| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-05-26 17:55:55 Oto, co zrobiłem koledze ze Skody Musi sobie jeszcze namalowac na kompie progi, które będę musiał ulepić, malowanko i gotowe
I fotki z prac:
Podoba się? |
stasiu F&F MEMBER 125p 73' Łódź | 2004-05-26 18:01:31 bad look tak jakby Ci sie szlifierka katowa omsknela - moze przez to tak widac ze jakosc zdjec nie powala na kolana - ale ogolnie ok |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-05-26 18:12:01 Heh A co do moich fiacików, to napewno nie obłożę ich plastikami |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-05-26 18:40:59 Nie no, pierwsza klasa autko. Sama w sobie Fabia mi się za nic nie widzi ale zrobiona zajefajnie Ja też zrobiłem ostatnio Skodę, jeno troche starszą (fotki w profilu) i niestety nie dostałem pozwolenia na tuning choć parę pomysłów miałem ps. Gdzieś już widziałem fotki tej Skodziny |
TAd3o Fiat126 & Lancia Delta Szczecin | 2004-05-26 19:26:13 Podoba mi sie. |
-danio- F&F Sympatyk Fiat 126p Oleśnica | 2004-05-26 19:44:36 Ta fabia była na zlocie w oleśnicy |
szymek2424 126el gostyń | 2004-05-26 20:01:28 mi tez sie podoba. fajowa! gratuluje pomysłu i wytrwałości! pozdro! |
Jesion128 F&F Sympatyk Łódka Bols Szuflandia | 2004-05-26 20:29:49 Jeśli mają sie tu pojawiać szczere wypowiedzi to ja muszę z przykrością stwierdzić że mi sie absolutnie nie podoba. Nie znosze tych wszystkich tuningowanych na jedno kopyto samochodzików z czarnymi szybki. Bleee.
Co do samoego wykonania natomiast to już inna bajka. Zrobić taki zderzak z kawałkow to trzeba mieć talen i duzo cierpliwości. P.S. W skodzinie oczywiście sprzęt jest z Extrimu??? |
Simon_126 F&F Sympatyk /F/I/A/T/ CCS Nowy Sącz | 2004-05-26 21:41:40 No pomysł na Skodzine całkiem ciekawy i wykonanie też eleganckie a jeszcze wszystko na plus bo sam to wykonałeś, duże brawa dla ciebie! Myślę że jak się jeszcze postarasz to będzię całkiem ciekawa stylistyka... życzę owocnych dalszych prac - jestem pełen uznania bo wiem co to znaczy robić coś własnymi rękami.
pozdro |
Yankee F&F MEMBER This Is Fluffy He Is The Destroyer Of Worlds. | 2004-05-26 21:43:53 No ładnie ładnie......a do innych autek też robisz???? tylko koledze czy podją byś sie do innego autka?? |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-05-26 21:50:51 Dzięki za słowa uznania-rzeczywiście wszystko było lepione z kawałków, element po elemencie Jeśli chodzi o gusta, to mnie się nawet pomysł na tą Skodę podoba-nie jest zbyt agresywna a mimo wszystko zupełnie inna. Co do jakości wykonania. Dziś była oficjalna prezentacja tego samochodu i słyszałem pytania: z jakiej firmy te zderzaki Trochę już tych samochodów zrobiłem a ich właściciele mają pewność, że drugiego takiego na drodze nie spotkają-VT w realu Poniżej jeszcze jeden zderzaczek, który ostatnio ulepiłem wg VT właściciela
![]() [ wiadomość edytowana przez: -SerU- dnia 2004-05-26 21:52:10 ] |
forti F&F Wolny Słuchacz :) Bmw E36 325i i E38 7 ... Wroclaw | 2004-05-26 21:56:53 naprawde git |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-05-26 22:10:45
Jestem w stanie wykonać każdy zderzak do każdego samochodu wg projektu właściciela na bazie oryginalnego zderzaka. Po prostu co sobie wymyśli, to ja mu to zrobię Od razu uprzedzę pytania o ceny. Przeróbka prezentowanego przedniego zderzaka w Fabii kosztowała 400 zeta (robota+materiały+lakierowanie czarnym podkładem), czas wykonania około 4 dni. W porównaniu z masowo produkowanymi dokładkami po 250-300 zł to podobno niedużo |
mille F&F Sympatyk Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2004-05-26 22:58:35 podoba mi sie, estetycznie, dokładnie i wogole solidnie..naprawde
|
MieszAs Yamaha XS400 (wczesn ... Grodzisk Maz. | 2004-05-26 23:05:43 pozwol ze zapytam tak z ciekawosci..
jak sie to robi!!?? tak serio to interesuja mnie uzyte materialy nie wykluczam ze zdarzy mi sie kiedys tego typu zabawa... chociaz wole stare auta w chromie.. |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-05-26 23:36:17 Wytłumaczę na przykładzie zderzaka z Meganki.
1. Musisz wiedzieć, co chcesz zrobić (projekt) 2. Oryginalny zderzak, który będziesz musiał ostro ponacinać a wręcz mocno sfatygować żeby żywica, włókno i szpachla się trzymały 3. Bierzesz się do roboty: Z kawałków plastików dorabiasz elementy, które zmienią kształt zderzaka i dobrze te kawałki traktujesz szlifierką kątową żeby miały poszarpaną powierzchnię. 4. Układasz te kawałki w odpowiednich miejscach i przyklejasz je za pomocą żywicy i włókna (elementy "stojące" najłatwiej przyłapać jakimś mocnym klejem - np Poxipolem ale tylko przyłapać-nie przyklejać ) Tak, jak na tym foto:
5. Jak robisz jakieś boczne wloty, to wycinasz je w zderzaku, dorabiasz z plastiku elementy uzupełniające i tak samo traktujesz żywicą i włóknem tak, jak poniżej
6. Czekasz aż to dobrze wyschnie i możesz zacząć nakładać szpachlę z włóknem
7. Nigdy nie nakładaj za jednym razem grubej warstwy szpachli. Nakładaj więcej cienkich warstw!!! 8. Po każdym nałożeniu szpachli szlifuj powierzchnię żeby wyłapać ewentualne zagłębienia i nierówności. Do szlifowania używaj klocków-nigdy ręki bo porobisz góry i doliny. 9. Po pewnym czasie zderzak zacznie nabierać kształtów
10. Na końcu użyj szpachli wykańczającej-bardzo dobrze wypełnia wszelkie rysy i pięknie się ją nakłada. Ewentualnie żeby skrócić czas obróbki używaj szpachli natryskowej-na końcu tryśniesz nią z pistoletu cały zderzak i masz problem z głowy 11. Podczas finalnego szlifowania dopracuj wszystkie szczegóły-zaokrąglenia na kantach, dopieść zaokrąglenia
12. Tryśnij podkładem, lakierem i gotowe Uffff.... |
MieszAs Yamaha XS400 (wczesn ... Grodzisk Maz. | 2004-05-27 00:02:05 dzieki! teraz wszystko jasne punkty 2 i 3 to te o ktore mi chodzilo w sumie to fajna sprawa moze kiedys cos wymodze jak bede mial odpowiedni samochod... |