MotoNews.pl

Na czym polega demontaż lpg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie mam problemik jak w temacie... instalacja 2 generacji na sterowniku AL-700 itp. itd. nie wiem dokladnie bo zakladal poprzedni wlasciciel.

Chce sie gazu pozbyc sam, czy wystarczy wszystko poodlaczac czy sa jakies kombinacje? Chodzi mi glownie o elektryke czy trzeba jakies kable lutowac itd?

Ewentualnie jaki bylby koszt u gazownika?

ps: gaz siedzi w Oplu Astrze GSI (c20ne)

Edit: jeszcze jedna sprawa..

Jesli demontuje sam to musze jechac do stacji diagnostycznej i wybulic 82zł zeby wystawili kwit potwierdzajacy demontaz?

A jesli robi mi to gaziarz to on wystawia kwit i nie musze jechac do stacji??

[ wiadomość edytowana przez: Lolek88 dnia 2008-01-05 00:54:19 ]

To zależy jak chcesz usunąć.
Najpierw zakręć gaz na butli.
Jeżeli wystarczy ci samo wyłączenie i usunięcie jakichkolwiek śladów w działaniu silnika to wywal zwężkę na dolocie przy przepływce czy filtrze powietrza (zależy gdzie zamontowali) - zmontuj dolot w wersji oryginalnej.
Odłącz parownik i przywróć oryginalne obwody chłodzenia.
Wyłącz wtyczkę z emulatora wtrysków lub poszukaj bezpiecznika i go usuń.
Reszta bebechów może zostać.

Jeżeli potrzebujesz fizycznego usunięcia dla potrzeb kontroli to musisz oprócz tego co wyżej napisałem wywalić
- parownik
- butlę z tyłu
- przewód z gniazdem wlewu
- elektrozawór-przód
- emulator-przód
- przełącznik z wiązką kabli - kabina

Problematycznym pozostaje wyciągnięcie przeodu gazowego od butli do parownika gdzieś pod podwoziem

et wsio

Pytanie pozostaje jeszcze czy te C20NE jeździło tylko na gazie - jeśli tak to trzeba by się przyjrzeć s-lambda - bo emulator mógł ją odcinać i teraz nie wiadomo czy będzie działać prawidłowo - wymiana na nową

AL700 bardzo dobry sterownik, aż szkoda wywalać auto powinno ładnie jeździć.

Auto jezdzilo (przez ostatnie 3 miesiace) tylko na benzynie.
Dziekuje za odpowiedz mysle, ze sobie poradze

A co do powodow wywalenia gazu.. jezdze niewiele, cena gazu ostatnio spora, dodatkowo czuc spadek mocy (auto sportowe...), a co najgorsze pojawialy sie rozne niespodzianki typu nagle odlaczenie wtryskiwaczy w czasie jazdy :| Dlatego wole sprzedac to co sie da z tej instalacji dolozyc to paliwa i wyjdzie mi na to samo a auto troch sie odetka

Pozdrawiam!

Niezależnie czy usuniesz instalkę sam czy w warsztacie wizyta w stacji przeglądowej konieczna jeśli chcesz mieć zmianę w papierach i być legal (oczywiście po demontażu możesz jeździć z wpisem tyle że przeglądy będziesz płacił jak z gazem)
Nie wnikam w twoje powody, ale zamiast wywalać instalkę może lepiej zainwestować w Blosa? powinieneś odczuć poprawę dynamiki i ekonomii na gazie a odpadną ceregiele z demontażem... Zwłaszcza że bena nadal tania nie jest i szybko nie będzie...

Zwłaszcza że bena nadal tania nie jest i szybko nie będzie.............................................Benzyna w Europie tania nigdy nie będzie bo sporo państw jedzie po części na akcyzie