Może nie Fiat ale zobaczcie, co potrafię

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Oto, co zrobiłem koledze ze Skody On sobie zrobił VT a ja to miałem ulepić. Nie ma tu żadnych gotowych elementów-wszystko dorabiałem z kawałków. Zwracam uwagę na oryginalnego badlooka.

Musi sobie jeszcze namalowac na kompie progi, które będę musiał ulepić, malowanko i gotowe

I fotki z prac:

Podoba się?

bad look tak jakby Ci sie szlifierka katowa omsknela - moze przez to tak widac ze jakosc zdjec nie powala na kolana - ale ogolnie ok - tylko do tych fiacikow Ty nie doczepiaj takich plastiXow

podoba sie zderzak (dolem).
reszta - i tak na plus, bo moim zdaniem ciezko fabii cos zrobic jesli chodzi o wyglad...

ps: za to fotki koszmar. rozumiem ze to z telefonu ale moznaby sie troche postarac;)

Heh W telefonach są lepsze aparaty To jest bardzo prehistoryczna cyfrówka-uzywam jej tylko w garażu

A co do moich fiacików, to napewno nie obłożę ich plastikami

Nie no, pierwsza klasa autko. Sama w sobie Fabia mi się za nic nie widzi ale zrobiona zajefajnie .
Ja też zrobiłem ostatnio Skodę, jeno troche starszą (fotki w profilu) i niestety nie dostałem pozwolenia na tuning choć parę pomysłów miałem .

ps. Gdzieś już widziałem fotki tej Skodziny

Podoba mi sie. Fajnie zrobiona ta fabia ogolnie cala. Jakies sportowe lusterka by sie jeszcze przydaly POZDRAWIAM

Ta fabia była na zlocie w oleśnicy nawet fajna

mi tez sie podoba. fajowa! gratuluje pomysłu i wytrwałości! pozdro!

Jeśli mają sie tu pojawiać szczere wypowiedzi to ja muszę z przykrością stwierdzić że mi sie absolutnie nie podoba. Nie znosze tych wszystkich tuningowanych na jedno kopyto samochodzików z czarnymi szybki. Bleee.

Co do samoego wykonania natomiast to już inna bajka. Zrobić taki zderzak z kawałkow to trzeba mieć talen i duzo cierpliwości.

P.S.
W skodzinie oczywiście sprzęt jest z Extrimu???

hmm autko ogBnie do przyjcia. Badnie zrobione z tych zdjec nie wida za bardzo ale chyba estetycznie takie sprawia wra|enie Ale je[li jush sie zagBbia to ten przedni wlot jest kicha totalna jush chyba aBniej by wygldaB stadardowy tylko z w chromie (o gustach sie nie dyskutuje) Ae je[li piszesz |e wszystko sam zrobieBs to pokBony wida | jeste[ dobry w te kulki. Pozdrawiam i powodzenia

No pomysł na Skodzine całkiem ciekawy i wykonanie też eleganckie a jeszcze wszystko na plus bo sam to wykonałeś, duże brawa dla ciebie! Myślę że jak się jeszcze postarasz to będzię całkiem ciekawa stylistyka... życzę owocnych dalszych prac - jestem pełen uznania bo wiem co to znaczy robić coś własnymi rękami.

pozdro

No ładnie ładnie......a do innych autek też robisz???? tylko koledze czy podją byś sie do innego autka??

Dzięki za słowa uznania-rzeczywiście wszystko było lepione z kawałków, element po elemencie

Jeśli chodzi o gusta, to mnie się nawet pomysł na tą Skodę podoba-nie jest zbyt agresywna a mimo wszystko zupełnie inna.

