[126p] Niechciane OC w PZU

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!

Przedwczoraj na koniec roku dobila mnie jedna wiadomosc:

Mialem na Groszka OC do 9 grudnia OC w PZU. Dnia 8 grudnia [czyli dzien przed koncem umowy] wyslalem im listem poleconym oswiadczenie, ze rezygnuje z ich uslug. Wykupilem inna polise w innym TU. Wczoraj dostalem list, ze oswiadczenie doszlo 10 grudnia stad nie ma mocy prawnej i mam im zaplacic 444 zlote za to biedactwo, ktore teraz jest warte 200

Czy ktos mial taka sytuacje? jak z niej wybrnac? Jako jedna z niewielu firm PZU podpiera sie tu ustawa z 1964 roku odnosnie tego, ze nie liczy sie data stempla na twoim liscie, tylko dostarczenia do nich.... Kur..a tak nawet to w Erze i skarbowce nie robia!!!

Prosze o pomysly i sugestie, przyszlo mi do glowy aby auto sprzedac narzeczonej za zlotowke [ z umowa oczywiscie] tego samego dnia ona pojdzie do PZU i wymowi im ubezpieczenie, oczywiscie bede stratny pare groszy, czy ktos wie w przyblizeniu ile???

Pozdr i do ssie go roku

-----------------
http://plepleple.pl

wlaczyłem z nimi o tą samą sprawe, generalnie sprzedaj auto komuś z rodziny, pojedź wypowiedz umowę, a potem sprzedaj znowu auto sobie, wtedy masz porządek w papierach i wszystko ok.

Posiłkują się zapisem kodeksu cywilnego (to ta ustawa z 64 roku)
"Art. 61. Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. Odwołanie takiego oświadczenia jest skuteczne, jeżeli doszło jednocześnie z tym oświadczeniem lub wcześniej."
Możesz się posiłkować tym, że PZU jest profesjonalistą w obrocie gospodarczym a Ty nie jesteś, uprzeć się i tyle. ewentualnie zapłacić a tego samego dnia wypowiedzieć umowę i poprosić o zwrot składki ubezpieczeniowej wyjdzie mniej zachodu niż ze sprzedażą ale pułapka polega na tym, że mogą chcieć potrącić za tzw. wykorzystany okres.

[ wiadomość edytowana przez: Furiosus dnia 2008-01-02 16:47:05 ]

.

[ wiadomość edytowana przez: Furiosus dnia 2008-01-02 16:45:36 ]

nie ma możliwości wypowiedzenia OC w PZU, ja chciałem to zrobić i jedyną drogą na wypowiedzenie OC i zwrot kasy za niewkorzystany okres to sprzedaż auta. A jak sprzedaż samochód na papierze, zgłaszasz to tylko im i nigdzie więcej, ale dla pewności i zgodności danych spredajesz znów sobie i tyle.

Co do upierania się to można sie upierać, a oni robią swoje, niezapłacona składka idzie do wydziału windykacji, oni wysyłają troche listów, straszą, potem sprzedawane jest to firmie windykacyjnej itd... ew. może zostać wpisane w KRD ale to już rzadkość

powiem tak, jak masz wykupione oc w innej firmie to pzu może Ci skoczyć, ty ich poinformowałeś, mam nadzieje ze zrobiłeś to poleconym, najlepiej takie rzeczy załatwiać w placówkach pzu, ja przyszedłem w dniu gdzie sie kończyła umowa, a gość mi powiedział że oni mi tego nie rozpatrzą ale tak wyśle do nich faks, po jakimś czasie dostałem od PZU ze mam zapłacić a miałem już wykupione OC w samopomocy, powiedziałem gościowi od samopomocy(było to w odziale a nie jakieś tam fili których jest pełno) on powiedział że wyśle do PZU pismo że jest OC podpisane u nich i tyle. Wiec idz do swojego ubezpieczyciela i powiedz że wysłałeś pismo do PZU i że oni przysłali byś zapłacił, powinni sie tym zajac i wyjaśniac to między PZU a twoim ubezpieczycielem, a jak nie będą chwili to olej to bo masz OC a dwóch nie możesz mieć, w przyszłym roku zapomną o tym a przypuszczam że w PZU nigdy sie nie ubezpieczysz wiec nic Ci nie będą mogli ściagnąć.

