| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2005-04-08 18:52:23
pewnie dlatego
|
profil-usunięty | 2005-04-08 19:20:30
Z Mrozka, ktory stara sie dzielic swoimi doswiadczeniami i wie co mowi, potrafisz sie nabijac, a tutaj co, elokwencji czy wiedzy zabraklo, by samodzielnie pomoc czlowiekowi?? Zadalem konkretne pytanie bo nie wiem czemu mialby to zrobic grzebiac w wiazce wentylatora i czujnika, a nie wprowadzajac dodatkowe podlaczenie masy do przekaznika w skrzynce bezpiecznikowej - robota prosta, posiadajac dwa kable, przelacznik i odrobine izolacji mozliwa do wykonania nawet prowizorycznie w "trasie". Rozwiazanie to wymaga jednakze zrobienia kontrolki i pamietanie o jego wylaczaniu przy gaszeniu samochodu - jak wszyscy wiedza wentylator w Polonezie dziala bez kluczyka i rozladowaloby to akku bardzo szybko. |
czadmen Polonez Caro Warszawa | 2005-04-08 19:48:10 A czy przekaźnik ma minus? |
iquest Miłośnik FSO PAPlus GSI Kraków | 2005-04-08 20:09:03 Zapytaj na jakimś forum znajacym sie na temacie tutaj tylko uzytkownicy ![]() |
profil-usunięty | 2005-04-08 21:15:11
jak kazdy czujnik w samochodzie, wlacznik wentylatora w chlodnicy steruje przekaznikiem wentylatora poprzez podlaczanie masy na jedna z koncowek cewki przekaznika. |
enes FSO Polonez 1500 Rally Kielce | 2005-04-08 22:37:18 A może nie podłączać się do przekażnika tylko bezpośrednio do przewodów biegnących od czujnika wkręconego w chłodnicę. Przynajmniej ja tak zrobiłem. Przewód dwużyłowy, dwa konektorki żeńskie, przełącznik. Zciągamy przewody z czujnika obcinamy stare konektory instalujemy nowe razem z dodatkowym przewodem prowadzimy kabel do kabiny montujemy przełącznik i już wlączamy wentylator. I nie trzeba grzebać w wiązkach - minimalizujemy ryzyko zwarcia. Poprostu zwieramy mechanicznie obwód. |
profil-usunięty | 2005-04-08 23:16:24
Enes, a czy przekazniki nie leżą 10cm w linii prostej od miejsca w ktorym mozna umiejscowic taki dodatkowy wlacznik (o ile rozmawiamy o Caro, a jest to Caro bo tylko Caro mialo Roverki)? Nawet nie trzeba ciac przewodow - wyjac przekaznik, odnalezc koncowke cewki przekaznika zasilana plusem, w druga koncowke cewki przekaznika (ta musi isc od czujnika) wsadzamy procz samego przekaznika kawalek odizolowanego przewodu i juz koniec przerobki. Jak drugi koniec kabelka dotkniesz gdzies do masy wentylator bedzie wial. Prosciej wytlumaczyc rownaloby sie ze zrobieniem tego samemu.... |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2005-04-08 23:18:47
Niee, byly tez Atu |
enes FSO Polonez 1500 Rally Kielce | 2005-04-08 23:26:18 Zapewne byłoby prościej ale ten mój patent miałem we wszystkich moich bolidach i działał skutecznie dlatego go opisałem. Poza tym prawdę mówiąc cienki jestem z elektroniki. Tzn radzę sobie ale nic specjalnego. Jestem ze starej szkoły, wiesz Szatan stworzył wtrysk a Bóg bocznossące Webery. |
profil-usunięty | 2005-04-08 23:26:50
Nio tak Likierku, ale tak samo jak Carówki miały bezpieczniki bliziutko kierownicy, a nie jak borek w cabinie ![]() |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2005-04-08 23:28:12 Wiem o co ci chodzilo i dlatego ozor sobie wesolo powiewa |
profil-usunięty | 2005-04-09 04:30:12
Ja wiem, ze Ty wiesz, i Ty pewnie tez wiesz, że ja wiem że Ty wiesz, ale inni mogą nie wiedzieć, że My wiemy, że wiemy i by sie smiali albo czepiali, a po co ![]() |