Czy to normalne?- Amortyzatory

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wczoraj utwardzilem sobie amortyzatory na tył, dzisiaj je załozyłem bo chcialem zobaczyć jaki jest efekt. o dziwo przy zakrętach przecghyla się nieznacznie i zaznaczam ze przud mam nie ruszony, a tyl pomimo 3 piór był miękki. Ale nie o to chodzi, w czasie jazdy prubnej samochód podskakiwał jak piłeczka tenisowa, tak jakby tylko na oponach była amortyzacja czym to jest spowodowane? czy dlatego ze włozyłem tylko twarde amory a reszta zostala stara czy moze przegiąłem i zrobiłem za twarde amortyzatory, czy moze ze zrobilem obustronnego działania?
co sądzicie?

Ja ci nieodpowiem ale mam tak samo obnizylem malca a amorki zostaly standardow i tesz skacze a na plaskiej drodze przy wolnej jezdzie sa progi zwalnajace

Taki sam efekt był u Kani w duzym fiacie jak obniżył dość ostro tak ze leżał na odbojnikach to własnie zachowywało sie to jak piłeczka, tak smiesznie podskakiwał.
Myśle ze po prostu za twarde amortyzatory do seryjnego zawieszenia albo po prostu zrobiles sobie domowym sposobem bilsteiny......ja tez kce

Mogłeś troszkę przesadzić.Kredensy mają tył bardzo lekki,lepiej było może utwardzić przód a z tyłu tylko sklepać piórka.Ale nie przejmuj się.Walniesz 2 płyty chodnikowe do bagażnika i się uleży.

Rino moze skrobniesz artykuł o utwardzaniu amorów na F&F site

kurcze rtudno, jutro do piwnicy i trza zmiękczyć, w sumie masz racje tył jest lekki i nie ma co dobijać do nawiezchni, a jazda była przednia po kilkuset metrach zacząłem się śmiać sam do siebie
ale pod względem trzymania i przechyłów to jest zajebiście.
Moze ktoś chce przetestować te amorki?
przywioze je dzisiaj na zlot, ok 16 to lukniecie

jak masz za twarde amory w stosunku do elementu sprezystego to auto bedzie "glupio" pracowac ...w Twoim przypadku sa one poprostu za twarde (norma w przypadku "przerabianych" pierwsze 100-200km jest masakra... potem sie poprawia... przynajmniej tak bylo u mnie) - fajnie w 126p da sie trzasnac ciasny nawrot na asfalcie bez uzycia rekawa , tylko na nadrzucie

no to co zrobic?? JAK SPOWODOWAC ZEBY SERYJNY ZAWIAS KANTA SIE TAK NIE GIBAL?? powiem szczerze ze mnie to wkurza... Myslelem zeby dac do tego doscia co utwardza amorki, jako ze mam rozbieralne.... czy on bedzie wiedzial jak je zrobic zeby dobrze dzialaly ??

Amorki już poprawione, pomalowane, jutro założymy i zobaczymy efekty....artykuł lada chwila.....

Potwierdzam niebawem bedzie artykuł na stronie F&F autorstwa Rino. Jest naprawde fachowy i chyba nikt sam nie powinien miec problemu z utwardzeniem sobie amortyzatora.
pozdrawiam

ja mam u siebie amorki gazowe pisze na nich renault nie wiem od jakiego sa ale jest zajebiscie jest sztywny ale tze komfortowy jak juz wjezdzam szybko w zakret to troche sie prechyla a potem tył poprostu przesuwa sie po asfalcie a kapcie mam 195/60 R14 bo jet lekki

no i juz mam profesjonalny artykuł o utwardzaniu amortyzatorów by Rino. Tzw Foto story.
Zapraszam do lektury
Utwardzanie amortyzatorów

no to jak cos wiem na kogo mozna liczyc bo tez cos moze bede kombinowal