[126p] geometria

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!
w wakacje robilem glebe, ale olałem zbieznosc
zauwazyłem ze scieło mi przednia opone po wewnetrznej stronie.
z racji tego ze nieda sie jezdzic na sniegu z twardym zawiasem kupuje 2 zimowki na przod, ale szkoda zeby sie rowniez zjechały..

teraz pytanie..:
czy wystarczy zrobic tylko zbieznosc (40zł) czy dac zrobic cała geometrie, katy itp (80zł)..dodam ze na wiosne chce załozyc tylnie amory na przod wiec maluch znowu pojdzie nizej i koła sie bardziej rozejda...
co wy na to..?

Cytat:
2005-11-22 12:54:26, WOYTAZ pisze:
witam! w wakacje robilem glebe, ale olałem zbieznosc zauwazyłem ze scieło mi przednia opone po wewnetrznej stronie. z racji tego ze nieda sie jezdzic na sniegu z twardym zawiasem kupuje 2 zimowki na przod, ale szkoda zeby sie rowniez zjechały.. teraz pytanie..: czy wystarczy zrobic tylko zbieznosc (40zł) czy dac zrobic cała geometrie, katy itp (80zł)..dodam ze na wiosne chce załozyc tylnie amory na przod wiec maluch znowu pojdzie nizej i koła sie bardziej rozejda... co wy na to..?

jeśli masz klepany resor(13cm) i założysz tylnie amory na przód to nic ci się nie rozjedzie , co za brednie

geometrie najlepiej ustawić cała dlatego ze przy glebie zmieniają się kąty i tracie zbieżność , tył natomiast przy mocnej glebie staje się zbieżny

wiec powiem tak..ja mam resor na 15cm+ pióro i jest jak dla mnie wysoko sprzodu i nie ma zadnego negatywa..
co innego z tyłu (sprezyny ciete- 1 zwój)=> negatyw jest widoczny..

wiec juz nie wiem

ustaw jedno i drugie,nie rob drutowy

ok...tak tez zrobie..

a miec jakies specjalne wymagania co do ustawien, czy niech ustawia ksiazkowo...?

Ksiazkowo nie, bo ci ustawi kola w pozytywie
Ustaw na 0

aha.....no ok
to powiem jutro zeby i przod i tył ustawił na 0..
znajac zycie bedzie mi wmawiał ze tak sie nie robi

ktos pamieta jaka jest roznica w rozstawie kol obu osi w bobie? chce sobie zero na zime ustawic ale nie pamietam ile tyl jest szerszy od przodu.

Z obrazka ponizej wychodzi 61mm

[ wiadomość edytowana przez: bart322 dnia 2005-11-22 20:55:32 ]

eee 1283 - 1142 : 2 = 70,5mm na jedno kolo to cos bez sensu wychodzi, chyba ze matma mi sie kłania

1203

no to slepa pipa jestem 3cm na jedno kolo... cos i tak duzo mi sie wydaje... te rysunki to nie od malca ST ?

A to fl&el sie roznia rozstawem kol? Ten obrazek znalazlem na stronie f&f.

male pytanko...
jezeli mam resor na 15cm i gosc ustawi mi
katy na 0 to jak beda koła wygladac..? : / tak?
czy tak: ! !

bo mi znowu wkrecał ze jak ustawi na zero to nie zarobie na opony do malca..?

Woytaz słuchaj dowiedz się coś o geometrii bo na razie widzę że nie bardzo wiesz o czym mówisz, po pierwsze jakie kąty???? Wyprzedzenie ??? Pochylenie??? Czy zbieżność???? resor klepany na 15 to nie ma wiele wspólnego powinien miec na razie pochylenie w minusie ale jesli kowal zpiepszył resor to róznie to może wyglądać ale jeśli faktycznie jest na minusie pochylenie tj nie wiecej jak 1.5 lub 2 na maxa to proponuje 2 lub 3mm zbieżności ustawić, wyprzedzenie dobrać empirycznie lub z książki

Cytat:
2005-11-25 19:33:44, kaza pisze:
Woytaz słuchaj dowiedz się coś o geometrii bo na razie widzę że nie bardzo wiesz o czym mówisz, po pierwsze jakie kąty???? Wyprzedzenie ??? Pochylenie??? Czy zbieżność???? resor klepany na 15 to nie ma wiele wspólnego powinien miec na razie pochylenie w minusie ale jesli kowal zpiepszył resor to róznie to może wyglądać ale jeśli faktycznie jest na minusie pochylenie tj nie wiecej jak 1.5 lub 2 na maxa to proponuje 2 lub 3mm zbieżności ustawić, wyprzedzenie dobrać empirycznie lub z książki

noo..tu masz racje...bo poki co to nie wiem o czym mowisz...
dobra to ja se ide ksiazke poczytac...
no ale generalnie to kola na tym resorze sa jak w seryjnym....
no moze nie tak bardzo /.....

Cytat:
2005-11-25 18:36:52, WOYTAZ pisze:
jezeli mam resor na 15cm i gosc ustawi mi katy na 0 to jak beda koła wygladac..? : / tak? czy tak: ! !

a co ma do rzeczy wysokosc resora? jak masz katy (mowimy o pochyleniu kol) ustawione na 0 to kola beda staly tak | | bez wzgledu na to czy w aucie jest resor seryjny, klepany czy "sportowy" z allegro za 130zl

Cytat:
2005-11-25 21:09:41, dziqus pisze:
czy "sportowy" z allegro za 130zl

hehe.....tez to widzialem...
dobra nie bede glówkował, kaze ustawic na 0

tak na serio to nie poznasz samohodu. ja teraz obnizalem 2 swoje kaszle (resor na 10 cm + pioro od malucha w jednym sciete podkladki) i bez geometri to samochod myszkuje wychodzi przodem ciezko sie kiera kreci. Poczekalem pare dni az resor kleknie tyle ile ma kleknac i pojechalem na zbierznosc. kolosalna roznica w prowadzeniu. No ale to chyba wiadomo.

P.S. jak by ktos chcial to mam dobrego dziadka od resorow pod warszawa.

Cytat:
2005-11-26 15:17:10, jaqo pisze:
tak na serio to nie poznasz samohodu. ja teraz obnizalem 2 swoje kaszle (resor na 10 cm + pioro od malucha w jednym sciete podkladki) i bez geometri to samochod myszkuje wychodzi przodem ciezko sie kiera kreci. Poczekalem pare dni az resor kleknie tyle ile ma kleknac i pojechalem na zbierznosc. kolosalna roznica w prowadzeniu. No ale to chyba wiadomo. P.S. jak by ktos chcial to mam dobrego dziadka od resorow pod warszawa.

ale to robiles sama zbieznosc czy cala geometrie.....?
i jak Ci katy itp itd ustawił...?