Zabranie dowodu rejstracyjnego za brak miejsca na pieczątki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Koleżanki i Koledzy czy spotkaliście się z taką sytuacją, że został Wam zabrany dowód rejestracyjny za brak miejsca w dowodzie rejestracyjnym ( od prawie oku jeździliśmy z kartką dodatkową w dowodzie na której był przegląd rejestracyjny ważny do końca lutego 200. Powód zabrania dowodu jest właśnie wyżej wymieniony, czy im tak wolno? A może ojca w balona zrobil?

Sprawdzałem na tej stroncekodeksu drogowego i nic takiego nie mam tam wypisanego, że mogą go za to zabrać.

Wielkie dzięki za odpowiedz

p.s. jeśli nie ten dział to proszę modów o przeniesienie do właściwego działu.
dziękuje

Wolno im tak
Taka kartka jest ważna przez 30 dni. i to jest czas na wymianę DR.
A z drugiej strony wykazaliście się wyjątkową bezmyślnością skoro przez prawie 2 lata jeździliście z takim dowodem rejestracyjnym.

I to wielkopolanie słynący z praworządności i poszanowania dla prawa

Wstyd

Cytat:
2008-01-27 22:13:11, Dzidziul pisze:
skoro przez prawie 2 lata jeździliście z takim dowodem rejestracyjnym.

Od prawie "oku"/roku Karol13 napisał.

przepraszam literówka tak miało być roku (muszę wymienić tą klawiaturę).

Dobra jak mają prawo zabrać dowód to na jakiej podstawie prawnej?
Przejrzałem kodeks i nic nie znałem na ten temat

I dlaczego powód zabrania dowodu jest: brak przeglądu? przegląd jest przecież na kartce. Jak jest brak przeglądu to powinni przecież zabronić dalszej jazdy i wezać lawetę, a tu pozwolili

dzięki za wiadomości na ten temat

Samochód był sprawny, posyadał aktyalne badanie techniczne, więc nie było potrzeby wzywać lawety.
A DR zabrali, bo był nieaktualny, tak samo się dzieje, gdy np jest nieczytelny (przez pomyłkę wyląduje w pralce).
To jest dokument!
Ciesz się, że nie dostałeś (ojciec) mandatu za brak aktualnego DR

Cytat:
2008-01-27 22:58:49, piotr_ek pisze:
Od prawie "oku"/roku Karol13 napisał.

Od prawie roku jeździli z kartką, a przegląd wbity w ostatnie wolne miejsce w DR był prawie 2 lata temu

Dziękuje to już wszytko wiem, mandat też był niestety i punkty karne też (ale to za co innego)
Pozdrawiam!