Co do jakości wykonania. Dziś była oficjalna prezentacja tego samochodu i słyszałem pytania: z jakiej firmy te zderzaki

Trochę już tych samochodów zrobiłem a ich właściciele mają pewność, że drugiego takiego na drodze nie spotkają-VT w realu

Poniżej jeszcze jeden zderzaczek, który ostatnio ulepiłem wg VT właściciela

[ wiadomość edytowana przez: -SerU- dnia 2004-05-26 21:52:10 ]

naprawde git

Cytat:
No ładnie ładnie......a do innych autek też robisz???? tylko koledze czy podją byś sie do innego autka??

Jestem w stanie wykonać każdy zderzak do każdego samochodu wg projektu właściciela na bazie oryginalnego zderzaka. Po prostu co sobie wymyśli, to ja mu to zrobię Z resztą sprawa nie ogranicza się tylko do zderzaków. Wloty, dyfuzory, spoilery....Wszystko się da i co najważniejsze będzie to jedna, jedyna istniejąca sztuka a dla niektórych to najważniejsze

Od razu uprzedzę pytania o ceny. Przeróbka prezentowanego przedniego zderzaka w Fabii kosztowała 400 zeta (robota+materiały+lakierowanie czarnym podkładem), czas wykonania około 4 dni. W porównaniu z masowo produkowanymi dokładkami po 250-300 zł to podobno niedużo

podoba mi sie, estetycznie, dokładnie i wogole solidnie..naprawde

pozwol ze zapytam tak z ciekawosci..
jak sie to robi!!??
tak serio to interesuja mnie uzyte materialy
nie wykluczam ze zdarzy mi sie kiedys tego typu
zabawa... chociaz wole stare auta w chromie..

Wytłumaczę na przykładzie zderzaka z Meganki.

1. Musisz wiedzieć, co chcesz zrobić (projekt)
2. Oryginalny zderzak, który będziesz musiał ostro ponacinać a wręcz mocno sfatygować żeby żywica, włókno i szpachla się trzymały
3. Bierzesz się do roboty:

Z kawałków plastików dorabiasz elementy, które zmienią kształt zderzaka i dobrze te kawałki traktujesz szlifierką kątową żeby miały poszarpaną powierzchnię.

4. Układasz te kawałki w odpowiednich miejscach i przyklejasz je za pomocą żywicy i włókna (elementy "stojące" najłatwiej przyłapać jakimś mocnym klejem - np Poxipolem ale tylko przyłapać-nie przyklejać ) Tak, jak na tym foto:

5. Jak robisz jakieś boczne wloty, to wycinasz je w zderzaku, dorabiasz z plastiku elementy uzupełniające i tak samo traktujesz żywicą i włóknem tak, jak poniżej

6. Czekasz aż to dobrze wyschnie i możesz zacząć nakładać szpachlę z włóknem

7. Nigdy nie nakładaj za jednym razem grubej warstwy szpachli. Nakładaj więcej cienkich warstw!!!

8. Po każdym nałożeniu szpachli szlifuj powierzchnię żeby wyłapać ewentualne zagłębienia i nierówności. Do szlifowania używaj klocków-nigdy ręki bo porobisz góry i doliny.

9. Po pewnym czasie zderzak zacznie nabierać kształtów

10. Na końcu użyj szpachli wykańczającej-bardzo dobrze wypełnia wszelkie rysy i pięknie się ją nakłada. Ewentualnie żeby skrócić czas obróbki używaj szpachli natryskowej-na końcu tryśniesz nią z pistoletu cały zderzak i masz problem z głowy

11. Podczas finalnego szlifowania dopracuj wszystkie szczegóły-zaokrąglenia na kantach, dopieść zaokrąglenia

12. Tryśnij podkładem, lakierem i gotowe

Uffff....

Generalnie to co zrobiłeś w przypadku tej Skody mam gdzieś bo to tylko Skoda ale nie rób tego temu Fiacikowi w avatarze...

PS. Wszystkim bad/clean lookom mowię stanowcze nie pókim żywy!!!

dzieki! teraz wszystko jasne
punkty 2 i 3 to te o ktore mi chodzilo
w sumie to fajna sprawa moze kiedys cos wymodze jak bede mial odpowiedni samochod...