Pytanie o paypal

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko o paypal. Czy ma ktoś coś takiego i czy z czyjegoś paypala można zapłacioć moją aukcję? I czy jest możliwosć założenia paypal bez karty kredytowej (podobno coś PKO BP ma takiego). znajomy mi mówił też ze podobno są takie punkty paypal w miastach z których mozna skorzystać jak sie nie ma własnego. Pozdrawiam i dzieki za informacje.

Ja sobie założyłem paypal, problem w tym że na polskim ebayu mozesz dokonywać transakcji bez aktywnego paypala tzn paypal jest ale nie ma pod niego podkładki czyli karty kredytowej (nie bankomatowej tylko kredytowej), natomiast za granicą już niestety nie, jeśli Tadziu masz takową kartę to paypala zakładasz w ciągu 10min na ebayu.

własnie nie mam takiej karty i dlatego pytam czy ktoś nie ma. Inaczej bede musiał założyć karte kredytową lub karte do tranzakcji w internecie (pytałem o taką w Mbanku i ona pozwala założy c paypal a nie zmniejsza Ci zdolności kredytowej, bo przelewasz na nią kasę. Jutro sie jeszcze qwszystkiego dowiem dokładniej. Pozdrawiam.

Cytat:
2008-01-23 00:11:08, tadzik128 pisze:
własnie nie mam takiej karty i dlatego pytam czy ktoś nie ma. Inaczej bede musiał założyć karte kredytową lub karte do tranzakcji w internecie (pytałem o taką w Mbanku i ona pozwala założy c paypal a nie zmniejsza Ci zdolności kredytowej, bo przelewasz na nią kasę. Jutro sie jeszcze qwszystkiego dowiem dokładniej. Pozdrawiam.

w mutlibanku taka karta chyba jest tansza niz w mbanku...
net karta to sie nazywa. tylko musisz sprawdzic czy paya zalozysz dzieki niej.

ja mam konto paypal,ale oparte na angielskim koncie(karcie) więc trzeba by najpierw kase tam przelać,a to troche komplikuje i podraża sprawe....

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Tadzik. Załóż tę kartę w mbanku. Poza tym postaraj się założyć konto w paypal polska. unikniesz niekorzystnych przewalutowań. Twoja transakcja będzie rozliczana w złotówkach

Cytat:
2008-01-23 09:23:28, mar125 pisze:
ja mam konto paypal,ale oparte na angielskim koncie(karcie) więc trzeba by najpierw kase tam przelać,a to troche komplikuje i podraża sprawe....

A podraża bo jest różnica kursowa pomiędzi złotówką a funtami...

a wlasnie

zalozmy ze chce cos kupic w Australii
jak lepiej placic? karta kredytowa czy przez paypala?

(lepiej czyt. taniej)

w gre wchodzi kwota rzedu 1500 AU$ wiem ze paypal nalicza prowizje od zaplaty ale chyba tylko sprzedajacemu, ktos cos wie?

Cytat:
2008-01-24 22:46:46, flapjck1 pisze:
a wlasnie zalozmy ze chce cos kupic w Australii jak lepiej placic? karta kredytowa czy przez paypala? (lepiej czyt. taniej) w gre wchodzi kwota rzedu 1500 AU$ wiem ze paypal nalicza prowizje od zaplaty ale chyba tylko sprzedajacemu, ktos cos wie?

robiąc przelewy nie naliczali mi żadnych opłat,ani też prowizji.
paypal oraz konto z kartą (LLoyds) GB

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Paypal jest darmowy dla wpłacającego. Prowizję płaci odbierający (ok 4%). Tylko niektórzy sprzedajacy zastrzegają ze trzeba płacąc przez paypal kwotę zwiększyć o prowizję. Skorzystanie z PAYPAL'a mara125 podrożyłoby sprawe ze względu na to ze trzeba by wpłacić kasę na angielski paypal czyli wykonać przelew zagramaniczny z Polski. Przeliczanie walut po kursie międzybankowym jest naogół całkiem opłacalne (to stwierdzam z mojego niewielkiego diświadczenia z płaceniem kartą visa w europie)

Cytat:
2008-01-24 22:46:46, flapjck1 pisze:
a wlasnie zalozmy ze chce cos kupic w Australii jak lepiej placic? karta kredytowa czy przez paypala? (lepiej czyt. taniej) w gre wchodzi kwota rzedu 1500 AU$ wiem ze paypal nalicza prowizje od zaplaty ale chyba tylko sprzedajacemu, ktos cos wie?

