| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2003-07-09 02:07:48 Ewentulanie historia i prototypy na MGT lub od razu na Ocalic od zapomnienia. Patrz - mas tyle mozliwosci z googlem wlacznie.... |
lukaszc (S) Furious Moderator ![]() 5x126 Cracovia | 2003-07-09 17:45:49 cc było napewno sprzedawane we francji |
widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-07-09 18:54:07 FL to wersja z szerokimi wlotami, zmienione byly również zderzaki chyba,nie jestem pewien co do foteli, ale w starych typach były dostępne tylko te małe-bez zagłówków, w fl były też "lotnicze". w el były tylko te z zagłówkami. w starych nie było też pasów bezwładnościowych. zmieniały się też zegary, w starych typach mała "kapliczka", potem kwadratowa deska (coś a'la bis, tyle że bez wskaźnika temp cieczy), i potem w EL były już takie jak w cc.... aha, nie można zapomniec o bisie, którego następcą było chyba cc (700ccm chłodzone cieczą). zmiana nastąpiła z ST na FL chyba jakoś ok. 88-89, były różne wersje, np z dmuchawą i bez, z ogrzewaną szybą i bez.. nie znam niestety oznaczeń, najwięcej oznaczeń miały EL (ostanie - "happy end").
sorki za haos, ale jestem strasznie zmęczony |
widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-07-09 19:27:53 przypomniało mi się jeszcze kilka rzeczy:
różne były tłumiki w poszczególnych generacjach malucha /w EL były nawet z katalizatorem/ w pierwszych maluchach produkowanych w PL, a także tych z włoch były inne tylne klapy, tzn miały o 3 otwory wylotowe na stronę (w stosunku do ST i FL), w EL klapa się zmieniła na gładszą... no i chyba najważniejsza różnica, na początku (nie znam roczników) maluszki miały silnik 600ccm /mniejsza średnica tłoka/, potem przyszło 650, a następnie 650 E /rzekomo lepszy kształt komory spalania/. w EL zastosowano też pochłaniacz par paliwa /wkład węglowy chyba/ i zapłon elektroniczny 'nanoplex' /oczywiście nie musże pisać o zmienionych kształtach elementów budy - n.p drzwi..../. jak wprowadzili EL to czytałem porównanie w dzienniku, i tam byłya szkice z boku FL/EL i minimalnie różniły się też wymiary nadwozia... aha, w starych maluchach były prądnice zamiast alternatorów. na jednej fotce jest ST /małe wloty/, na drugiej FL/duże/ |
mily_byd FSM PF 126p '93 bydgoszcz | 2003-07-09 23:36:27 Ok, dzięki za info. Co do FL i tych późniejszych ST, to zderzaki były chyba takie same (plastikowe) ale nie jestem pewny.
W FL były lotnicze to prawda, w opcji. Mój dziadek miał FL-a z 92 i nie miał tych lotniczych, natomiast znajomy ma obecnie też FL z 93 i on lotnicze wstawił sobie indywidualnie, wcześniej też miał zwykłe. Ps. Co do FL zawsze będę miał sentyment. Szkoda, że dziadek jak go miał od nowości to go sprzedał pięć lat temu. Bo mi najbardziej podobały się właśnie FL-e. Może to zabrzmi trochę dziecinnie, ale najfajniejsze były te bez kołpaków, a z plastikowymi ozdobnymi nasadkami. Teraz mogę już tylko popatrzeć na FL-a wspomnianego znajomego (też bez kołpaków z nasadkami). Ale dziadka i tego znajomego to są dwa niezależne od siebie maluchy. |
mily_byd FSM PF 126p '93 bydgoszcz | 2003-07-10 00:01:11 A... faktycznie zderzaki były trochę inne. Bo w ST zderzak zakrywał całą powierzchnię pasa dolnego, a w FL nie. |
MCQUEEN F&F Sympatyk Fiat 127 Łódź | 2003-07-10 00:24:36 odwrotnie... FL zakrywa a ST nie. |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-07-10 00:53:07 CC na pewno bylo sprzedawane za granica bo chyba tej reklamy z Schumacherem nie robili dla Polski |
mily_byd FSM PF 126p '93 bydgoszcz | 2003-07-10 13:43:41 Dzięki wszystkim za informacje.
Pozdrówka Miły |
nikusss 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2003-07-10 17:21:37 a moze chcesz kupic FL'a ?? 90 rocznik, z tymi nasadkami itd, full oryginal :] 650E??
moj GG 3434657 |