Laptop z vista a xp?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hello

w skrocie - mam hp pavilonka 6615ew z vista home.

chce tam xp - slyszalem o mozliwym bledzie o braku dysku. co moge z tym zrobic, dzieki czemu i jak poprowadzic sprawe zeby xp tam dzialal po prostu sprawnie?

juz nie mowie ze do tego hp na stronie producenta nie ma prawie sterownikow pod XP.

juz mnie ch... strzela.

Dzisiaj mi typ coś tłumaczył ze musisz wziąc rozkompilowac płytke z xp dopisać sterowniki do tego lapsa i nagrac płyte od nowa. Gościu mi powiedział ze moze to zrobic za 200zł , tylko musisz mi dac płyte z xp, serial i numer lapsa, ale .... Sławekk powiniem Ci to ogarnąc napisz mu na prv albo gg

Cytat:
2008-01-24 20:36:51, Cwikus pisze:
hello w skrocie - mam hp pavilonka 6615ew z vista home. chce tam xp - slyszalem o mozliwym bledzie o braku dysku. co moge z tym zrobic, dzieki czemu i jak poprowadzic sprawe zeby xp tam dzialal po prostu sprawnie? juz nie mowie ze do tego hp na stronie producenta nie ma prawie sterownikow pod XP. juz mnie ch... strzela.

Mój brat ma właśnie ten sam problem. jeżeli dysk jest nowy (na SATA) to przy instalacji XP będzie chciał sterowniki do tego dysku.
Problem w tym, ze te sterowniki wczytuje sie z dyskietki a mało który laptop teraz ma stacje dyskietek.

pozdr.

Był podobny przypadek już opisywany

Rozwiązaniem okazało się zmiana w Biosie typu dysku z SATA na ATA - czy jakoś tak

Tutaj jest opisane dokładniej
problem z laptopem

Nie kazdy laptop ma mozliwosc przelaczania w BIOS typu kontrolera.Do instalki xp sterowniki mozna dolozyc programem nlite (wrzuc w google to znajdzuiesz soft i instrukcje obslugi )
Ewentualnie mozna za 70zl zakupic stacje dyskietek na usb

[ wiadomość edytowana przez: Zzzz dnia 2008-01-24 21:31:48 ]

poszukaj programu nlite, opis działania i konfiguracji znajdziesz w necie bez problemu. Jeżeli NIE MA sterowników to nic i nikt Ci nie pomoże, chyba że linux.

To se pogadali.

Ten problem wystepuje w laptopach ktore maja chipset ICH8 lub ICH9. Poniewaz standardowo kontroler SATA jest ustawiony w trybie AHCI (zadne SATA !! ) co oznacza RAID. Przelaczenie w tryb IDE/ATA wylacza RAID i tyle.
Wiekszosc BIOSow daje mozliwosc wylaczenia tego trybu. jesli jednak jakims dziwnym trafem by sie znalazl taki ktory tego nie ma zawsze mozna wcisnac JEDEN klawisz podczas instalacji XP (na samym dole przy wczytywaniu instalatora jest taki napis " Jesli chcesz zaladowac inny sterownik RAID lub SCSI wcisnij X" - z tego co pamietam jest to klawisz F9) i sterownik do ICH8 lub ICH9 mozna dograc. Nie musi byc to sterownik ze strony producenta laptopa. Wystarczy ten ze strony Intela.

P.S Nie obrazcie sie co poniektorzy ale kocham takie laickie wypowiedzi

mi już chodzi czyli się da ale mam xp z nakłatką mx

Cytat:
2008-01-24 23:49:47, KeyJey pisze:
To se pogadali. Ten problem wystepuje w laptopach ktore maja chipset ICH8 lub ICH9. Poniewaz standardowo kontroler SATA jest ustawiony w trybie AHCI (zadne SATA !! ) co oznacza RAID.

