Felgi aluminiowe na polskich drogach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam zamiar kupić felgi aluminiowe 14-15. Obecnie autko stoi na stalowych 13 i jakoś pusto w nadkolach. Mam jednak mieszane uczucia. W poprzednim aucie MKV miałem alu 14 185x65x14 i przed każdym sezonem conajmniej jedna była do prostowania. Jeżdżę głównie po Łodzi, czyli standardowe dziury plus wysokie torowiska(ok 1500km miesiącznie). Czy felgi, jakie miałem były zbyt słabe, czy to taki standard. Proszę o opinie.

Chyba miales slabe felgi,zeby krzywic na takim balonie.

Ja od 2-óch lat jeżdżę po Wrocławiu!!!!!!!!!!na 17" 215/40 i ani razu nie musiałem prostować felg

zgadzam sie z Seba

tez mam u siebie Borbety a na nich 185/65 r14 i nie udalo mi sie jeszcze pogiac jedyne co to systematcznie odpadaja mi pojedyncze ciezarki i lekko mi myszkuje na kierownicy ale mam juz takie wyczucie ze wiem z ktorego kola mi odpadlo i +/- 5g wiem ile

ja jezdze juz 2 lata na 215/40R16 i jeszcze prostowanie nie bylo.
trzeba jezdzic z glowa

Zgodzę się, że na takich balonach to ciężko cokolwiek uszkodzić. Ja na 16" nigdy nie miałem żadnego prostowania, a na 14" to mało hamuję przed krawężnikami...

Swoja drogą, polecam jeśli chodzi o trwałość oryginalne fordowskie semicosworthy. Wahacz się pogiął totalnie na jednym KJS po uderzeniu bokiem(!) w krawężnik, opona starła nadkole, a felga była tylko do polakierowania....

Cytat:
ja jezdze juz 2 lata na 215/40R16 i jeszcze prostowanie nie bylo.
trzeba jezdzic z glowa

Popieram.Trzeba poprostu jeździć z głową i nie szaleć po dziurach i krawężnikach

ja jezdze 2 lata na 18" na profilu 35 i ani raz nie prosowalem

[ wiadomość edytowana przez: POMPA dnia 2008-01-09 18:25:51 ]

jak widać jeździć też trzeba umieć ale że da sie co sezon krzywić taką małą fele z takim balonem to nie przypuszczałem

OT POMPA mam takie pytanie czemu na jednych zdjęciach Twojej fury są słupki i trójkąciki w drzwiach a na innych nie ma ??

Dwa lata na cossi look i nic... tylko że profil 50 a to w porównaniu z 35 to nie ma co porównywac

Cytat:
2008-01-09 18:25:18, POMPA pisze:
ja jezdze 2 lata na 18" na profilu 35 i ani raz nie prosowalem

a tak z ciekawości pozwól że zapytam ... Jak Twoje narządy wewnętrzne

Cytat:
2008-01-09 18:30:36, saintadamus pisze:
jak widać jeździć też trzeba umieć ale że da sie co sezon krzywić taką małą fele z takim balonem to nie przypuszczałem OT POMPA mam takie pytanie czemu na jednych zdjęciach Twojej fury są słupki i trójkąciki w drzwiach a na innych nie ma ??

to juz kolega POMPA kiedys wyjasnial w swoim watku o ile dobrze pamietam
mozna to latwo zdemontowac o ile mnie pamiec nie myli

Cytat:
2008-01-09 18:30:36, saintadamus pisze:
OT POMPA mam takie pytanie czemu na jednych zdjęciach Twojej fury są słupki i trójkąciki w drzwiach a na innych nie ma ??

a bo to jest taki patent ze sa wyjmowane razem z tym metalowym elementem
nie podobalo mi sie to ze jak mam otwarta szybe i dzwi w gorze to one tak........no nie pasuja no

Dodam dla sprostowania, że na moim poprzednim autku moja ładniesza połowa uczyła się jeździć i rzeczywiście krawężników kilka był np: przy prawoskręcie. Nic nie mówiłem, bo zaraz po egzaminie była i nie chciałem stresować. Domyślam się, że to było przyczyną, lub poprzedni właściciel je rozbił bo śmigały na fieście z oponami 185x50x14. Z opini wnioskuj, że przy rozsądnej jeździe felgi 14-15 nie gną się często.

Cytat:
2008-01-09 17:56:53, slawcek pisze:
Ja od 2-óch lat jeżdżę po Wrocławiu!!!!!!!!!!na 17" 215/40 i ani razu nie musiałem prostować felg

Tylko że na torowiskach jedziesz 10km/h ?? Tak z ciekawości pytam?

jakie to są semicosworthy?? wojo podaj no jakies foto bo nie kojarze. ja teraz kupiłem felunek 15" ciekawe jak się sprawdzi.. fordowskie z mk7 chyba 7 ramienne, nie liczyłem a leza w garazu

Jakby co, to ja mam takie na zbyciu:

pozdrawiam

a ja mam na zbyciu takie jak w profilu 6j 2h 14

Cytat:
Tylko że na torowiskach jedziesz 10km/h ?? Tak z ciekawości pytam?

Nie wiem czy to było złośliwe - nie wnikam.
To zależy na jakich torowiskach - po wielu nie jeżdżę bo od tego są tramwaje , ale po niektórych to nawet stówką powiedzmy na skrzyżowaniu legnickiej z na ostatnim groszu

Cytat:
2008-01-09 21:36:15, slawcek pisze:
ale po niektórych to nawet stówką powiedzmy na skrzyżowaniu legnickiej z na ostatnim groszu

bo tam nie ma dziur

Yez, masz w profilu, te białe.

Co do torowiska - na 16" jedzie się normalnie, jak wszędzie.

Co do gięcia, tak, mnie się 16" nie udało nigdy skrzywić, a 14" nie wyobrażam sobie skrzywić