[SC] Problem z hamulcami

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mianowicie: ostatnio samochód łapał mi mocniej lewym przednim kołem i prawym tylnym w efekcie przy mocniejszym hamowaniu czasami się obracał. Postanowiłem rzucić okiem na klocki i oczyścić je. Zdjąłem zaciski, wyczyściłem te "prowadnice" od klocków, tłoczki trochę wepchnąłem do środka i poskładałem wszystko. Po naciśnięciu pedału hamulca opadł do samego końca, wcisnąłem pedał jeszcze parę razy, żeby tłoczek wrócił na swoje miejsce i poczułem opór na pedale. Odpalam silnik i wciskał pedał hamulca a on znowu opadł do samego dołu. Hamulce niby są ale ich skuteczność jest mizerna, nie są w stanie zatrzymać koła podczas jazdy i na pedale nie czuć żadnego oporu. Próbowałem odpowietrzyć ale w rurce do której spuszczałem płyn nie było ani pęcherzyka powietrza.
Czy jest ktoś w stanie powiedzieć co może być przyczyną?? Może coś z pompą??
Dodam, że żadnego miejsca wycieku nie znalazłem.

Cytat:
2008-02-16 18:07:26, krzyszthof pisze:
Mianowicie: ostatnio samochód łapał mi mocniej lewym przednim kołem i prawym tylnym w efekcie przy mocniejszym hamowaniu czasami się obracał. Postanowiłem rzucić okiem na klocki i oczyścić je. Zdjąłem zaciski, wyczyściłem te "prowadnice" od klocków, tłoczki trochę wepchnąłem do środka i poskładałem wszystko. Po naciśnięciu pedału hamulca opadł do samego końca, wcisnąłem pedał jeszcze parę razy, żeby tłoczek wrócił na swoje miejsce i poczułem opór na pedale. Odpalam silnik i wciskał pedał hamulca a on znowu opadł do samego dołu. Hamulce niby są ale ich skuteczność jest mizerna, nie są w stanie zatrzymać koła podczas jazdy i na pedale nie czuć żadnego oporu. Próbowałem odpowietrzyć ale w rurce do której spuszczałem płyn nie było ani pęcherzyka powietrza. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć co może być przyczyną?? Może coś z pompą?? Dodam, że żadnego miejsca wycieku nie znalazłem.

skoro grzebałeś przy zaciskach to tam bym szukał -na początek odpowietrz pożądnie jeszcze raz... a potem drugi dla pewności jak to nic nie da to potem można szukać dalej

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Cytat:
2008-02-16 18:22:33, mar125 pisze:
na początek odpowietrz pożądnie jeszcze raz... a potem drugi dla pewności

Pisałem, że odpowietrzenie zrobiłem (jako podstawowa rzecz przy problemach z hamulcami). Poza tym przed czyszczeniem hamowały mocno i podczas zdejmowania klocków miały się niby zapowietrzyć???....

Jedz na odpowietrzanie cisnieniowe bo u mnie tylko takie pomoglo

Odpowietrzanie owszem ale najpierw wmień sobie pompe hamulcową.
Przepuszcza pomiedzy sekcjami.

Cytat:
Odpowietrzanie owszem ale najpierw wmień sobie pompe hamulcową.
Przepuszcza pomiedzy sekcjami.

Zgadzam się z przedmówcą. Miałem podobne objawy w CC. Winna okazała się pompa.

Dzięki za odpowiedzi. Czy kupując nową pompę jej producent ma znaczenie?? Jeśli tak to jaką kupić?? Co myślicie o pompie z tej aukcji??

Najlepiej orginalną Fiatowska ;]