| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2007-06-05 15:39:13 No właśnie chodzi o to, że ten dokument odprawy celnej jest niepotrzebny. Po długiej rozmowie z naczelnikiem wydziału (podpierając się tym, że w innych miastach/dzielnicach rejestrują na podstawie dokum. o dopuszczeniu do rejestracji - prawie mi się udało, wymyślili tylko Vat 25, a na to muszę poczekać 7 dni |
magnum2 Espero Chorzów | 2007-06-05 19:09:15 elChopin, poproszę o namiary na kolesia i wrażenia z tranzakcji. Może się przyda jak zapragnę zmienić Esperkę na coś innego |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2007-06-06 09:55:07 ale kolo nie jest sprowadzaczem aut - sprowadził tylko to Volvo. Dobra rada - jak chcesz auto sprowadzone, kup już te zarejestrowane, albo dogadaj się ze sprzedającym, żeby zarejestrował na siebie i później odsprzedał tobie - zapłać nawet te kilkaset zł więcej, a oszczędzisz sobie masę kłopotów vide:
niekompetentne darmozjady |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-06-06 10:05:30
To Zobacz ofertę książek serwisowych na Allegro. Serwisowanie auta pochodzącego z polskiego salonu można przynajmniej zweryfikować w ASO. Przy sprowadzonym pozostaje mieć nadzieję... |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2007-06-06 12:00:07 Szwagier kupował Focusa z Berlina i w ASO w Warszawie sprawdził czy samochód był serwisowany oraz czy miał coś robione przy przebiegu. Dzięki temu m.in. miał polakierowaną tylną klapę za free w ramach gwarancji. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-06-06 12:01:49 Kiedyś w motorze był artykuł które ASO wiedzą wszystko o samochodach, a które "może za ileś dni, gdzieś tam w centrali coś się dowiedzą, a może nie". |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-06-06 20:01:55 ElChopin a zapodałbyś ksiakieś fotki tego cuda projektowanego jeszcze w 2003 r nie przez kobity...
Chyba że już są gdzieś foty to daj linka |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-06-06 20:10:59 |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2007-06-06 21:49:16 wrzucę po weekendzie fotki auta już zrobionego |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-11-10 00:22:20 No i mnie dopadł problem z rejestracją. Po krótce:
Kupiłem auto od 1-go właściciela z czarnymi blachami kupione i zarejestrowane w PL w 1999r. W DR (starym jak świat kartoniku) wpisane jest tak: Właściciel: BANK Użytkownik na ostatniej stronie DR: Jan Malinowski, ul.Nijaka 12A/5, Firma XYZ ul.BezNazwy. Posiadam zaświadczenie z BANKU, że auto marki, nr nadwozia i silnika takim jak moje jest własnością Jana Malinowskiego, ul.Nijaka 12A/35!!!! WŁAŚNIE NR MIESZKANIA JEST 35 zamiast 5 (nic nie pisze o firmie). Oprócz tego posiadam na rzeczone auto fakturę VAT wystawioną przez firmę XYZ ul.BezNazwy (również wpisaną jako użytkownik na ostatniej stronie DR). I tutaj wystąpił problem, bowiem mój WK czepia się, że Bank popełnił błąd, ale bank twierdzi, że udzielił kredytu Janowi Malinowskiemu zamieszkałemu ul.Nijaka 12/35 (a nie 5 jak jest w DR) i nie może tego zmienić.Jan Malinowski w międzyczasie zmienił adres zamieszkania na ul.Nijaką 12/5 i DR ma z właściwym wpisem (oczywiście ciągle jako użytkownik). Pultam się już z tym problemem 4 miesiące i zgłupiałem co mam zrobić. Jak zmusić WK do zarejestrowania na mnie auta. DR jest, zaświadczenie z banku jest, faktura jest, tylko adres użytkownika się nie zgadza po tydzień czy miesiąc po kupnie gościu zmienił adres i DR. Może nie zamotałem za bardzo Ale jest jeden plus tej sytuacji. Walą mnie jakieś fotoradary ![]() |
mifinka (S) Klubowy Weteran Ford Probe 2,5V, BMW ... Warszawa - Wola | 2007-11-10 00:52:37
Czegoś tu nie rozumiem
Jak to bank jrst właściecielem, to ten Twój sprzedawca nie spłacił jeszcze kredytu? A może nie wypisał bolida z rejestru? To przecież jest 8 lat, to co on wziął kredyt na samochód na 99 lat? Gość kupł wóz potem przekazał go do użytkowania swojej firmie? Ale czemu nie zmienił adresu? A adres to jego priv czy firmy? 5 lub też 35? Jakoś coś mi tu nie pasi! |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-11-10 01:01:32
Spłacił, na co jest zaświadczenie z banku, ale nr mieszkania się nie zgadza. Bank ma inny nr, a w DR jest inny nr bo gościu się przemeldował.
