O co chodzi z zaworem ERG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
siema klubowicze mam pytnako?przeszukalem forum i dowiedzialem sie jedny "slowem mowiac" ze zawor ERG jest nie potrzebny?? nie ktorzy go zaslepiaja a inni wsadzaja kulke od lozyska do wezyka. wiedz po co on jest wogole???? ja wsadzilem kulke z lozyska z ciekawosci i albo mi sie zdaje albo lepiej przyspiesza , wiedz czy moze to czyms grozic nie wiem np. wzrostem zuzycia paliwa czy jakoms innom komplikacjiom....
z gory dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam

Cytat:
2008-02-05 23:05:33, grzeskoespero97 pisze:
siema klubowicze mam pytnako?przeszukalem forum i dowiedzialem sie jedny "slowem mowiac" ze zawor ERG jest nie potrzebny?? nie ktorzy go zaslepiaja a inni wsadzaja kulke od lozyska do wezyka. wiedz po co on jest wogole???? ja wsadzilem kulke z lozyska z ciekawosci i albo mi sie zdaje albo lepiej przyspiesza , wiedz czy moze to czyms grozic nie wiem np. wzrostem zuzycia paliwa czy jakoms innom komplikacjiom.... z gory dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam

egr montuje się tylko i wyłącznie ze względów ekologicznych
egr wpuszcza do silnika spaliny i przez to obniża temperaturę spalin dzięki czemu w spalinach jest mniej tlenków azotu.
Egr otwiera się przy wysokich obrotach ale małym wciskaniu gazu, przy przyspieszaniu powinien być zamknięty.
EGR może minimalnie obniżać zużycie paliwa, zmniejszając nieco podciśnienie w kolektorze dolotowym, ale to raczej bardzo niewielki wpływ.

Cytat:
2008-02-05 23:05:33, grzeskoespero97 pisze:
.." ze zawor ERG jest nie potrzebny?...

siema_pytnako ...

ERG nie jest potrzebny...nigdy nie był ...bo nigdy takowego w Espero nie było ...

Pozdrawiam

P.S. to chyba tako forumowom trafdycjom sietanie, iż , że... Robert będzie Ci odpowiadał technicznie i rozważnie ...a ja ...będę "uzupełniał" (mam nadzieję,że kiedyś załapiesz )

Cytat:
2008-02-06 10:23:18, bogdan1 pisze:
siema_pytnako ... ERG nie jest potrzebny...nigdy nie był ...bo nigdy takowego w Espero nie było ... Pozdrawiam

rozumiem bogdan1 ale jak to nigdy ERG nie bylo?? przeciez go mam hehe... rozumiem co pisal robert dziekuje . narazie jezdze z kulka w wezyku zeby cobaczyc jaki bedzie tego efekt.

Cytat:
2008-02-06 15:15:11, grzeskoespero97 pisze:
rozumiem bogdan1 ale jak to nigdy ERG nie bylo?? przeciez go mam hehe... rozumiem co pisal robert dziekuje . narazie jezdze z kulka w wezyku zeby cobaczyc jaki bedzie tego efekt.

Mnie espero nauczyło, żeby przestrzegać zasady informatyków: "nie naprawiaj tego, co nie jest zepsute"

Pozdr.

Egr jest w espero i działa------tak jak napisano przy dynamicznym przyspieszaniu nie powinien przeszkadzac a przy spokojnej jezdzie MOZE obnizyc zuzycie paliwa---------jesli jest sprawny-co łatwo zdiagnozowac--raczej nie warto usówac

Cytat:
2008-02-06 15:15:11, grzeskoespero97 pisze:
ale jak to nigdy ERG nie bylo?? przeciez go mam hehe..

Dawaj fotę . Bo jak żyję, to nigdy nie widziałem zaworu ERG.

