MotoNews.pl

Olej w filtrze powietrza i cos co niewiem co to

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam serdecznie. moze ktos podpowie jak ? czemu ? i dlaczego ?

ten olej to z odpowietrzenia silnika a to po prawej to czujniczek do sterowania dwoma podciśnieniami od spodu co wchodzą(tak mi się wydaje)

olejek w tym miejscu to przypadłość autek z "zacnym" przebiegiem ,nie doszukuj się usterki ,nic mu nie będzie ,a po prawej sterowanie podciśnieniem

To są opary oleju, raczej niegroźne, dzieje sie tak jak odma jest przypchana. Możesz przeczyścić wszystkie gumowe rurki od odmy i ten trójnik z dołu obudowy, powinno pomóc.

hmmm skąd ja znam ten silniczek ta sama przypadłość miałem.
Po przywiezieniu czarnego z DE 2 czy 3 lata temu, okazało się że miał pełno nagaru bo stał długo i wywalał co lżejsze górą jak się rozgrzał, do filtra powietrza. Zdejmij filtr powietrza oczyść i tak jak koledzy wyżej wspomnieli oczyść też trójnik i wężyk od pokrywy zaworów do tego trójnika.
Ja miałem nagaru dużo to zdjąłem jeszcze pokrywę zaworów ( trzeba kupić uszczelkę pod pokrywę zaworów i zaopatrzyć się najlepiej w klucz dynamometryczny, bo jak za mocno ściśniesz którąś ze śrubek to możesz rozwalić świeżą uszczelkę z korka). Jeśli zdejmiesz pokrywę zaworów to postaraj się robić to w miejscu gdzie się nie kurzy żeby ci paprochów nie naleciało do "serducha". Pokrywę ładnie przeczyściłem ( przepaliłem i odtłuściłem) a do zaworów się nie dotykałem poza wybraniem deliktanie gnoju który się zebrał.
Jeśli u Ciebie nie będzie nagaru (jak byś na bagno patrzył). To musisz się liczyć że za każdym razem gdy mocniej przeciągniesz essiego będzie Ci wywalał olej górą, bo ja krótko się cieszyłem myśląc że to wina nagaru, po prostu tak jest.
Czyli co jakiś czas czyszczenie i nowy filtr powietrza. Acha i zadbaj o to by na dół ci nie poszło w stronę wlotu powietrza bo tam ciężko doczyścić i chlapie na resztę silnika.
Bo nie opłaca sie kompletny remont silnika, znaczy u mnie się nie opłacał.

[ wiadomość edytowana przez: nayky dnia 2008-01-10 14:55:05 ]

Cześć, wyczyść jeszcze sobie odmę z tyłu silnika, bo jak się dobrze przypcha, to wtedy górą umie dość dużo oleju wywalić , a co do tego czerwonego wynalazku, to dla mnie to będzie jakiś termostacik od spodu dochodzą dwa wężyki, jeden od kolektora dolotowego (podciśnienie), a drugi od klapy w dolocie do filtra, która przełącza zimne lub ciepłe zasysane powietrze (znad kolektora wydechowego) .
Pozdro.