Czy ktoś używa tych żarówek z przetwornicami?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam czy ktoś z was ma bądz widział jak sie spisują te żarówki z przetwornicami w zwykłych leflektorach czy jest naprawde taki efekt jak piszą na alegro.

jakie zarowki??
jezeli chodzi ci o hidy to tak owszem uzywam i jestem baaaaardzo zadowolony.

Cytat:
2008-01-10 12:50:41, maras440 pisze:
Witam czy ktoś z was ma bądz widział jak sie spisują te żarówki z przetwornicami w zwykłych leflektorach czy jest naprawde taki efekt jak piszą na alegro.

mówisz o normalnych xenonach z przetwornicami , czy zenonach - ala xenonach ???

tak to są chyba hidy w miejsce normalnych H1 i do tego są przetwornice coś w cenie około 400 zł

Cytat:
2008-01-10 22:35:33, maras440 pisze:
tak to są chyba hidy w miejsce normalnych H1 i do tego są przetwornice coś w cenie około 400 zł

no to hidy.
jezeli masz lampe z soczewka. i owa lampa jest czysta to polecam;]

i jeszcze jedno czy to prawda że są problemy z przeglądem bo niema samopoziomowania lampa i spryskiwaczy

Cytat:
2008-01-11 13:33:32, maras440 pisze:
i jeszcze jedno czy to prawda że są problemy z przeglądem bo niema samopoziomowania lampa i spryskiwaczy

teoretycznie i w świetle prawa spryskiwacze i samopoziom muszą być. W praktyce wiadomo jak to wygląda. Jak trafisz na upierdliwego policjanta to może być problem.

Cytat:
2008-01-11 14:57:06, MichalGZ pisze:
teoretycznie i w świetle prawa spryskiwacze i samopoziom muszą być. W praktyce wiadomo jak to wygląda. Jak trafisz na upierdliwego policjanta to może być problem.

przepisy dotycza tylko nowych samochodow...
tak samo jak starsze samochody nie mialy siwatel przeciwmgielnych ich miec nie musza...
pasy bezpieczenstwa itp itd..

e32 samopoziomowania nie miala a xenon byl...

rozmawialem z wlascicielem stacji diagnostycznej. sam tez mial zalozone hidy do zwyklych lamp. i problemow na przegladzie nie robia jezeli ktos ma hidy. ...z jednego powodu nie jest to bajer dla tjunerow tylko wyposazenie ktore jakby nie patrzyc poprawia bezpieczenstwo.

policjanci raczej sie nie czepiaja chyba ze masz zalozone niebieskie postojowki...
i jeszcze jedno jak zalozysz hidy jedz na stacje i sprawdz czy masz swiatla dobrze ustawione.

Cytat:
2008-01-11 17:18:49, PG pisze:
przepisy dotycza tylko nowych samochodow... tak samo jak starsze samochody nie mialy siwatel przeciwmgielnych ich miec nie musza...

jeśli nie miały to trzeba było je zamontować dodatkowo. Dotyczy się to np aut sprowadzanych ze stanów.
Podaj mi adres stacji diagnostycznej która przepuści auto (bez dawania w łape oczywiście , lub bez znajomości) które nie ma światła przeciwmgielnego (tył oczywiście) ??!!
Co do tych ksenonów to muszę poczytać kodeks. A co do policiantów do chyba nie trafiłeś jeszcze na takiego co zapyta się tylko krótko: przyjmuje pan mandat czy kierować sprawę do sądu grodzkiego.