Nie polecam używania karty kredytowej do płatności elektronicznych ze względu na bezpieczeństwo transakcji, waszych pieniędzy itp. Przecież przy takim zakupie podajecie numer karty i inne przydatne informacje, które moga zostać wykorzystane niezgodnie z Waszym życzeniem. Autoryzacja takiej zapłaty w każdym niemal Banku to mżonka.
Konto paypal działa jak konto elektroniczne tyle, że osoba, której płacicie widzi od razu kasę na swoim koncie, u was konto zostaje pomniejszone o wybrana kwotę...

Cytat:
2008-01-25 07:48:41, Furiosus pisze:
Nie polecam używania karty kredytowej do płatności elektronicznych ze względu na bezpieczeństwo transakcji, waszych pieniędzy itp. Przecież przy takim zakupie podajecie numer karty i inne przydatne informacje, które moga zostać wykorzystane niezgodnie z Waszym życzeniem. Autoryzacja takiej zapłaty w każdym niemal Banku to mżonka. Konto paypal działa jak konto elektroniczne tyle, że osoba, której płacicie widzi od razu kasę na swoim koncie, u was konto zostaje pomniejszone o wybrana kwotę...

Nie zgadzam sie. Wielokrotnie uzywalem karty Visa Classic do platnosci internetowych i nigdy nie mialem problemow. W banku Lloyds TSB w UK nie pobrano mi nigdy prowizji za tego typu tranzakcje, NIe wazne w jakim panstwie (domena www) dokonywalem tranzakcji.

Pozdrawiam.

a czy karta visa elektron "pociagnie" w paypalu? czy tez musi to byc klasyczna?

Cytat:
2008-01-25 19:49:48, flapjck1 pisze:
a czy karta visa elektron "pociagnie" w paypalu? czy tez musi to byc klasyczna?

na 99% klasyczna

Jeśli chodzi o paypal'a i inne zakupy internetowe to polecam kartę wirtualną (eKartę) mBanku. Przed transakcją przepłacasz na kartę tyle ile trzeba, płacisz, a następnie rozładowujesz konto do 0. Jak nie korzystasz z karty, to nikt ci nie zrobi na niej żadnej transakcji, bo jest pusta.

Płaciłem tą kartą zarówno przez Paypal'a (sprzęt z ebaya), jak i klasycznie przez sklep internetowy (bilety lotnicze) i wszystko poszło bez najmniejszych problemów.

Cytat:
2008-01-26 11:34:15, schwepes pisze:
Jeśli chodzi o paypal'a i inne zakupy internetowe to polecam kartę wirtualną (eKartę) mBanku. Przed transakcją przepłacasz na kartę tyle ile trzeba, płacisz, a następnie rozładowujesz konto do 0. Jak nie korzystasz z karty, to nikt ci nie zrobi na niej żadnej transakcji, bo jest pusta. Płaciłem tą kartą zarówno przez Paypal'a (sprzęt z ebaya), jak i klasycznie przez sklep internetowy (bilety lotnicze) i wszystko poszło bez najmniejszych problemów.

no dokladnie.
pytalem w multibanku o net karte. dziala w ten sam sposob. placi sie za nia 20zl rocznie i zadnych prowizji. dziala tak samo jak wypukle karty czyli mozna nia placisz w wiekszosci sklepow internetowych itp itd...

ale tez maja ciekawa oferte bo po 3 miesiacach mozna dostac wypukla vise clasic ... 25zl na rok.

sprawdzilem i paypal akceptuje tez netkarte multibanku...

Visa Elektron Inteligo też jest zdolna do tego typu płatności.
Jest to jedna z nielicznych kart "niewypukłych", która funkcjonuje na paypalu i w płatnościach internetowych.
Co więcej taką kartę dostaje się standardowo do konta Inteligo (e-konto banku PKO BP) i nie wymaga dodatkowych opłat.
Jedyny minus tego konta to dość drogie przelewy (0,99 zł za przelew krajowy do innego banku), natomiast prowadzenie konta również nic nie kosztuje jeśli miesięczne saldo nie spada poniżej 100 zł.