Jakie powinno być ładowanie na akumulatorze??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakie powinno być ładowanie na akumulatorze?? I czy 19,48 moze być? A jak nie to czy jest za duże czy za małe i czego moze to być wina.

do 14.4V. Masz za duze - prawdopodobnie regulator napiecia, ale sprawdzic nalezy rowniez diody.

a jakie moga być skutki jak sie jeźi na zaduzym cały czas??

heh no akum do pełna ci sie naładuje ale niewiem czy coś ci sie może sypnąć...ale raczej chyba tak...ja mam 14,01 ładowanie wiec to oznacza ze dobre

Cytat:
2005-10-29 10:57:22, selo pisze:
a jakie moga być skutki jak sie jeźi na zaduzym cały czas??

skutki mogą być tragiczne począwszy od przepalania sie żarówek zagotowania się elektrolitu - wykipi, po uszkodzenia innych elemtów instalacji.

takie jest moje zdanie qale również podobne zdanie mają elektrycy i ludzie piszący dla Auto Świata [nr 41 z 10 październiks 2005 strona 38]

Po pierwsze primo, 14,4V to max bezwzględny i nieprzekraczalny w ramach prawidłowego ładowania!
Po drugie primo, doprowadzisz do wysuszenia akumulatora i będziesz miał problem, poza tym większość użądzeń pracuję na 12V, więc wzrost napięcia o 60% to raczej rychła śmierć dla nich...

Zanim cokolwiek zrobisz upewnij się że miernik którego uzywałeś do pomiaru jest sprawny,
jeśli ma słabą baterię wewnętrzną będzie zawyżał pomiary napięcia DC.
Jeżdżąc z tak wysokim ładowaniem już byś ugotował akumulator.

Ciekawostka: alternator bez regulatora napięcia potrafi wyprodukować 40 V.

witam,

nie chce zakładać nowego wątku więc się podłączę.

Dziś zauważyłem na desce małą dyskotekę, a mianowicie, jak przyspieszałem rozjaśniała się. Postanowiłem więc sprawdzić ładowanie aku i wyszło tak:

1. na luzie ok 14,1V
2 ze wzrastającymi obrotami od 14.1 do prawie 17V ( na pewno powyżej 2tyś obrotów

czy to normalne czy czas zastanawiać sie nad wymmianą regulaora ? a może coś innego?

regulator napięcia do wymiany ... pewnie jak zwiekszasz obroty to światła tez jaśniej świecą :]

ładowanie tak jak już było napisane kolo 14v powinoo być cały czas :]

[ wiadomość edytowana przez: kris-kzn dnia 2008-02-11 21:54:30 ]

jak napisał toradek:
może to być regulator jak i diody - skutki wyglądają bardzo podobnie.
a na pewno nie zaszkodzi sprawdzić.