Jezeli faktycznie liczy sie data wplywu informacji o wypowiedzeniu umowy oc, a nie data wyslania to jestes na przegranej pozycji i musisz im to zaplacic, moj brat mial taka sama sytuacje i placi w dwoch miejscach za oc... dlatego najlepiej zlatwiac te sprawy osobiscie, bo gybys tego 8ego poszedl z tym pismem co im wyslales mogliby ci skoczyc i obtostac w tym momencie, bo dostal bys potwierdzenie zlozenia rezygnacji z polisy oraz przebeig lat skladkowych z wyszczegolnieniem znizek i oplacanych rat... u mnie w drugiej ubezpieczalni(kiedy przechodzilem z pzu do cuk) wymagali tego, zeby naliczyc odpowiednie znizki, wiec najpierw tak czy siak musialem udac sie do pzu, do ktorego juz wiecej nie pojde....

Naskrobalem odwolanie. Jak nie pomoze sprzedam auto narzeczonej, albo sam sobie

-----------------

Ja też zapytam jeśli można.kupiłam malca w lutym 2007 któremu skończyło się oc w styczniu 2007 w pzu i stary właściciel nie zapłacił dalszej składki. ja w dniu zakupu opłaciłem oc w innej firmie poczym całkiem przypadkowo dowiedziałem się że mam polisę w pzu którą musze opłacić. napisałem pismo z odwołaniem że firma ubezpieczająca nie poinformowała mnie o tym że tamta polisa przedłużyła się automatycznie i prosze o cofnięcie polisy w pzu. złożyłem w kancelarii w lato i do tej pory nikt nie odpowiedział. co mam zrobić bo zaraz luty ,czy ta polisa dalej się przedłuży, czy jeśli nikt nie odpowiedział to znaczy że coneli polisę tak jak prosiłem w podaniu.

No cóż, w tym przypadku prawo jest po ich stronie. Więc jezeli Ci to mają wycofać to zależy to tylko i wyłącznie od ich dobrej woli. W ten sam sposób moj ojciec dorobił się 2 OC (nowe w PZU i starego własciciela w Hestii) ale z uwagi na wiek (78 lat) to potraktowali go dobrze i Hestia rozwiązała umowę

prawnie nie mozna mieć dwóch polis OC, nie wiem tylko co mówi prawo jak sie podpisze drugą która jest ważna a którą trzeba rozwiazać

A na jakiej podstawie tak twierdzisz ?? może paragraf jakiś ??
Bo rzecznik praw ubezpieczonych na swoich stronach twierdzi coś innego.
http://www.rzu.gov.pl/vademecum/artykuly/podwojne_OC.htm
Cytat:
...Zawarcie dwóch umów wiąże się z obowiązkiem opłacenia dwóch składek, ...

O dziwo PZU okazalo sie litosciwe i rozwiazalo umowe za porozumieniem stron - bez zadnych doplat no to mam pare groszy w kieszeni

-----------------

jutro idę do pzu ciekawe jaką bajke usłysze

Byłem i załatwiłem tzn. powiedzieli że moja prośba została rozpatrzona pozytywnie.A na pytanie czemu nic nie odpisali usłyszałem że teraz jak się pokazałem to czy muszą jeszcze wysyłać oficjalne pismo. W każdym bąć razie warto pisać i upominać się o swoje.

a ma ktoś może wzór odwołania? tzn co tam napisać?.. bo właśnie dostałem piękne pisemko... :/

nie ma wzoru trzeba własnymi słowami przynajmniej ja tak zrobiłem
napisałem że proszę o nie obciążanie mnie zaległą składką za samochód................nr. rej..........zakupionego w dniu...........idalej musisz podać dlaczego. powodzenia

P.S.
jeśli nie odpowiedzą w ciągu miesiąca to bedziesz musiał pofatygować się sam jeszcze raz