Jaka instalacja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie.Zapodzialem lub tez prawdopodobnie zgubilem kwity od gazu i nie wiem jakiego rodzaju mam instalacje.Jak to zbadać?Pisze to gdzies?

wystarczy popatrzec czy masz wtryskiwacze jeśli tak to juz 4 generacja jesli śrube i silniczek krokowy to 2 badz 1 wsio

tak ale w zamysle mialem spytac jakas nazwe badz model katalogowy.o Co chodzi.Szykuje mi się wymiana parownika calego i chcialem sie zorientowac w kilku miejscach jaka jest jego cena.Nie chce zeby mechanik na mnie dodatkowo zarabial

A co sie dzieje, że wymieniasz ten ...parownik ?

Parownik=reduktor ...powinna być jego nzawa (firma) wygrawerowana na obudowie. Później wchodzisz na stronę producenta i moze na podstawie fotek znajdziesz cos podobnego.

Ale na 97% nie znajdziesz takiego samego, bo pewnie firma już takich nie produkuje. Załóż z tej samej generacji ale jakiś nowszy - zasada działania jest taka sama... ew. może być troche mniejszy bo technologicznie nowszy - więc nie ma problemu.

Innym rozwiązaniem jest mozliwość naprawy starego reduktora (są zestawy naprawcze) ale w cenie ok. 60% ceny nowego reduktora + robocizna .....nie to sie nie opłaca

Załóż jakiś nowy

czyli innymi slowy jesli jest to instalacja okreslonej generacji moge zalozyc kazdy inny parownik do tego typu instalacji (ale mi sie zrymowalo)

A czemu wymieniam?Juz od dluzszego czasu jezdze na tym parowniku.Kilka miesięcy temu bylem na czyszczeniu tego parownika i gazownik orzekl ze są "błagie" membrany i jak powiedzialeś lepiej jest chyba kupić nowy niz obecnego regenerowac no nie?

wymien zdecydowanie na nowy...regeneracja sie nie oplaca.Tylko jeszcze kwestia tego rodzaju,czy masz parownik podcisnieniowy czy zwykly,tzn czy podpiety jest do niego taki cienki przewod podcisnieniowy...

Cytat:
2008-08-21 12:45:50, thugzpassion pisze:
....A czemu wymieniam?Juz od dluzszego czasu jezdze na tym parowniku.Kilka miesięcy temu bylem na czyszczeniu tego parownika i gazownik orzekl ze są "błagie" membrany....

A ile to jest u Ciebie "od dłuższego czasu" ?
...średnio taki reduktor powinien wytrzymać 100 000km [zależy od stylu jazdy - czy membrana musi duzo pracować czy nie]

A to że gazownik orzekl ...że są "błagie" membrany ....to niech se gada..... Może szuka jelenia który wymieni reduktor dobry na nowy - oczywiście u niego

Jak nic się nie dzieje z instalacją ...silnik pracuje równo, bezproblemowo się przełącza na gaz ...to po co wymieniać

Instalacja ma juz okolo 4 lat.Poprzedni wlasciciel nie wymienial parownika w espero ani nic bo przeciesz go sprzedawał.Wiec chyba przyszla kolej zebym to ja zrobil.A gazownik to jest taki znajomy ze szkoły wiec nie podejrzewałbym go o takie praktyki chociaz gdy w gre wchodzi kasa wszystko sie odwraca do góry nogami

Za dużo kasy masz - skoro wymieniasz dobre na nowe...

...jak pisałem wymiana po ok. 90 - 100k km

albo wcześniej ...jak zacznie Tobie samoczynnie przyspieszać na zakręcie w prawo, albo gasnąć na zakręcie w lewo. ew. jakies problemy z ustaleniem obrotów.

A tak