Omesia B - układ chłodzenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem posiadaczem omegi B i od jakiegoś czasu (szczególnie jak jest ciepło) mam taki problem że jeżdząc po miescie( wiadomo światła,korki)moja temp na wskaźniku sięga nawet 95-97 stopni i wtedy włancza sie wentylator. Temperatura wtedy spadnie do 89-90 stopni.Teraz nie wiem czy to jest naturalne czy mam coś uszkodzone w aucie.

Druga sprawa.
Jeżeli mam wysoką temperature np.93 stopnie i wyłacze auto a po jakiś 10 minutach włacze to przekręcając stacyjką włacza sie automatycznie wentylator. Także nie wiem czy to tak ma być czy mam jakąś wade.
Trzecia sprawa.
Mam klimatyzacje i jeżdząc z właczoną klimą nie mam problemów z wentylatorem bo chodzi on cały czas i temp. utrzymuje mi sie na poziomie 88-89 stopni.
Mam pytanie czy wentylator w każdej omedze działa pod stacyjke??To już moja trzecia omega (poprzednio miałem omegi A) i w każdej wentylator włanczał sie po przekręceniu stacyjki.

Cześć Marek,
co do układu chłodzenia wszystko jest ok, zresztą temat był wałkowany, przeszukaj wcześniejsze posty, dowiesz się wszystkiego na temat. Co do klimy, niestety nie pomogę, bo niestety moja bestia nie jest w nią wyposażona. Może inni koledzy coś ci podpowiedzą.
Pozdr, Janusz

Jeśli chodzi o wersję z klimą to:
1. Jeśli to ręczna klima to wentylatory raczej chodzą cały czas.
Raczej- bo nie wiem jak to jest w Omach (ja mam klimatronic).
U żony w Megane wiatrak chodzi stale.
2. Jeśli to klimatronic to wentylatory chodzą jeśli prędkość samochodu jest niska. U mnie włączają się poniżej 30 km/h a wyłączają powyżej 50 km/h. Oczywiście jeśli silnik jest za gorący to chodzą stale.

Wentylatory uruchamiają się ok. 10 sek do 1 minuty po włączeniu klimy, w zależności od temperatury chłodnicy klimy.
U mnie też wiatraki włączają się po przekręceniu stacyjki jeśli silnik jest gorący. Ale często jest tak, że trwa to kilka sekund. Nie wiem skąd to się bierze ale kumpel też ma MV6 i jest tak samo. W ASO twierdzą, żeby sie tym nie interesować. Istotne jest czy wiatraki się włączają i wyłączają. Jeśli tak to układ jest sprawny i należy o nim zapomnieć.

Pozdro,
MCZ

Dzieki za rady .Pozdrawiam wszystkich Klubowiczów... Narka