AHCI to nie jest RAID! AHCI to kontroler dający dodatkowe możliwości dyskom SATA, w tym najbardziej popularne:
- NCQ (kolejkowanie danych) i
- Hot Swap (podlaczanie i odlaczanie dyskow w trakcie pracy komputera).

Wracajac do zalozyciela watku - zrobic tak jak inni pisali, czyli:
- poczytac o nLite, znalezc odpowiednie sterowniki i zintegrowac plyte XP'ka z tymi sterami
- lub prosciej, o ile to oczywiscie mozliwe, wylaczyc w BIOS'ie AHCI i przejsc w emulacje trubu IDE (dysk w sumie bedzie wolniej chodzil ale w normalnej pracy bedzie to niezauwazalne)

-----------------
..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::..

Cytat:
2008-01-24 21:10:17, krzychu_ch pisze:
Był podobny przypadek już opisywany Rozwiązaniem okazało się zmiana w Biosie typu dysku z SATA na ATA - czy jakoś tak Tutaj jest opisane dokładniej problem z laptopem

Nawiązując do przypadku Markona...w tym momencie wpadł mi ręce artykuł na ten dokładnie temat (wklejam go tutaj bo tamten wątek już jakby "archiwalny") :

Acer Extensa 5220 – problem z instalacją Windows XP

Instalacja Windows XP na laptopie Acer Extensa 5220 standardowo wyposażonym w Linpus Linux 9.2 nie jest możliwa bez dodatkowych czynności. Na płycie instalacyjnej systemu nie ma niestety odpowiednich sterowników do kontrolera SATA.

Pierwszą czynnością, jaką należy wykonać przed uruchomieniem instalatora jest usunięcie partycji linuksowej, o ile oczywiście nie chcesz jej później wykorzystywać. Możesz to zrobić albo z poziomu Linuksa za pomocą polecenia fdisk, albo za pomocą jednej z bootowalnych płyt z narzędziami systemowymi, np. Ultimate Boot CD (http://www.ultimatebootcd.com). Znajdziesz tam jeden z darmowych klonów narzędzia fdisk.

Ze strony: http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/ex_5220.html pobierz plik: F6 Intel SATA HDD Driver Floppy Utility. Znajdziesz go w rozwijanym polu MS Windows XP - Driver and Utilities. Jest to plik ze sterownikiem SATA, którego potrzebuje instalator XP. Teraz powinieneś rozejrzeć się wśród znajomych i poszukać osoby, która ma napęd dyskietek z interfejsem USB.

Gdy już zdobędziesz odpowiedni sprzęt, podłącz stację do komputera z działającym systemem i uruchom pobrany plik. Włóż do stacji czystą dyskietkę i poczekaj, aż program przeniesie na nią odpowiednie pliki.

Teraz podłącz stację z tą dyskietką do laptopa, włóż płytę instalacyjną do napędu CD-ROM i uruchom komputer. Gdy instalator Windows XP wyświetli komunikat, o możliwości pobrania sterowników z innego nośnika (Wciśnij F6, jeśli chcesz zainstalować...) wciśnij klawisz F6. Po kilku chwilach będziesz mógł wybrać sterownik wciskając klawisz S. Z listy sterowników, która zostanie wczytana z dyskietki wybierz Intel 82801HEM/HBM SATA AHCI Controller(Mobile ICH8M-E/M). Dalsza instalacja powinna przebiegać już bezproblemowo.

Analogiczny sposób instalacji należy zastosować w przypadku komputerów z nowoczesnymi kontrolerami SATA, które nie są wykrywane przez Windows XP.

dziekuje wszystkim - jak tylko dobiore sie do tego laptopa spowrotem, zrelacjonuje co w rzeczywistosci dalo efekty.

Cytat:
2008-01-25 17:29:12, Cwikus pisze:
dziekuje wszystkim - jak tylko dobiore sie do tego laptopa spowrotem, zrelacjonuje co w rzeczywistosci dalo efekty.