Cytat:
2008-01-11 19:10:51, MichalGZ pisze:
jeśli nie miały to trzeba było je zamontować dodatkowo. Dotyczy się to np aut sprowadzanych ze stanów. Podaj mi adres stacji diagnostycznej która przepuści auto (bez dawania w łape oczywiście , lub bez znajomości) które nie ma światła przeciwmgielnego (tył oczywiście) ??!! Co do tych ksenonów to muszę poczytać kodeks. A co do policiantów do chyba nie trafiłeś jeszcze na takiego co zapyta się tylko krótko: przyjmuje pan mandat czy kierować sprawę do sądu grodzkiego.

przyjedz do krakowa.. nigdy mi nikt problemow nie robil z przeciwmgielnym a mam 2 kanty ktorym przeglady robie.. zaden nie ma przecwimgielnego...
jakbym sie uparl to w czerwonym mogloby nie byc pasow...

auta sprowadzane ze stanow rzadza sie innymi prawami.. chociarzby przednie swiatla..

czyli co znaczy sie jak mam e32 ktore ma oryginalne xenony to musze im robic spryski i poziomowanie bo nie miala jak wyjezdzala z fabryki??

[ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2008-01-11 23:22:22 ]

Cytat:
2008-01-11 23:17:46, PG pisze:
przyjedz do krakowa.. nigdy mi nikt problemow nie robil z przeciwmgielnym a mam 2 kanty ktorym przeglady robie.. zaden nie ma przecwimgielnego... jakbym sie uparl to w czerwonym mogloby nie byc pasow...

to tylko świadczy o stacji diagnostycznej skoro jest odpuszczane takie coś , ale przecież to w końcu dla własnego bezpieczeństwa

Cytat:
auta sprowadzane ze stanow rzadza sie innymi prawami.. chociarzby przednie swiatla..

rozmawiamy o przeciwmgielnych więc po co przytaczasz inne przykłady?
Cytat:
czyli co znaczy sie jak mam e32 ktore ma oryginalne xenony to musze im robic spryski i poziomowanie bo nie miala jak wyjezdzala z fabryki??

uczepiłeś się starej z przed 20 lat (bez urazy dla innych) e32, gdzie może jeszcze nie wiadomo było co to spryskiwacze itp. i może jeszcze wtedy prawo nie przewidywało takich wymogów. Nowe e32 mają spryski i poziomowanie. Potrafisz podac jeszcze jakiś taki przykład? jeśli tak , ok wygrałeś

Przeczytaj sobie TEN ARTYKUŁ

To jeden z ciekawszych fragmentów: Każdy reflektor otrzymuje homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym), dzięki któremu wytwarza światło. Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym, nie posiadającym homologacji lub nieprzewidzianym dla homologacji danej lampy, cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu
Chciałbym tylko dodać , że nie jestem jakimś przeciwnikiem montowania samemu xenonów, jeśli ktos robi to odpowiedzialnie, to jak najbardziej, odpowiadam tylko koledze na pytanie że taki montaż nie jest do końca zgody z prawem.(pomijając już spryskiwacze i samopoziom) . Ja sam mam włożone HID w seryjna lampe od e36 z soczewka, która nie ma homolagacji na xenon, co mówią numery wygrawerowane na szkle. (info w artykule). Wystarczy że będzię się na tym policjant znał i masz dowód zabrany. To w polsce. A spróbuj podyskutować o tym w niemczech z jakimś policjantem podczas kontroli.....powodzenia

[ wiadomość edytowana przez: MichalGZ dnia 2008-01-12 08:36:11 ]

stacja nie stacja auto takie wyszlo z fabryki i takie jezdzilo jezdzi i bedzie jezdzic. kupujac poloneza zakladasz mu abs bo teraz kazde auta je maja i to jest wymog??

rozmawialismy o hidach a nie przegladach rejestracyjnych samochodow z usa.. sam przytoczyles ten przyklad...

uczepilem sie e32 bo to jest bardzo dobry przyklad...
tylko nie wiem czym sie rozni stara e32 od nowej...
nie bede szukal innych przykladow bo ten jest wystarczajacy.
e32 miala xenon bez spryskow i poziomowania. i nikt ci nie kaze tego zmieniac. zadne prawo. bo nie masz obowiazku poprawiac fabryki przez to ze zmienia sie prawo....

zobacz sobie przepis o przeciwmgielnych ..... musza je miec samochody wyprodukowne po .. i tutaj moge sie mylic chyba 85 roku....
to chyba wyjasnia wszystko....

i to nie chodzi o stacje.. dlaczego ja majac klasyka z 69r mam go psuc badziewnymi przecimglowymi?? bez sens totalny....

moje przetwronice jakas tam homologacje maja... beda sie czepiac to ja pokaze.. jak narazie w polsce i zagranica nikt krzywo na moje xenony nie popatrzyl ...