BTW- W nubirze też takowego nie ma

Do innych klubowiczów, a zwłaszcza do kisztana- proszę nie psuć wątku , jak to ostatnio bywało

[ wiadomość edytowana przez: JaRabbit dnia 2008-02-06 16:57:56 ]

Cytat:
2008-02-06 16:55:59, JaRabbit pisze:
Dawaj fotę . Bo jak żyję, to nigdy nie widziałem zaworu ERG. BTW- W nubirze też takowego nie ma Do innych klubowiczów, a zwłaszcza do kisztana- proszę nie psuć wątku , jak to ostatnio bywało [ wiadomość edytowana przez: JaRabbit dnia 2008-02-06 16:57:56 ]

ja też nie mam zaworu ERG, w nubirze też go nie było wiec potwierdzam słowa przedmówcy

no tak zaworu ERG w esperaku nie ma a i w innych samochodach tez go nie widziałem

Ja również nigdy nie słyszałem o zaworze ERG Sprawdź, czy na 100% chodzi Ci o taki zawór

Wkońcu nie wiem czy chodzi o ERG czy o EGR

Cytat:
2008-02-06 20:42:01, Nerwica pisze:
Wkońcu nie wiem czy chodzi o ERG czy o EGR

no to masz problem

Jesli chodzi Ci o zawór recyrkulacji spali to jest EGR. U mnie jego awaria spowodowała swiecenie się lampki kontrolnej silnik, więc o jego zaslepieniu mogłem zapomnieć. Podobno nie u wszystkich jego usunięcie powoduje błąd.

z tego co widze egr, erg to jest chyba to samo czyli System recyrkulacji spalin wiedz o co chodzi?????? mozna go odlaczyc???u mnie odlaczenie nic nie spowodoalo nic sie nie zaswiecilo. po moich obserwacjach eydaje mi sie ze esperanza ma wyzsze obroty ale jeszcze pojezdze... pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: grzeskoespero97 dnia 2008-02-06 22:35:28 ]

Cytat:
2008-02-06 22:33:09, grzeskoespero97 pisze:
z tego co widze egr, erg to jest chyba to samo czyli System recyrkulacji spalin wiedz o co chodzi?????? mozna go odlaczyc???u mnie odlaczenie nic nie spowodoalo nic sie nie zaswiecilo. po moich obserwacjach eydaje mi sie ze esperanza ma wyzsze obroty ale jeszcze pojezdze... pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: grzeskoespero97 dnia 2008-02-06 22:35:28 ]

jak chcesz to pomierz ze stoperem czasy przyspieszania do 100 i elastycznosci np od 60 do 100 na 4 biegu i 80-120 na 5 z aktywnym zaworem i odłaczonym(wiem ze niektórzy beda żartowac i wykpiwac ale jestem tego świadom )

Cytat:
2008-02-06 22:33:09, grzeskoespero97 pisze:
z tego co widze egr, erg to jest chyba to samo

to źle widzisz

Cytat:
2008-02-07 09:44:23, JaRabbit pisze:
to źle widzisz

slepy nie jestem moze faktycznie pomylilem sie i napisalem zle niech bedzie EGR to moze napisz jarabbit jezeli zle mysle. lepiej sie zbiera i bez stopera to sprawdzilem zostawie sobie tak .pozdrawiam dziekuje za pomocne odpowiedzi

[ wiadomość edytowana przez: grzeskoespero97 dnia 2008-02-07 16:04:52 ]

EGR EGR a Bogdan pewnie sie ze smiechu po podlodze tarza
P.S Piotrka chcesz zastapic ?

EGR byl montowany we wszystkich samochodach ktore spelnialy norme Euro 2.
Jest to jeden z trzech powodow wplywajacych na roznice mocy 105PS Espero od 115PS Opla (C20LE od C20NE)
a - wtrysk innej firmy (Opel: Bosch vs Espero: Delco)
b - inny stopien sprezania (Opel:10.2 vs Espero 9.2)
c - EGR - Opel go nie mial

EGR mozna spokojnie wylaczyc ale jak pojedziesz na badanie techniczne to auto moze nie spelniac normy jaka dla niego byla przewidziana.

[ wiadomość edytowana przez: KeyJey dnia 2008-02-07 16:53:23 ]

Cytat:
2008-02-07 16:52:52, KeyJey pisze:
EGR EGR a Bogdan pewnie sie ze smiechu po podlodze tarza P.S Piotrka chcesz zastapic ? ..

1.
2. Piotr_ka..nigdy!...On jest niezastąpiony !

Pozdrowionka

[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2008-02-07 17:39:34 ]

Cytat:
2008-02-07 09:44:23, JaRabbit pisze:
to źle widzisz

A mi w innym wątku napisales ze sie znecam.

Elmera na ciebie napuscic KŁUŁIKU.