, sas01 pisze:
Holek powiedzial w TVN24 że samoloty zwiadowcze odkryly grupe 500 uzbrojonych terrorystów czekających na nich. O zgrozo

To nie byli teroryści!!! To była większa grupa kibiców Wiadomo czekali na Hołka mieli troche kapiszonów, a prasa jak to prasa zrobiła z nich uzbrojonych terrorystów i taka jest prawda