Instalacja ABS w Espero bez ABS-u

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam was ponownie- zakladam temat z powodu prosby mojego kolegi - juz raz o to pytalem i korzystalem z wyszukiwarki i nie znalazlem tego a wiec mam 3 pytania:
1.ABS-czy mozna zamontowac ABS w Espero bez abs-u - zakaldam ten temat z powodu mojego kolegi espero-maniaka. Czy da sie zamontowac ten ukald w aucie bez i jaki bedzie koszt i czy wogule to bedzie mozliwe i bezpieczne? i czy bedzie dzialal jak normalnie w espero z fabrycznym abs-em?co nalezy przelozyc do takiego auta-czy z rozbitkow bedzie to bezpieczne? choc ja sadze ze jak glosi fajny skrot ABSsss - a bezpieczny badz se sam
2.Czujnik parkowania-to juz moje pytanie-temat walkowany juz pewnie nie raz ale ja jestem zielony i co wchodzi w sklad takiej instalacji-pisze to ponownie bo nie czaje poprzednich tematow-o co mam pytac / patrzec na allegro zeby to zainstalowac- i glupie pytanie-czy jest ekran z kamera w czujniku co pokazuje jak sie parkuje bo cos takiego pisalo na forum? ile by to wynioslo i czy to mozliwe.
3.Dzis spotkalem sie z babka co jechala takim samym Espero jak ja i kolor wszystko takie same (metalik tez) i zatrzymala sie bo wyjezdzala z parkingu raczej chciala zdazyc przed mna i usmiechnieta buska i machala reka - jakos sadze ze uzytkownicy marki daewoo sa bardziej mili dla siebie choc moze i reszta taka jest. co o tym sadzicie-szanujemy sie nawzajem heh.
4.Pytanie nr 4 dla refleksji - moja kolezanka ma Lanosa i instaluje do niego klime za 700 zl co o tym sadzicie? to tak jak z absem

A Ty znów swoje, zacznik korzystać z wyszukiwarki wreszcie!!
1. Da sie, kwestia wiązki i reszty części. Nieopłacalne, taniej kupić espero które to juz ma.
2. Masz i spadaj do czytania.
4. Fajnie.

do wymiany:
przewody hamulcowe,
piasty z tyłu, przeguby z przodu,
zbiornik spryskiwacza, zbiorniczek wyrównawczy, nowe węże
konieczne zamontowanie sporej puchy nad pedałem sprzęgła
kable, czujniki, elektryka, i pewnie parę innych pierdół..

wg mnie nie warto w to się bawić... Jeszcze gdyby to był czterokanałowy szybki i nowoczesny moduł...

najlepiej byłoby zamontować silnik z vectry b 2,0 16v i pompę abs z tego samego auta. Oczywiście z tcs. Wówczas miałby sens montaż abs

Cytat:
2008-01-09 22:12:36, flykrzysiek pisze:
4.Pytanie nr 4 dla refleksji - moja kolezanka ma Lanosa i instaluje do niego klime za 700 zl co o tym sadzicie? to tak jak z absem

Tak - nawet identyczne części są potrzebne, a w finale ustawiasz na komputerze pokładowym, że sprężarka, skraplacz itp. mają pracować jako ABS. Następuje restart auta i masz zainstalowany ABS z użyciem części do klimy.

Cytat:
2008-01-09 22:12:36, flykrzysiek pisze:

Chyba jakąś opartą o moduł Peltiera - czyli zero efektu.

Sam skraplacz kosztuje ok 400 zł do tego sprężarka z 350 zł plus osuszacz i przewody nie wiem ile, do tego nabicie z 200 zł a i jeszcze parownik co najmniej ze 100zł. Nie wliczając kosztów montażu na pewno nie wyjdzie taniej jak ponad 1000 zł. Chyba że ma gratisowego dawcę.

Jak dla mnie za 700 zł nierealne. 700 zł to mnie kosztowała wymiana skraplacza i nabicie klimy.

Cytat:
2008-01-10 14:58:39, adid11 pisze:
nabicie z 200 zł

Można zejść i to dużo z ceny nabicia. Ja nabicie AC mam gratis

Cytat:
2008-01-10 14:58:39, adid11 pisze:
Jak dla mnie za 700 zł nierealne. 700 zł to mnie kosztowała wymiana skraplacza i nabicie klimy.

realne tylko na uzywce
była klima do espero za 650 na alledrogo z angola, prawie pasuje idealnie

Realne bo sam taką z angola 2.0 montowałem do swojego 1.5

Cytat:
2008-01-09 23:02:32, Robert_S pisze:
najlepiej byłoby zamontować silnik z vectry b 2,0 16v i pompę abs z tego samego auta. Oczywiście z tcs. Wówczas miałby sens montaż abs

Czyli koszcik pi razy oko, pół Esperaka
Sam silnik 1600zł? ("Albo drożej, jeśli sprowadzisz z Japonii" )
http://moto.allegro.pl/item290269023_silnik_2_0_16_v_opel_vectra_b_omega_b_okazja_.html

[ wiadomość edytowana przez: Nerwica dnia 2008-01-10 17:45:27 ]

Cytat:
2008-01-10 17:43:05, Nerwica pisze:
Czyli koszcik pi razy oko, pół Esperaka Sam silnik 1600zł? ("Albo drożej, jeśli sprowadzisz z Japonii" ) http://moto.allegro.pl/item290269023_silnik_2_0_16_v_opel_vectra_b_omega_b_okazja_.html [ wiadomość edytowana przez: Nerwica dnia 2008-01-10 17:45:27 ]

nie z japonii tylko ew z korei a po silniki opla to byba blizej do niemiec
nie wiem czemy wyskoczyłes z Japonią , jakbyc jezdził japonczykiem

Cytat:
2008-01-10 17:56:51, Kula69 pisze:
nie wiem czemy wyskoczyłes z Japonią , jakbyc jezdził japonczykiem

To taka typowa dla mnie wstawka przecie..
...cytat z produkcji pt. "Szybcy i wściekli"