| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
themati HF MEMBER Hyundai Lantra Wysoka | 2007-06-24 01:11:01 Witam!
Na wstępie: przejrzałem całe forum na temat amortyzatorów i nie znalazłem pomocy na mój problem, a teraz do rzeczy. Mam lantre 1.5 GLS z 94 roku w sedanie wysiadł mi amortyzator z tyłu, zamówiłem w sklepie amory monroe i co się okazało taki mały wielki kłopot, amortyzatory które dostałem okazały się być za krótkie (tutaj przesyłam pomocniczy rysunek tłumaczący o co dokładnie mi chodzi)zobrazowanie mojego problemu Więc: W zamontowanym obecnie wymiar A=ok 35 +- 2 cm, wymiar B=ok 45 +- 2 cm W kupionym Monroe Wymiar A=ok25 cm, a wymiar B=ok 35 cm Pojechałem do sklepu wymienić spędziłem z kolesiem jakieś 1.5 h sprawdzaliśmy wszystkie amory jakie maił podobne ale nic nie było nawet trochę zbliżonego wymiarami do tego co się popsuł. Zastanawiam się czy to czasem nie było nic tam kombinowane przez poprzedniego właściciela, a może ma tak być (jak jest u was ). Proszę o pomoc bo niedługo stanę na kołkach i będę jeździł wszędzie ze szmelcem i kompletował. |
themati HF MEMBER Hyundai Lantra Wysoka | 2007-06-24 01:48:43 znalazłem jeszcze coś takiego porównanie z colta 88-92 i lantry 91-96
Na schemacie wygląda identycznie, ale ( zawsze jest to ale ) czy na pewno jest to samo? |
daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2007-06-24 08:12:51 wymieniałem na wiosnę ,kupiłem z kayaby przez allegro :z tej firmy
z tym że olejowo gazowe ZERO problemów może masz faktycznie przekombinowane spręzyny ale nie sądze -ten od tych monroe chyba coś namieszał w ostateczności sprężyny też do wymiany |
daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2007-06-24 20:40:21 odbierz pocztę wysłałem ci pdf'kę z rysunkami tylnego zawieszenia |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2007-06-25 20:51:35 Amortyzatory, które mam w piwinicy (wyjęte z Lantry J1 1.6 16v) mają takie same wymiary jak u Ciebie w oryginalnych, czyli wymiar: A ok. 35 cm, B ok. 45 cm.
Mam nadzieję że ta informacja Ci pomoże. |
themati HF MEMBER Hyundai Lantra Wysoka | 2007-06-29 23:51:43 Dzięki wszystkim za pomoc co się okazało to w samochodzie nic nie było mieszane, ci z monroe źle popakowali paczki a co najlepsze do do sklepu gdzie kupowałem zamówili mi 2 pary olejowe i gazowe i wszystkie były za krótkie |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2007-09-25 19:58:55 Do Lantry J1 pasują tylne amortyzatory od Golfa III vr6 (koszt. ok 45 zł) - informacja pochodzi od Mitsumaniaków |
themati HF MEMBER Hyundai Lantra Wysoka | 2008-02-06 19:15:24 Witam ponownie z tym samym problemem ale tym razem na przedniej osi.
Może mi ktoś powiedzieć jak to jest z amortyzatorami do Lantry z 94 roku 1,5 bez ABS bo po konsultacji ze sprzedawcą wychodzi na to że znów nie mogę dopasować amortyzatorów. Mianowicie problem tkwi jak zwykle w rozmiarze wszystko się pięknie zgadza tylko wymiar amortyzatora, a dokładniej rury bez tłoczyska u mnie wynosi 330-340 mm a sprzedawca podaje ze u niego jest 420-430 mm
Wymieniał ktoś ktoś może coś doradzić Dodam ze tyłu mam amorki z oznaczeniem że są do wersji z ABS (KYB nr kat. 441091) ja już głupieje jeśli chodzi o amortyzatory do tego samochodu. Proszę pomóżcie bo już jedno koło skacze jak piłeczka pingpongowa i nawet nie można się rozpędzić do zakręty robią się za ciasne a droga hamowanie to jak stąd w pi*** |