Problem z kontrolką Check Engine

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam szukałem ale nie mogłem znaleść, a potrzebne mi bardzo wiadomości ponieważ jestem w trasie.
Mój problem polega na tym iż założyłem 2 dni temu instalacje LPG firmy Landi Renzo. Jeżdżąc po mieście wszystko ok. Wyjechałem w trasie i po paru kilometrach zapala się kontrolka Check Engine. Ja się zatrzymam zgasze i zapale to się nie świeci. Dzieje się tak tylko na gazie, na benzynie nie zapala się wogóle. Moje pytanie czy moge jechać z zapaloną kontrolką??
Samochód Opel Astra 1,4 jednopunkt 1992r. Proszę o szybką odpowiedz.

Najlepiej chyba byłoby odczytać kody błędów komputera wtrysku. Bo jeśli zapala się z powodu np. spalania zbyt ubogiej mieszanki to możesz przegrzać głowicę i uszkodzić jej uszczelkę lub uszczelniacze zaworów. Jeśli samochód spala mieszankę prawidłowo to ja bym jechał. No ale cóż bez sprawdzenia kodu błędów trudno strzelać co to.

Nie mam jak sprawdzić kodów. Temperatura silnika jak obserwowałem jest bez zmian tzn podchodz pod 90 stopni otwiera się termostat i spada utrzymuje się tak w granicy 70 stopni. Do domu mam 60 KM. A i nie śmierdzi w samochodzie gazem bo praktycznie nadmuch jest na 1 jak jade

[ wiadomość edytowana przez: RadJazz dnia 2008-01-13 19:47:19 ]

60km to moim zdaniem niewiele. Osobiście jechałbym na benzynie bo ewentualne szkody mogą być kosztowniejsze.

Kontrolka się zapala, bo najprawdopodobniej instalacja miała być założona tanio.

Cytat:
2008-01-14 07:17:48, omegolotC30NE pisze:
Kontrolka się zapala, bo najprawdopodobniej instalacja miała być założona tanio.

Tzn co masz na myśli ?? zakładał moj kumpel więc wątpie aby po kosztach

Prawdopodobnie brak lub źle ustawiona emulacja sondy lambda podczas pracy na LPG. Bardzo częsta przypadłość. Po 60 km nic nie powinno się stać. Jedź do tego znajomego niech ustawi emulację na "masa" albo dołoży przynajmniej emulator lambdy jeśli go nie założył.

Problemem była sama sonda po podłączeniu komputera wyskoczył błąd zwarcia sondy i jest ona do wymiany