Jakie silniki pasuja do Carinki II DXL?????????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
1 raz na forum. Posiadam Toyotke Carine II DXL 1991. Stan sredni ale bedzie idealny. Zakochalem sie w tym samochodzie....
Pytanie dotyczy Silnikow, jakie silniki mozna wpasowac w Carinke chodzi mi tylko o Diesla, Np: D4D Avensis TD.
2.0 Td Carina E. i ostatni jaki mi chodzi po glowie to
D4D D-Cat 177Km 2.2...
Domyslam sie ze przy ostatnim nie tylko silnik do wymiany ale i podzespoly.. ktory z nich mozna wpakowac...
Z Gory dziekuje.

Toyota Carina II DXL.. <3 <3 <3

Samolot chcesz zrobić ?
D
o D-Cata to musiałbyś chyba budę wyspawać i to dośc porządnie, żeby go z mocowań nie wyrwało

Podejrzewam że mechanicznie problemów nie będzie, a zaczną się elektroniczne - nowe Diesle mają nawalone elektroniki do oporu.

Jak chcesz fruwajkę, to zapodaj 3S-G(T)E i będzie miło, średnio tanio, i dość łatwo

pzdr

No z elektryka to napewno by bylo duzo problemow.. ale nie ma zeczy niemozliwych
Az tak sie nie znam na tych sprawach..
Wyspawac bude..Silnik ok.. a co ze skrzynia i podzespolami.. przeguby raczej bym wymienial co drugi dzien.
A silniczek z Cariny E 2.0 TD nie wszedl by bez problemow ??

Pozdrawiam Maniakow Toyoty

Czytalem ze turbo do silnika w Carinie IIDXL moglo by powaznie zaszkodzic.. komus nawet wybuchl... bardzo ladnie moj chodzi cichutko rowno ale jednak 75hp troszke malo...

Pzdr

Cytat:
2008-02-07 16:29:13, Carina-II-DXL pisze:
Czytalem ze turbo do silnika w Carinie IIDXL moglo by powaznie zaszkodzic.. komus nawet wybuchl... bardzo ladnie moj chodzi cichutko rowno ale jednak 75hp troszke malo... Pzdr Toyota Carina II DXL.. <3 <3 <3

Kup rame z Monster trucka i wejdzie ci kazdy silnik i zawiecho.
Zadanie karkolomne problemy nieprzewidywalne efekt niepewny w exploatacji ,pozatym mocny silnik to tylko czesc gory lodowej.A hamulce,a zawieszenie.Zdolnosci trakcyjne Cariny 2 sa raczej mizerne-tzn wystarczajace do tej mocy jaka przewidzial producent.

Cytat:
2008-02-07 16:24:20, Carina-II-DXL pisze:
No z elektryka to napewno by bylo duzo problemow.. ale nie ma zeczy niemozliwych Az tak sie nie znam na tych sprawach.. Wyspawac bude..Silnik ok.. a co ze skrzynia i podzespolami.. przeguby raczej bym wymienial co drugi dzien. A silniczek z Cariny E 2.0 TD nie wszedl by bez problemow ?? Pozdrawiam Maniakow Toyoty Toyota Carina II DXL.. <3 <3 <3

kompletny swap - wymiana silnika, to nie tylko "wymiana silnika", to także jego mocowania, skrzynia, półosie, zawieszenie, do tego szeroko pojęty osprzęt silnika typu alternator, rozrusznik, sprężarka klimy (jeśli występuje ),kolektory ( czyli przeróbka wydechu i dolotu ), i kilka pomniejszych problemów natury mechanicznej, że o elektronice nie wspomnę

Z CariE spokojnie wejdzie - to ten sam stary 2C-T, co w Cari II, jednakże nieznacznie mocniejszy.

Co do wybuchów silnika z turbo, to jak to mówią "wieść gminna" : nigdy nie wiesz, ile dany silnik miał już natyrane, jak go ktoś zaturbił.

Popytaj MiśkaII, on ma EPC w głowie, i z tego, co pamiętam, to mówił że się 2C od 2C-T różni tylko tym, że jeden ma turbinę, a drugi nie.

pzdr

Cytat:
2008-02-07 16:29:13, Carina-II-DXL pisze:
Czytalem ze turbo do silnika w Carinie IIDXL moglo by powaznie zaszkodzic.. komus nawet wybuchl...

Są ludzie którzy nawet 2C zajeżdżą...
2C i 2C-T różnią się pompą wtryskową i nieco spasowaniem tłoków. Jak wystarczy czasu dołożę turbo do siebie - to mówi samo za siebie.

Nie jestem pewien ale masz chyba mocowania silnika podobne do moich - carina ma zupełnie inne więc to do przeróbki. Poza tym cari E miała EGR + jakieś sterowanie tego.

A tak na marginesie - nie wierze że nie starcza Ci te ~70KM w carinie. Wystarczy się nie ścigać z innymi.. subiektywne odczucie jest jak najbardziej pozytywne.

Aha, 2CT nie ma zabójczo większej mocy. Ma za to moment. Mniam

Pozdrowienia

Zajezdzic silnik w Carinie II Diesla to trzeba byc fenomenem.

W Carinie mam nawet wejscie to turbo tylko otwory wywiercic...

Nigdy sie nie scigalem Carina Czyli najlepszym sposobem jest zostanie przy seryjnym silniczku.....

Z gory dziekuje

P.S
Czy wam tez zgrzyta z 1 na 2 bieg ???? pytanie do wlascicieli Cariny II

Toyota Carina DXL... <3 <3 <3

Cytat:
2008-02-08 21:24:45, MisiekII pisze:
2CT nie ma zabójczo większej mocy. Ma za to moment. Mniam

Oj prawda, prawda !

witam
mam taką sama toyotkie i bez problemu jest mozliwe włozenie do niej turbiny.
zalezy jeszcze do ilu koni chcesz ją podkrecic . . mi by wystarczyło 90KM,liczy sie mnie moment obrotowy ,
to bedzie koszt około 5 tys złotych , ale to sie wiąze z wymianą pompy paliwowej, całego wydechu, kolektor ssący, i jeszcze paru drobiazgów,
mozna jeszcze załorzyc troche urzywanych czesci to bedzie to troche taniej kosztować.

na wiosne załorze to napisze jak chodzi ..

pozdrwiam