Przed instalacja zrób upgrade biosu do najnowszego (Vista poleci na domyślnym biosi-e, a XP nie koniecznie ewentualnie będziesz miał problem ze sterownikami do urządzeń)
Wyłącz Native Sata w Biosie.Zainstaluj XP dograj sterowniki do chipsetu, włącz kontroler sata. Instalka zintegrowana N-lite nie zawsze pomaga.
Bill chce zavistować pecki (moje subiektywne odczucie) i stąd takie problemy.
Pamiętaj o aktualziacaji Biosu- do najnowszego jaki jest na stronie HP inaczej bez problemów sie nie obędzie (sprawdzane nie jeden raz).

Widzę ,że temat powraca jak bumerang.

Wrzuciłem na ftp-a do folderu "dokumenty espero" opis w wordzie jak zainstalować xp na sata.
Nie ja go robiłem ,ale opisuje to o czym już wcześniej ja i kilka innych osób mówiło , pokazuje krok po kroku "łopatologicznie" co trzeba zrobić.

Cytat:
2008-01-25 22:39:32, Gathor pisze:
Pamiętaj o aktualziacaji Biosu- do najnowszego jaki jest na stronie HP inaczej bez problemów sie nie obędzie (sprawdzane nie jeden raz).

Zgadza się , jesli dobrze pamiętam to bez aktualizacji najczęściej problemy są z dźwiękiem i sieciówką.

Cytat:
2008-01-24 23:49:47, KeyJey pisze:
P.S Nie obrazcie sie co poniektorzy ale kocham takie laickie wypowiedzi

Przez sympatię nie będę kopał leżącego ,ale dałeś ciała

Cała dyskusja dotyczy tego ,że właśnie nie ma stacji dyskietek

Cytat:
Wyłącz Native Sata w Biosie.Zainstaluj XP dograj sterowniki do chipsetu, włącz kontroler sata.

nie kzdy bios to ma mój tego nie posiada z tego co sie dowiedziałem to taką możliwość miały biosy od 1.6 w górę
Cytat:

odradzam jak się nie znasz możesz namieszać tak lapka ze na szmelce będzie sie nadawał

Cytat:
2008-01-27 01:32:36, markon pisze:
odradzam jak się nie znasz możesz namieszać tak lapka ze na szmelce będzie sie nadawał

bez przesady, jestem po informatyce i mam za soba wiele kursow cisco i HP ET, pytam teoretycznie bo nigdy nie mialem potrzeby bawienia sie nLite i kombinowania z systemami (troche nie moja branza) wiec lepiej po prostu zapytac niz cos zjebac, a potem zapytac

szczegolnie ze to laptop mojej kobitki a sami wiecie, ze jak sie cos kobiecie zepsuje nawet na 30 sekund to duzo dluzej trwa sam opierdol jaki to beznadziejny informatyk sie do tego dobral ...

sorry za doubleposta ale podciagne temat aby obalic pare mitow:

nLite + odpowiedni sterownik (20 minut na googlach) do danego dysku (win vista doskonale pokazuje w wlasciwosciach systemu jaki ma sie dysk) + 15 minut na zintegrowanie sterownika z instalka w trybie tekstowym i poszlo bez problemu.

teraz czeka mnie masa szukania sterownikow do wszystkiego pod XP bo laptopy z vista (przynajmniej te z hp) na stronie producenta maja tylko jakies gowno a nie sterowniki - nawet do grafiki i dzwieku nie ma, ale to sie juz zalatwi (przydatny jest program everest abysmy wiedzieli jaki sprzet konkretnie mamy na laptopie i wiemy do czego szukac sterowniki).

w przyszlosci jak juz bede wiedzial ze sterowniki ktore znalazlem sa ok - zintegruje je z instalka za pomoca nLite i dodatkowo wypale backupowa plytke ze sterami co do czego i bez problemu.

starczy ograniczyc panike, uzyc z mozgiem googli i zaden to problemik.

powodzonka i dzieki.