Pewnie przekazał firmie. Da/dało się tak. Zacytuję z tyłu DR: Użytkownik: Jan Malinowski, ul.Nijaka 12A/5, Firma XYZ ul.BezNazwy. A w zaświadczeniu z banku jest napisane, że pan Jan Malinowski, ul.Nijaka 12A/35 Jest właścicielem bo spłacił kredyt auta nr silnika/nadwozia itp. itd. Ale Ty mi nie pomożesz Ty mnie nie lubisz ![]() |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2007-11-10 10:04:18 Mam podobny problem (hehe zemsta klubowa za zmiane marki ). W DR jest gość z adresem (czyli jako osoba fizyczna). Auto kupiłem na f-rę z firmy gdzie jest inny adres. Podobno rozwiązaniem problemu ma być przedłożenie wypisu z rejestru działalności gospodarczej gdzie występuje i jeden i drugi adres. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-11-10 10:38:36
Trochę inny. U mnie w DR jest adres zameldowania gościa + adres firmy, ale adres zameldowania gościa nie zgadza się z adresem na zaświadczeniu z banku o spłaceniu kredytu. Początkowo myślałem, że to literówka, bo brak jednej cyferki, ale jak się okazało to gościu wziął kredyt będąc zameldowanym w innym miejscu niż jest wpisane w DR. Ciężko określić, czy DR był w międzyczasie wymieniany bo to stary kartonik. Nawet pani z banku zgłupiała i nie wie za bardzo co zrobić. Ja oprócz FV mam jeszcze umowę kupna-sprzedaży, gdzie widnieje jeszcze inny adres gościa i kobita w WK powiedziała, że trzeba nową umowę wypisać - myślę ch*j... podrobię, ale jak zobaczyła FV to stwierdziła, że umowa jest zbędna. Nie myślałeś wypisać na kolanie umowy kupna-sprzedaży, żeby WK był szczęśliwy? [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-11-10 10:55:44 ] |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2007-11-10 11:02:31 Normalnie to bym sobie wyobrażał tak:
Urząd mając dostęp do wszelkich informacji o ewidencji ludności stwierdza, że na ulicy tej, pod takim adresem domu istnieje i w niedalekiej przeszłości istnaniała tylko jedna osoba o takim imieniu i nazwisku. Ot i wszystko. Ale po co to ma robić, skoro obowiązkiem interesanta jest dostarczyć wszelkie dokumenty zgodne z wzorcem, typowe bez wątpliwości i nie zaburzające spokojnego trybu urzędniczej pracy. A jakby tak na starym sponiewieranym kartoniku w miejscu tej jednej cyferki numeru mieszkania był kleks, zdrapka czy dziurka - to pewnie problemu by nie było. -- WiP |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-11-10 11:18:44 A właśnie to zna ktoś może procedury w WK jak człowiek chce zarejestrować auto kupione od drugiego człowieka. Dostaje tymczasowy DR i co potem robi urząd? Albo co się dzieje, gdy kupujący zgubił DR. Bowiem powoli nachodzi mnie ochota na małe kombinatorstwo/fałszerstwo.
Maestro - urząd ma co najwyżej dostęp do mieszkańców swojej gminy. Dalej ich wiedza nie sięga. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-11-10 11:19:54 ] |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2007-11-10 11:50:56
Tak tak. Pisałem Urząd przez duże U - jako jedność tego co nad nami. Zawsze mnie dziwiła bezsilność Urzędu w załatwieniu drobnej sprawy petenta i z drugiej strony ogromna dociekliwość i wytrwałość w działaniach (lub blokowaniu działań, które powinny nastąpić) jeśli chodzi o drobne uchybienie petenta w przyniesionych papierzyskach, a owo uchybienie wykonał ten sam lub "zaprzyjaźniony" Urząd. -- WiP |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2007-11-10 23:42:30 Piotr'ek - chyba mam dla Ciebie rozwiązanie. Olej "użytkownika" - dla kwestii rejestracji samochodu znaczenie ma właściciel.
Więc w DR jest bank, który twierdzi, że właścicielem jest Jan Nowak zam. ul. Dziwna 5/35. Więc przedstaw WK umowę sprzedaży zawartą z Janem Nowakiem zam. ul. Dziwna 5/35. Przecież nie możesz odpowiadać za to jakie dane poda Ci sprzedający - mógł Ci pokazać w trakcie transakcji stary dowód osobisty albo prawo jazdy, nie ?? Przecież nie kupiłbyś auta od innej osoby niż jest na zaświadczeniu z banku .... Albo niech gość złoży oświadczenie, że się przemeldował i dołączy do tego zaświadczenie z właściwego urzędu gminy. A tak w ogóle to ja bym się do tego zaświadczenia banku przypieprzył - co to jest ?? Jak bank przestał być właścicielem, to powinno to zostać udokumentowane i powinno znaleźć odbicie w DR ... Czy to zaświadczenie wystawiła osoba uprawniona do reprezentowania Banku ?? |