Z tego co widziałem niektóre e32 mają spryskiwacze ( nie wiem jak samo poziomy) i co , potem jednak zaczęto je montować? bynajmniej dziwne? Jest to chyba jednostkowy egzemplarz co chyba o świadczy o tym że napewno nie jest to jakiś przykład czy pierwowzór.

Dlaczego masz psuć klasyka z 69r? dlatego że jest taki przepis i może dlatego żeby zostało co kolwiek z tego klasyka podczas intensywnej mgły... Uważam że porządna i renomowana stacja nie pozwoli sobie przepuszczenie auta bez światła przeciwmgielnego.
To tak jak z pasami , po co musimy je zapinać? przecież to moja sprawa że wylecę przez przednią szybę...

Co z tego że twoje przetwornice mają "jakaś tam homologacje", skoro jeśli lampy ich nie mają to w świetle prawa nie spełniasz wymogów o ruchu drogowym. Jeżeli to już nawet kwestionujesz to nie mam więcej do powiedzenia.

Ta dyskusja może trwać wiecznie , więc z mojej strony to wszystko

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: MichalGZ dnia 2008-01-12 19:04:16 ]

Cytat:
2008-01-12 19:02:23, MichalGZ pisze:
Z tego co widziałem niektóre e32 mają spryskiwacze ( nie wiem jak samo poziomy) i co , potem jednak zaczęto je montować? bynajmniej dziwne? Jest to chyba jednostkowy egzemplarz co chyba o świadczy o tym że napewno nie jest to jakiś przykład czy pierwowzór. Dlaczego masz psuć klasyka z 69r? dlatego że jest taki przepis i może dlatego żeby zostało co kolwiek z tego klasyka podczas intensywnej mgły... Uważam że porządna i renomowana stacja nie pozwoli sobie przepuszczenie auta bez światła przeciwmgielnego. To tak jak z pasami , po co musimy je zapinać? przecież to moja sprawa że wylecę przez przednią szybę... Co z tego że twoje przetwornice mają "jakaś tam homologacje", skoro jeśli lampy ich nie mają to w świetle prawa nie spełniasz wymogów o ruchu drogowym. Jeżeli to już nawet kwestionujesz to nie mam więcej do powiedzenia. Ta dyskusja może trwać wiecznie , więc z mojej strony to wszystko pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: MichalGZ dnia 2008-01-12 19:04:16 ]

no masz racje mozna gadac i gadac.
nie bierzerz jednego faktu e32 byly ksenony bez poziomowania i spryskiow byla na to homologacja i nikt ci nie karze teraz ladowac tam spryskow i samopoziomu....

a co do tych stacji to nie tylko w jednej robie przeglady wiec nie wiem o co ci chodzi.. a kant z 69r nie mial przeciwgmielnej i jej nie bedzie mial bo takiej opcji nie bylo proste chyba... dlatego wlozenie przeciwgmielnej mija sie z celem... mozna tez wsadzic elektryczne szyby.....

podsumowujac na koniec... hidy sa zajebiste nie ma porownania ze zwykla zarowka... polecam wszystkim
pozdro

Ma ktoś taki zestaw w lampach bez soczewek??

Cytat:
2008-01-15 21:22:29, sieka pisze:
Ma ktoś taki zestaw w lampach bez soczewek??

Jeżeli włożysz taki zestaw do lamp bez soczewek , to uzyskasz efekt oświetlenia festynowego , czyli dajesz wszystkim po oczach. Światło nie jest skupione i dramatycznie to wygląda. Chyba że kupisz żarówki D2R - do reflektorów bez soczewek , ale to masz dodatkowy koszt.