MotoNews.pl

Pytanko do osób które już wymieniały diody alternatora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szanowni Koledzy
Mam następujące pytania
1.Na pewno w alternatorze występują diody od wzbudzenia i diody prostownicze (wysokoprądowe). Które z nich się psują w naszych autkach?
2.Czy takie diody można kupić pojedynczo?
3.Jaki te diody maja symbol (nie numer fabryczny)?

Ad1. Prostownicze widziałem ale tych pierwszych nie u mnie padły wysokoprądowe

Ad2. Nie, bo jest to zwarta konstrukcja sprzedawana w całości

Ad3. Raczej nie mają przynajmniej nie na zewnątrz

Z TEGO CO WIEM TO TYLKO WYMIANA CAŁEGO UKŁADU ...U MIE KOSZTUJE ON 125 ZŁ ...JA TAK WYMIENIŁEM,NIE PAMIETAM DOKŁADNIE ,ALE CHYBA NIE DA SIĘ TEGO TAK ŁATWO ROZEBRAĆ ....

Dzięki
Przymierzam się do wymiany mostka. Jak przeglądałem posty - cichy gwizd może być spowodowany jego uszkodzeniem.
Jeszcze jedno. Czy taki mostek podejdzie od Opla?

Hmm no nie wiem czy "cichy gwizd" jest podstawą do wymiany mostka jeżeli nie masz problemów z ładowaniem to nie ruszaj, jak ci padnie jakaś doidka to możesz mieć kłopot z naładowaniem accu ale w innym przypadku nie rozumiem twioch obaw

Wiesz, pewnie masz rację! Przed chwilą sprawdziłem napięcie ładowania. Wynosi ono 14,3 - czyli jest OK.
Ten "gwizd" nawet nawet mi się podoba choć pewnie świadczy on o tym, że coś nie jest w porządku. Ja już taki jestm, że lubię mieć wszystko na tip top. Samochód niestety kupiłem nieco zaniedbany i próbuję go "dogonić" Sporo już zrobiłem, ale im dalej w las....