Pytanie do kogoś mądrego o kierunkowskazy:]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam;]
Czy ktoś może ma pomysł jak zrobić taki patent aby w essim, po delikatnym nacisnieciu kierunkowskazu nie mrugał tylko raz ale zamrugał 3 razy tak jak w nowych samochodach?;] Ktoś może wiec co dokladnie trzeba zrobic zeby taki eksluzywny bajer osiągnąc, bo powiem szczerze ze bardzo by mi sie to przydalo, szczególnie na autostradzie zeby nie musiec włączac go i wyłaczac tylko lekko nacisnac a on 3 razy zamruga

Z góry dzięki i pozdrawiam;]

Witam
Ja to na przykład zaprojektowałbym sobie odpowiedni układzik i z głowy-w sumie to dosyć ciekawy pomysł i o ile znajdę chwilkę to postaram się coś wymyślić a wtedfy podziele się swoim projektem z tobą.
Pozdrawiam

bylo by milo;]
pomyslalem ze moze trzeba by zamontowac przerywacz z jakiegos nowszego auta. Tylko jaki i jak?;]

bylo cos takiego kiedys na allegro do kupienia

Tylko to będzie działać w trochę dziwny sposób. Bo nie jest problemem podłączyć mały układzik czasowy. Ale wtedy nawet po włączeniu dźwigni w pozycje stabilną i skasowaniu przez kierownicę, kierunkowskazy migną jeszcze te trzy razy. Tu przydały by sie jeszcze jakieś dodatkowe styki w przełączniku zespolonym, które nie przedłużały by pracy kierunkowskazów, jeśli te były załączone do ciągłej pracy i wyłączone przez kierownicę.
A sam modulik wydłużania czasu trwania można zrobić na układzie 555.

No nie wiem... zespolony w Fordach jest już wystarczająco zawodny nawet i bez dodatkowych bajerów. Choć przyznaję, że nie widziałem nigdy takiego układu w "nowszym" aucie, ale idea elektronicznego wyłącznika kierunkowskazów jest ciekawa.

hmm... 555 to dobry pomysl, podlaczyc wyjscie 555 i przelacznik kierunkowskazow do OR, 555 wyzwalany zboczem narastajacym, dopasowac uklad elektrycznie do instalacji samochodu i kierunkowskaz zawsze zamiga 3 razy conajmniej. Przy odpowiednim ustawieniu 555 powinno dac sie zrobic. Ciekawy pomysl.. mozna dolaczyc do ukladu sterowania/monitorowania samochodu jaki z kumplem planujemy zrobic w przyszlym semestrze na LCD (w miejsce zegarka) i jakims uK (sorka za offtop troche)

Cytat:
2008-02-08 00:13:17, R_O_Y pisze:
No nie wiem... zespolony w Fordach jest już wystarczająco zawodny nawet i bez dodatkowych bajerów. Choć przyznaję, że nie widziałem nigdy takiego układu w "nowszym" aucie, ale idea elektronicznego wyłącznika kierunkowskazów jest ciekawa.

w foce II tak jest..

Witam
Przy odrobinie pomysłu można doposażyc autko o taka funkcję bez dorabiania styków do zespolonego-po prostu trzeba by było powiedzmy po 2s od trącenia kierunku sprawdzać czy dalej jest on załączony czy nie-jeśli nie to mignięcie 3 razy jeśli dalej jest załączony to podać zasilanie na dłużej na przerywacz.
Pozdrawiam

@nowypon - to jest rozsądne wyjście. Tylko tu już kłania się zastosowanie procesora i napisanie odpowiedniego programu do niego. Jest to w tej chwili najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Jak ktoś jest zaznajomiony z tym, to nie będzie najmniejszego problemu.